Şirketimize 8+1 citroen sıfır minibüs alınacak. Hem çalışanlara servis amacı ile hemde mal tesliminde kullanılacak. Bu aracın KDV’sini indirim konusu yapabilir miyiz?
Taşıt Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 87.03 pozisyonunda yer alan araç DEĞİL ise KDV indirilir. (binek oto kapsamında olmayacak )
Binek otomobiller, 87.03 pozisyonunda tanımlanan binek otomobiller ile esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş (87.02 pozisyonuna girenler hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dâhil) hem insan hem eşya taşıyabilen motorlu araçlar gibi çok amaçlı araçları da kapsamaktadır.
Özelge: 1+8 minibüsün KDV Oranı
T.C. UŞAK VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü |
||||
Sayı | : | 52796708-3065/03-4 | 24/07/2013 | |
Konu | : | …… Marka 1+8 minibüsün KDV Oranı |
İlgide kayıtlı Özelge Talep Formunda, … marka 9 kişilik (1+8) aracın İcra Müdürlüğünce satışında uygulanacak KDV Oranının bildirilmesi talep edilmektedir.
Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 1/1 inci maddesine göre, Türkiye’de ticari, sınai ,zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler;1/3-d maddesine göre ise, müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlar KDV ye tabidir.
Öte yandan, KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine ekli I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için %18 olarak tespit edilmiştir.
Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararnamesine ekli I sayılı listenin 9 uncu sırasına göre, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 tarife pozisyonundaki binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlardan kullanılmış olanların teslimi %1 oranında KDV ye tabidir. Bu sırada yer alan “kullanılmış” deyimi 4760 sayılı Özel tüketim Vergisi Kanununa göre özel tüketim vergisine tabi olmayan taşıtları ifade etmektedir.
87.03 tarife pozisyonunda yer alan araçların tanımına ilişkin olarak 27/07/2005 tarih ve 25888 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 8 Seri Nolu Gümrük Genel Tebliği (Tarife-Sınıflandırma Kararları) ve 06/02/2010 tarih ve 27485 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2 Seri Nolu Gümrük Genel Tebliği (Gümrük Tarife Cetveli Açıklama Notları) ile açıklamalar yapılmıştır.
Buna göre; 1+1, 1+3 ,1+4 veya 1+7 koltuklu şoför ve öndeki yolcunun arkasındaki kısımda emniyet kemerleri veya emniyet kemeri montajı için tertibat,koltuk ve emniyet ekipmanı montajı için sabit tertibat , aracın iç kısmının her tarafında, araçların yolcu bölümlerinde yer alan konfor özellikleri ve iç döşemeleri (Örn. yer kaplamaları, havalandırma, iç aydınlatma, küllükler), iki yan panel boyunca arka camları bulunan (en arka yük bölümünün sağ ve sol taraflarında cam bulunsun,bulunmasın); şoför ve öndeki yolcuların bölümü ile insan veya eşya taşınması için kullanılan arka bölüm arasında sabit bir panel veya bariyer bulunmayan kapalı kasa motorlu taşıtlar 87.03 tarife pozisyonunda yer almakta olup, binek otomobiller bu kapsamda değerlendirilmektedir.
Diğer taraftan, 60 No.lu Katma Değer Vergisi Sirkülerinin (5.10.1.) ayrımında, 87.03 pozisyonunda tanımlanan binek otomobillerinin ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtların (87.02 pozisyonuna girenler hariç)(steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil) hem insan hem eşya taşıyabilen motorlu araçlar gibi “çok amaçlı araçları” kapsadığı, sürücü dahil 10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus motorlu taşıtların 87.02 pozisyonunda yer aldığı belirtilmiştir.
Buna göre, 1+8 (9 kişi) kapasiteli araçların 87.03 pozisyonunda değerlendirilmesi gerekmekte olup, yapılan yoklama neticesinde söz konusu aracın koltuklarının şoför hariç 2 adedinin (iki) önde 6 (altı) adedinin arkada olmak üzere (1+8) şeklinde dizayn edildiği, şoför mahalli ile diğer koltuklar arasında panel bulunmadığı, arka kısımda emniyet kemer tertibatının bulunduğu, yerlerin döşeme kaplı olduğu, klima bulunduğu, aydınlatma sisteminin bulunduğu hususları tespit edilen … plakalı … 1+8 (9 kişilik) aracın İcra Müdürlüğünce satışında %1 oranında KDV uygulanması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
…
Kaynak: ismmmo,GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.