Ana Sayfa Duyurular Dünya kuru kayısı ihtiyacının %70’i Malatya’dan karşılanıyor

Dünya kuru kayısı ihtiyacının %70’i Malatya’dan karşılanıyor

75
0

TİM BAŞKANI GÜLLE: DÜNYA KURU KAYISI İHTİYACININ YÜZDE 70’İ MALATYA’DAN

Türkiye’nin ekonomi ve ticaret diplomasisinin saha neferleri olan Türk ihracatçısı, her ay çıtasını yükseltip yeni rekorlara imza atarken, Malatya da bu yıl 134 ülkeye ihracat yapma başarısı gösterdi.

Malatya’nın ihracattaki güçlü performansına dikkat çeken TİM Başkanı İsmail Gülle “2021’in ilk 8 ayında kentimizin ihracatı, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 32’lik artışla 235,5 milyon dolar oldu. Şehrimiz, bu yıl 134 ülkeye ihracat yaparken, özellikle Orta Doğu’ya, Avrupa’ya ve ABD’ye, oldukça başarılı bir ihracat performansı sergiledi. Malatya’nın en çok ihracat gerçekleştirdiği ürünlerin başında, kayısının başkentine yakışacağı üzere, 90 milyon dolarla işlenmemiş kuru kayısı geliyor. Kayısı üretimi ve ihracatında küresel bir marka haline gelen kentimiz, dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 70’ini tek başına karşılıyor. Malatya, 4 bin 84 kilometre olan ortalama ihracat mesafesiyle, en uzağa ihracat yapan 13’üncü ilimiz. Bu önemli mesafe, geçtiğimiz yıla göre yüzde 15 artmış durumda” dedi.

61 ihracatçı birliği, 27 sektör ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği “KOBİ İhracat Seferberliği Eğitim Programları” devam ediyor. Program kapsamında Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ihracata özendiriliyor. Eğitimlerin sonuncusu, Malatya’ya yönelik online gerçekleştirildi. Katılımcılar, program sayesinde nasıl ihracatçı olunacağı, ihracata ilişkin desteklerden nasıl yararlanılabileceği ve ihracatın finansmanına kadar birçok konuda bilgilendirildi. Fırat Kalkınma Ajansı iş birliği ile düzenlenen ve  yoğun ilgi gören programın açılışına Malatya Vali Yardımcısı Mustafa Şahin ile TİM Başkanı İsmail Gülle katıldı. Gülle, programın açılışında yaptığı konuşmada, Malatya’nın bu yıl 134 ülkeye ihracat yapma başarısı gösterdiğini vurguladı.

“İhracatı tabana yayıyoruz, 2 yılda 37 bini aşkın firma…”

İhracatta yeni hedeflere ancak ihracatı tabana yayarak ulaşabileceklerini belirten Gülle “Bu amaçla birçok çalışma yürütüyoruz. TİM KOBİ İhracat Seferberliği Malatya Eğitim Programı da bu çalışmalarımızın bir ürünüdür. Bugün, ilk eğitim programımız üzerinden yaklaşık iki yıl geçti. Bu süreçte ihracat ailesine, 37 bini aşkın firma katıldı. TİM KOBİ İhracat Seferberliği eğitimleriyle, Anadolu’nun dört bir köşesinde, ihracat potansiyeli olan her firmaya ulaşmayı hedefliyoruz. Malatya ile beraber son iki yılda 16’sı ülkemizde, biri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olmak üzere, 17 KOBİ İhracat Seferberliği Eğitimi düzenledik. Programlarımızı, 3 hedef kitleye yönelik olarak tasarladık. İlki; halihazırda kendi işletmesi olan ve ihracat faaliyetleri yapmak isteyen şirket temsilcileri… İkincisi; sürekli ihracat artışı sağlamak isteyen firmalar… Üçüncüsü ise, genç girişimciler. Gerçekleştirdiğimiz eğitimlerde, alanında yetkin uzmanlarımız; İhracatta Pazarlama Stratejileri, İhracat Destek Programları, Proje Hazırlama, İhracatın Finansmanı, İhracat Kredileri gibi birçok konuda firmalarımıza ve girişimcilerimize hem bilgi hem tecrübelerini aktardı. İhracatla ilgili tüm merak edilenler, eğitim programımızda yanıt buldu. İhracatçı adaylarımızdan beklentimiz, ürün ne olursa olsun sektöre ihraç edilebilir farklı bir yönden bakmaları. Fark yaratmamız şart. Bu potansiyel, bu altyapı ve inanç bizde mevcut. İnşallah, bugünkü eğitim programımızla beraber, ihracata ilk adımlarınızı atacağınıza ve mevcut ihracatınızı daha da geliştireceğinize yürekten inanıyorum” dedi.

“Malatya’dan 8 ayda yüzde 32 artışla 235,5 milyon dolarlık ihracat”

Malatya’nın son yıllarda ihracatta güçlü performansıyla dikkat çeken kentler arasında yer aldığını kaydeden Gülle, şöyle devam etti: Dünya ticaretinin pandemi etkisiyle

ciddi bir daralma yaşadığı 2020 yılında ilimizin ihracatı yüzde 4’lük artışla 289 milyon dolara ulaştı. Bu yılın ilk 8 aylık dönemde ise, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32’lik artışla 235,5 milyon dolar oldu. 134 ülkeye ürün satan kentimizin özellikle Orta Doğu’ya, Avrupa’ya ve ABD’ye başarılı bir ihracat performansı sergilediğini görüyoruz. Malatyalı ihracatçılarımız, Irak’a 34 milyon dolar, ABD’ye 25 milyon dolar ve Almanya’ya 17 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu dönemde Malatyalı iş insanlarımız, ihracatını ABD’ye 9,1 milyon dolar, Endonezya’ya 5,9 milyon dolar, Almanya’ya 4,5 milyon dolar, Irak ve Meksika’ya ise 4,3 milyon dolar artırdı. Kentimiz, en çok ihracat gerçekleştiren 36. şehir…

Malatya, 4 bin 84 kilometre ortalama mesafeyle, en uzağa ihracat yapan 13. ilimiz konumunda. Bu önemli mesafe, geçtiğimiz yıla göre yüzde 15 artmış durumda. İnanıyorum ki, üreticilerimiz ve ihracatçılarımız aynı gayretle çalışmaya devam ettiği sürece, Malatyalı ihracatçılarımızın ayak basmadığı tek bir ülke kalmayacak.

Kayısı ihracatı ilk sırada

Malatya’nın en çok ihracat yaptığı 5 ürünle ilgili bilgi veren Gülle “2021’in ilk 8 ayında kayısının başkentine yakışacağı üzere; 90 milyon dolarla işlenmemiş kuru kayısı ilk sırada yer alıyor. Tavuk eti, kavrulmuş demir piritleri, örme mensucat ve hububat makineleri en çok ihraç edilen ürünler. En çok ihracat yapan sektörlerimiz; geçtiğimiz yılın ilk 8 ayına göre ihracatını yüzde 41 artırarak 107 milyon doları aşan Kuru Meyve Mamulleri, yüzde 43 artıran Su Ürünleri ve yüzde 100’e yakın bir artışla 20 milyon dolara yaklaşan Tekstil sektörlerimizde yaşandı. Bu üç sektörün ilimiz ihracatındaki payı, yüzde 65 düzeyinde gerçekleşti. Kayısı üretimi ve ihracatında küresel bir marka haline gelen kentimiz, dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 70’ini tek başına karşılıyor. Tüm illerimizde arzu ettiğimiz, ürün bazında markalaşmanın ülkemizdeki en güzel örneklerinden birisi Malatya kayısısı. Öyle ki, Malatya kayısısı ‘Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili’ne de sahip. Anadolu’nun, bu yüce toprakların, bizlere sunduğu tüm nimetlere sahip çıkarak onları hak ettiği marka değerleriyle dünyaya sunmalıyız. Ancak bu şekilde ihracatımızda katma değeri sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.


Kaynak: TİM
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri sektörünün Çin’e ihracatı 2021 yılında %105 oranında arttı
Sonraki İçerikStok affının son ödeme tarihi ne zamandır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz