Ana Sayfa Vergi Yatırım teşvik belgesi olan bir firmaya teşvik belgesi dışında bir ürünü KDV’den...

    Yatırım teşvik belgesi olan bir firmaya teşvik belgesi dışında bir ürünü KDV’den istisna şekilde düzenleyebilir miyiz?

    yatırım teşvik belgesi sahibi Şirketinizin belge kapsamında satın aldığı makine ve teçhizatın Ticaret Bakanlığının izin ve onayı ile yatırım teşvik belgesi üzerinde unvan değişikliği yapılmak suretiyle devrinin 3065 sayılı Kanunun 13/d maddesindeki istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkündür.

    460
    0

    Müşterimizin yatırım teşvik belgesi var. İlgili satırda XXX tesisi panosu yazıyor, bunun için bizden sac istiyor, bu panonun üretimi için birçok malzeme alacaklarmış bunlardan biride sac. Bu şekilde müşteriye sac verebilir miyim? Yoksa mutlaka ilgili satırda sac ibaresini görmem gerekir mi?

    Yatırım teşvik belgesinin yanı sıra GLOBAL listede belirtilen mal olması gerekir.

    Belgede pano yazıyor ise KDV’den istisna teslimi yapılır. Listede “Saç” olması gerekir.

    Yatırım teşvik belgesinin devrinde KDV uygulaması

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları KDV-ÖTV Grup Müdürlüğü

    Sayı : 39044742-130[Özelge]-E.590984 22.07.2019
    Konu : Yatırım teşvik belgesinin devrinde KDV uygulaması  
    İlgi : 09/08/2018 tarih ve 4385183 evrak kayıt numaralı özelge talep formunuz.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda; yatırım teşvik belgesi sahibi Şirketiniz tarafından .. parselde bulunan, Güneş Enerji Santrali (GES-2) projesinin yatırım teşvik belgesinin tamamlama vizesi yapıldıktan sonra lisanssız olarak yatırımın bütünü ile … San. ve Tic. Ltd. Şti.ye devredileceği ve devir işleminin yatırım teşvik belgesi üzerinde unvan değişikliği yapılarak gerçekleştirileceği belirtilmiş olup söz konusu devir işleminin katma değer vergisinden (KDV’den) istisna olup olmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    3065 sayılı KDV Kanununun 13/d maddesinde, yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine ve teçhizat teslimleri ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamalarının KDV’den istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

    KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/B-5.) bölümünde; ‘‘Yatırım teşvik belgesi kapsamında temin edilen makine ve teçhizatın, Ekonomi Bakanlığının izin ve onayı ile yatırım teşvik belgesi sahibi bir başka mükellefe, bu mükellefin sahip olduğu yatırım teşvik belgesi eki listede aynı makine ve teçhizatın yer alması şartıyla istisna kapsamında devri mümkündür. Yatırım teşvik mevzuatı çerçevesinde Ekonomi  Bakanlığının onay ve iznine tabi olmayan devir ve satışlarda, onay ve izin aranmaz.” denilmektedir.

    2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın “Devir, satış, ihraç ve kiralama” başlıklı 22 nci maddesinde;

    ”(1) Yatırım tamamlama vizesi yapılmış teşvik belgesi kapsamındaki makine ve teçhizatın devir, satış, ihraç veya kiralanması, söz konusu yatırım mallarının teminini müteakip beş yılı doldurmuş olmaları halinde serbesttir.

    (2) Teşvik belgesi kapsamındaki yatırımını tamamlamış ancak tamamlama vizesi yapılmamış yatırımlarla ilgili makine ve teçhizatın, teminini müteakip beş yıl geçtikten sonra satışının yapılmış olması ve işletmenin asgari beş yıl süreyle faaliyette bulunmuş olması şartıyla, Bakanlıkça herhangi bir müeyyide uygulanmaksızın tamamlama vizesi yapılabilir.

    (3) Tamamlama vizesi yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın beş yılını doldurmamış makine ve teçhizatın yatırımın bütünlüğünün bozulmaması kaydıyla veya bütünü ile birlikte;

    a) Teşvik belgeli bir başka yatırım için devri,

    b) Teşvik belgesi olmayan bir başka yatırımcıya satışı,

    c) İhracı,

    ç) Kiralanması,

    Bakanlığın iznine tabidir.

    (4) Tamamlama vizesi yapılmamış veya tamamlama vizesi yapılmış olmakla birlikte beş yılını doldurmamış makine ve teçhizata satış izni verilebilmesi için yatırımın bütünlüğünün bozulmaması şartı aranır. Bu tür durumlarda satış izni verilen makine ve teçhizata uygulanan destekler geri alınmaz. Ancak, yatırımcının teşvik belgesinin satış iznini müteakip diğer nedenlerle iptali hâlinde izin verilen makine ve teçhizata uygulanan destekler de ilgili mevzuat çerçevesinde kısmen veya tamamen geri alınır.

    (5) Beş yıllık süreyi doldurmamış makine ve teçhizatın tamamlama vizesinin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın izinsiz satılması veya satılmasına sebebiyet verilmesi halinde konu hakkında en kısa sürede Bakanlığa bilgi verilir. Bu durumda, satışı yapılan makine ve teçhizat ile ilgili tahsil edilmeyen gümrük vergisi ve KDV ile varsa indirimli kurumlar vergisi veya gelir vergisi uygulanmak suretiyle yararlanılan destekler ilgili mevzuat çerçevesinde geri alınır. Satış dolayısıyla yatırım tutarında meydana gelen azalma nedeniyle kullanılabilecek azamî kredi tutarında azalma oluşması durumunda fazladan kullanılan krediye tekabül eden faiz desteği 11 inci madde çerçevesinde, tahsil edilmeyen Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi ise ilgili mevzuat çerçevesinde geri alınır.

    (6) Teşvik belgesi kapsamında temin edilen makine ve teçhizatın, üretilecek mal veya hizmetlerin teşvik belgesi sahibi yatırımcı tarafından satın alınması koşuluyla diğer bir yatırımcıya herhangi bir ücret alınmaksızın geçici olarak verilmesi veya kiralanması Bakanlığın iznine tabidir.

    (7) Teşvik belgesine konu yatırımlardan tamamlama vizesi ve belgede kayıtlı özel şartların vizesi yapılabilecek durumda olanlar için, yatırımcıların cebrî icra takiplerine konu olması veya iflas masasına girmesi durumunda; yatırımcı, icra organı veya iflas organı tarafından icra ile satışın veya iflasın kesinleşme tarihinden önce talep edilmesi hâlinde, Bakanlıkça teşvik belgesinin tamamlama vizesi yapılabilir. Ancak, satışın kesinleşmesi hâlinde kesinleşme tarihi itibarıyla varsa satış için gerekli süreleri doldurmamış olan makine ve teçhizata yönelik olarak yararlanılan destekler ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde geri alınır.

    (8) Yatırımcının ilgili kanun hükümlerine göre tasfiyeye girmesi hâlinde, ilgili tasfiye kurulunun veya organının talebi üzerine yedinci fıkra hükümlerine göre işlem yapılabilir.”

    denilmektedir.

    20/06/2012 tarih ve 28329 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2012/1 No’lu Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğin “Devir, satış, ihraç ve kiralama” başlıklı 21 inci maddesinde ise;

    Tamamlama vizesi yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın belge kapsamında temin edilen makine ve teçhizatın beş yılını doldurmadan devri, satışı, ihracı ve kiralanması Genel Müdürlüğün iznine tabidir.

    Tamamlama vizesi yapılmamış olan teşvik belgesi kapsamındaki makine ve teçhizatın satışının talep edilmesi durumunda Genel Müdürlükçe, yatırımcıdan teşvik belgesinin iptali halinde satışı yapılan makine ve teçhizata ait desteklerin kendileri tarafından ödeneceğine dair taahhütname alınır.

    Teşvik belgesi kapsamı yatırımların bütün olarak satışı, tamamlama vizesinin yapılmış olması ve işletmeye geçiş tarihinden itibaren beş yıl faaliyette bulunulmuş olması halinde serbesttir. Bu tür durumlarda devir işlemi yapılmaz.

    Tamamlama vizesi yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın işletmeye geçiş tarihinden itibaren beş yıllık süreyi doldurmamış yatırımların bütün olarak devri, teşvik belgesi üzerinde unvan değişikliği yapılmak suretiyle uygun görülür.”

    açıklamalarına yer verilmektedir.

    Buna göre, yatırım teşvik belgesi sahibi Şirketinizin belge kapsamında satın aldığı makine ve teçhizatın Ticaret Bakanlığının izin ve onayı ile yatırım teşvik belgesi üzerinde unvan değişikliği yapılmak suretiyle devrinin 3065 sayılı Kanunun 13/d maddesindeki istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkündür.

    Bilgi edinilmesini rica ederim. 


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBinek otomobillere alınan lastikler için gider kısıtlaması uygulanır mı?
    Sonraki İçerikLimited şirketler müdürler kurulu defterlerini tasdik ettirmek zorunda mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz