Ana Sayfa Vergi Gümrük müdürlüklerine mali müşavirlerin kayıt olması gerekir mi?

    Gümrük müdürlüklerine mali müşavirlerin kayıt olması gerekir mi?

    565
    0

    İhracat yapan müşterilerimiz gümrük müşavirliklerinden ithalat ve ihracat beyannamelerinde mali sorumlu sütununa mali müşavir bilgilerinin yazılabilmesi için gümrük müdürlüğüne kaydolmamız gerektiği bilgisi verilmiştir. Bunun içinde tarafımdan faaliyet belgesi ve vergi levhası istenmiştir. Mali Müşavirlerin Gümrük Müdürlüğüne kaydolma gibi bir durumu söz konusu mudur

    SORUMLULUK konusunda 7 Ekim 2009 ve 27369 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ de bir TANIMLAMA VE AÇIKLAMA YOK. 

    Tanımlanmayan işlem için sorumluluğun olmayacağı görüşündeyiz. 

    Yönetmelik de belirtilen GÜMRÜK BEYANNAMELERİNİN DOLDURULMASINA İLİŞKİN KULLANMA TALİMATINA GÖRE 9 NOLU KUTUNUN DOLDURULMASI ZORUNLUDUR. 

    Bu uygulama yeni bir uygulama değildir. Bu bilgiler 2009 yılından beri yazılmaktadır.

    Bazı Gümrük müşavirleri SM/SMMM/YMM yerine ihracatçının bilgilerini yazmakta idi Ticaret Bakanlığı bu alana meslek mensuplarının ismin yazılmasını istemektedir. 

    Konu Türmob tarafından Ticaret Bakanlığına iletmiştir.

    Diğer taraftan Meslek mensuplarından Vergi levhası , kayıt olma ve faaliyet belgesi isteneceği hakkında yönetmelik de bir düzenleme yok. 

    https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/10/20091007M1-1.htm

    TÜRMOB 

    MESLEKİ KAMUOYUNA DUYURU

    Gümrük mevzuatının yanlış yorumlanmasından ve yapılan bazı açıklamalardan dolayı, Gümrük Beyannamelerinin sorumluları konusunda tereddütler ortaya çıkmıştır.

    Gümrük Dernekleri tarafından yapılan açıklamada “Gümrük Beyannamelerinde Mali Sorumlu” olarak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin veya Yeminli Mali Müşavirlerin bilgilerinin yer alması gerektiği duyurulmuştur.

    Gümrük işlemlerinden yasa gereği Gümrük Müşaviri/Yardımcıları yetkili ve sorumludur. Mali Müşavirlerin ve Yeminli Mali Müşavirlerin herhangi bir sorumlulukları yasal olarak bulunmamaktadır.

    Gerek ihracat gerekse ithalat işlemlerinin her adımında, gümrüğe gelen malın kontrolü laboratuvar işlemleri, numune alınması, Beyannamenin açılması, tanzimi ve her türlü takibi yasa gereği “Gümrük Müşaviri/Yardımcıları” yetkili olup, tüm işlemler her safhada Gümrük Müşaviri/Yardımcıları tarafından ayrıntılı olarak takip edilerek sonuçlandırılacağından, Gümrük Müşaviri/Yardımcıları ile ithalat/ihracatçılar müşterek müteselsil sorumludur.

    213 Sayılı Vergi Usul Kanununun “Gümrük ve Tekel Vergileri” başlıklı 2. Maddesi; “Gümrük idareleri tarafından alınan vergi ve resimler bu Kanuna tabi değildir. Bu vergi ve resimlerle ilgili olarak 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 242 nci maddesi hükümleri uygulanır.” şeklinde düzenlenmiştir. Başka bir söyleyişle, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 2. Maddesi ile, 4458 Sayılı Gümrük Kanunu kapsam dışı tutulmuş olup kapsam dışı olan bir hususla ilgili olarak SMMM ve YMM’lerin sorumlulukları söz konusu olmayacaktır.

    4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun ceza hükümlerini düzenleyen 231-241 maddeleri ile diğer kanun ve Genel Tebliğ’lerin hiçbir maddesinde YMM ve SMMM’lere, bu konuda (İhracat- İthalat işlemleri ve denetimi, gözetimi) herhangi bir görev, yetki ve sorumluluk yüklenmemiştir.

    Gümrük beyannamesi kılavuzunun 9. satırında, firmanın mali sorumlusu yerine meslek mensuplarının yazılması şeklindeki sorumluluk, şekli bir işlem olup konu ile ilgili SMMM ve YMM’lerin sorumluluğundan söz etmek de mümkün değildir.

    Mesleki Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAyrı ayrı adliyelerden bilirkişi ücreti alan meslek mensubu gelir vergisi beyannamesinde bu ücretleri ayrı işveren olarak değerlendirerek mi beyan etmelidir?
    Sonraki İçerikGenç girişimci desteğinden faydalanabilmenin şartları nelerdir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz