Ana Sayfa Vergi Gerçek kişilerden noter sözleşmesi alınan araçlar için gider pusulası düzenlenmeli midir?

    Gerçek kişilerden noter sözleşmesi alınan araçlar için gider pusulası düzenlenmeli midir?

    Herhangi bir vergi mükellefiyeti bulunmayanlar tarafından yapılan teslim ve hizmetler KDV nin konusuna girmediğinden, yapacağınız araç alımı için noter sözleşmesinde belirtilen tutar üzerinden iç yüzde yöntemiyle KDV hesaplanması ve bu şekilde hesaplanacak KDV nin indirim konusu yapılması söz konusu olmayacaktır.

    848
    0

    Vergi mükellefi olmayan gerçek kişiden servis aracı olarak kullanmak üzere noter satış senediyle alınan minibüs için gider makbuzu düzenlenecek mi. 13.12.2017 tarihli Danıştay kararı gerek yok diyor.

    Yargı kararları hakkında yorum yapamayız.
    Maliye uygulamada mutlaka gider pusulasının düzenlenmesi gerektiği görüşünde Tercih sizin.

    Özelge: Vergi mükellefi olmayan şahıstan araç alımında iç yüzde yöntemiyle ayrılan KDV’nin indirimi hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

    Sayı : B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.30-2034 17/11/2011
    Konu : Vergi mükellefi olmayan şahıstan araç alımında iç yüzde yöntemiyle ayrılan KDV’nin indirimi

              İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, vergi mükellefi olmayan bir şahıstan noter satış sözleşmesi ve gider pusulası ile yapacağınız araç alım işleminde, noter satış bedeli üzerinden iç iskonto yöntemi ile ayırdığınız KDV yi indirip indiremeyeceğiniz hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

             3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

             1 inci maddesinde;  ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu ve ticari, sınaî, ziraî faaliyet ile serbest meslek faaliyetinin devamlılığı, kapsamı ve niteliğinin Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre; Gelir Vergisi Kanununda açıklık bulunmadığı hallerde, Türk Ticaret Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre tayin ve tespit edileceği,

             29/1 inci maddesinde de;  mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler nedeniyle ödenen ve fatura veya benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirim konusu yapabilecekleri

             hükme bağlanmıştır.

             Buna göre, herhangi bir vergi mükellefiyeti bulunmayanlar tarafından yapılan teslim ve hizmetler KDV nin konusuna girmediğinden, yapacağınız araç alımı için noter sözleşmesinde belirtilen tutar üzerinden iç yüzde yöntemiyle KDV hesaplanması ve bu şekilde hesaplanacak KDV nin indirim konusu yapılması söz konusu olmayacaktır.

    Pazarcı 04/10/2021 tarihinde işyeri açılışı yaptık. Fakat firma sahibi daha önce 1 adet AS 250 Desoto Kamyonet 14 Nisan 2016 yılında alınmış.1 adette Fiat Ducato Kamyonet 11 Eylül 2018 de almış. Bu araçların sabit kıymete almak için faturası yok .Sabit kıymete almak için gider pusulası şart mı Noter satış sözleşmesi yeterli olur mu ? 

    Noter sözleşmesi dışında Gider pusulası olması gerekir. Gider pusulasında KDV ve GV stopaja tabi yutulmaz. 


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMuris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptali ve Tescili
    Sonraki İçerikCenaze ödeneği 2021 Yılı için ne kadardır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz