SGK’da kalite odaklı finansman projesinin tanıtımı yapıldı
23.11.2021
Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK) Genel Sağlık Sigortası Kalite Odaklı Finansman Projesinin Tanıtım Toplantısı yapıldı.
Toplantıya, SGK Başkan Yardımcısı Lütfi Aydin, GSS Genel Müdürü Doç. Dr. Gökhan Tuna Öztürk ve daire başkanları katıldı.
SGK Erdoğan Özen Konferans Salonu’nda yapılan ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de yar aldığı toplantının açılışında konuşan Başkan Yardımcısı Lütfi Aydin, kaliteli, adil, kolay erişilebilir, insan odaklı, aktüeryal ve mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik hizmeti vermenin önemine vurgu yaparak, “Sağlık hizmetlerindeki kalite, ülkenin gelişmişlik seviyesini yansıtmaktadır. Sağlıkta ödeme sisteminin en önemli şartı sürdürülebilir olmasıdır. Sürdürülebilir bir sağlık sistemi tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de en önemli konuların başında gelir” dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumunun, kişinin daha sağlıklı bir yaşam sürdürmesine ya da sağlıklı bir hizmet erişimine imkan sağlamak adına kaynaklarını etkin ve verimli bir şekilde kullanmayı hedeflediğini belirten Aydin, “GSS reformu vatandaşlarımızın nerdeyse tamamını kapsamı altına almıştır. Bunun yanında sağlığa erişimi kolaylaştırdı. Bunun sonucunda sağlık hizmetleri kolay, ulaşılabilir ve erişilebilir noktaya geldi. 2021 yılı itibariyle 869 kamu, bin 411 özel, 132 üniversite olmak üzere toplam 2 bin 418 hastaneyle Ülkemizde kaliteli bir sağlık hizmeti sunulmaktadır” ifadesini kullandı.
“Sağlıkta daha yüksek kalitede bakım hizmeti sunmayı hedefliyoruz”
2010 yılında 276 milyon, 2019 yılında 573 milyon, 2020 yılında ise salgının getirmiş olduğu olumsuz sonuçlara rağmen 371 milyon kişinin sağlık hizmet sunucularına başvuruda bulunduğunu ifade eden Aydin, “Bu da bizim herhangi bir sağlık hizmetinde aksama yaşamadığımız gibi tüm kesimlerinde bu hizmetten faydalanmasını sağlayarak dünyaya örnek olabilecek bir sisteme sahip olduğumuzu gösterdik” şeklinde konuştu.
“Sağlıklı nesiller Kurumumuzun ve toplumumuzun temennisidir”
Sağlıklı bir nesle sahip olmanın hem Ülkenin hem de Kurumun en büyük temennisi olduğunu dile getiren SGK Başkanı Aydin konuşmasının devamında şunları söyledi:
“GSS’ nin kapsamının genişlemesi, sağlığa erişimin kolay olması gibi gelişmeler yanında, sağlık harcamalarımızda da azalma değil artış olmuştur. 2020 yılı sonunda sağlık harcaması 135,7 milyar iken 2021 yılı sağlık harcamalarımızın ise 159,4 milyar TL’ye yakın olacağı tahmin edilmektedir. Covid-19 test, tedavi ve bakım hizmetlerine yaptığımız ödemeler 2020 yılı Mart ayından bu yana 14,1 milyar TL’ye erişti.”
GSS Genel Müdürü Gökhan Tuna Öztürk ise toplantıda yaptığı konuşmasında sağlık alanında yapılan her işlem ve her hizmetin kendi alanında bir değeri ve hikayesi olduğunu vurgulayarak “Projemizin adından da anlaşılacağı gibi kalite odaklı finansman projesi bu tarz projelerle vatandaş memnuniyetini artırmak ve kaynakları doğru şekilde kullanmak bizim için büyük önem arz etmektedir. Bu projeyle amacımız en kaliteli hizmeti nasıl daha fazla teşvik edebiliriz onu istişare etmek için bir arada bulunmaktayız. Bugünkü toplantıyı projemizin ilk adımı olarak kabul ediyor ve bu projenin bundan sonraki çalışmalar ile sizin fikirleriniz neticesinde daha iyi noktalara ulaşacağına inanıyorum” dedi.
Öztürk konuşmasının devamında, klinik kalite çalışmaları ile, temelde sağlık hizmetinin kalitesinin yükseltilmesi ve dolayısıyla ülkenin tamamında yüksek kalitede sağlık bakım hizmeti sunulması hedeflediğini SGK olarak finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerine vatandaşların kolay erişebilmesinin yanında kaliteli sağlık hizmeti temininin de büyük önem arz ettiğini belirterek, “Kalite Odaklı Finansman Projesi ile sağlıkta kalite standart ve göstergelerinin geri ödeme kararlarında dikkate alınması planlanmaktadır. Bu proje ile hasta ve hasta yakınlarının aldığı sağlık hizmeti kalite standart ve gösterge ölçütleri kapsamında değerlendirilerek Kurum kaynaklarının daha etkin bir şekilde kullanılması hedeflenmektedir” dedi.
Genel Müdürü Öztürk projenin temel amaçlarıyla ilgili olarak, “Klinik kalite standart ve göstergelerinin geri ödeme sisteminde dikkate alınması ve önlenebilir hasta güvenliği uygulamalarının yetersizliğinden kaynaklanan mali yükün Kuruma ve topluma yüklenmemesi amaçlanmaktadır” dedi.
Toplantı GSS İzleme, Risk Yönetimi Daire Başkanı Uzman Eczacı Erdoğan Çayır’ın sunumuyla davam etti.
Kaynak: SGK
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.