Ana Sayfa Vergi Personel masrafları için düzenlenecek faturada KDV hesaplanmalı mıdır?

    Personel masrafları için düzenlenecek faturada KDV hesaplanmalı mıdır?

    Yansıtma Faturaları

    521
    0

    KDV mükellefi işletme başka bir KDV mükellefi işletmeye binek aracını kiraya vermek istiyor. Aralarında kiralama sözleşmesi yaparak anlaşacaklar. Burada vergilendirilmeleri nasıl olacaktır?

    Kiraya veren firma % 18 KDV hesaplayarak fatura düzenleyecek.
    Kira sözleşmesi için binde 1,89 DV beyannamesi verecektir. 

    Yapılan anlaşma gereği personel masraflarını fatura edeceğiz. KDV’siz fatura düzenleyebilir miyiz?

    Personel masraflarının yansıtılmasında düzenlenecek faturada % 18 KDV hesaplanır.
    KDV’siz fatura KDV kapsamına girmeyen işlemler için yapılır.
    Örneğin Damga vergisi BSMV nin yansıtılmasında KDV hesaplanmaz.
    Bu fatura KDV’nin konusuna girmediği için KDV beyannamesinde yer almaz.
    Muhasebe kayıtlarında yer alır.

    Özelge: Katma değer vergisinden istisna olarak temin edilen banka kredilerinin, herhangi bir fark ilave edilmeksizin grup şirketlerine yansıtılması işlemi katma değer vergisinden istisnadır. 

    T.C.
    MALIYE BAKANLIGI
    Gelirler Genel Müdürlüğü

     

    SAYI   : B.07.0.GEL.0.54/5417- 2048

    KONU: 

    ………….

    İLGİ: 24.03.2004 tarihli yazınız

    İlgide kayıtlı yazılarınızda, firmanızca bankalardan temin edilen kredilerin aynı şartlarla, ihracatına aracılık edilen imalatçı (grup) şirketlere kullandırılması ve kredi ile ilgili faiz, kur farkı, komisyon, BSMV ve benzeri giderlerin hiçbir fark ilave edilmeksizin krediyi bilfiil kullanan grup şirketine yansıtılması halinde, söz konusu işlemin katma değer vergisine tabi olup olmadığı, işlem nedeni ile fatura düzenleme zorunluluğu bulunup bulunmadığı ve yansıtılacak gider unsurlarının yansıtmayı yapacak firmanın gider hesaplarına alınmayıp geçici bir hesaba alınmasının mümkün olup olmadığı hususlarında Bakanlığımız görüşü sorulmaktadır.

    Bilindiği üzere, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 maddesine göre Türkiye’de yapılan ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisine tabidir.

    Ayni Kanunun 17/4-e maddesine göre ise banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına giren işlemler ve tali acenteler dahil sigorta acente ve prodüktörlerinin sigorta muamelelerine ilişkin işlemleri ile Kurumlar Vergisi Kanununun 7. maddesinin (24) numaralı bendinde belirtilen kurumların kredi teminatı sağlama işlemleri katma değer vergisinden istisnadır.

    Buna göre, katma değer vergisinden istisna olarak temin edilen banka kredilerinin, herhangi bir fark ilave edilmeksizin grup şirketlerine yansıtılması işlemi katma değer vergisinden istisnadır. Söz konusu krediler nedeniyle ödenen faiz, komisyon, kur farkı, BSMV ve benzeri giderlerin herhangi bir fark ilave edilmeksizin grup şirketlere yansıtılması işlemi de katma değer vergisinden istisna olacaktır.

    Diğer taraftan, söz konusu kredi ve giderlerin, yansıtmayı yapacak firmanın gider hesaplarına alınarak yansıtma faturası ile karşı firmaya yansıtılması halinde bu faturada katma değer vergisi gösterilmemesi veya yansıtmayı yapacak firma tarafından gider hesaplarına alınmaksızın ve fatura düzenlenmeksizin dekont vasıtası i!e karşı firmaya aktarılması mümkün bulunmaktadır.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBasit usule tabi olan mükellefler e-arşiv fatura düzenleyebilir mi?
    Sonraki İçerikKuryeler düzenledikleri faturalarda KDV tevkifatı yapmalı mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz