Kaynak: TOBB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.
Ana Sayfa Duyurular İşinde dijital dönüşümü gerçekleştirmek isteyen KOBİ’ler için Akıllı KOBİ Platformu hizmete açıldı
İşinde dijital dönüşümü gerçekleştirmek isteyen KOBİ’ler için Akıllı KOBİ Platformu hizmete açıldı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Visa, işinde dijital dönüşümü gerçekleştirmek isteyen KOBİ’ler için hayata geçirilen Akıllı KOBİ platformunu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel’in katıldığı online toplantı ile duyurdu.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, “Ülkemiz ekonomisinde faaliyet gösteren işletmelerin en önemli kısmını KOBİ’ler oluşturuyor. Büyük işletmeler KOBİ’lerin desteği ile üretimlerini gerçekleştiriyorlar, yine KOBİ’lerin desteğiyle ürün ve hizmetlerinin pazarlamasını yapabiliyorlar” dedi.
Kamunun önemli tedarikçileri arasında KOBİ’lerin de bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Ekonominin çarkları aslında KOBİ’ler üzerine kuruluyor. Hep söylüyorum, ülkemizdeki KOBİ’ler ekonomimizin bel kemiği, istihdamın ve büyümenin itici gücü, ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel taşı olarak faaliyet gösteriyorlar. Üyelerimizin %99’undan fazlası KOBİ’lerden meydana geliyor. Durum böyle olunca TOBB’un çalışma gündeminde KOBİ’ler öncelik arz ediyor. Biz de KOBİ’ler için politika geliştiriyor, KOBİ’ler için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Hisarcıklıoğlu, özel sektörü etkileyen önemli konulardan bir tanesinin, teknolojilerin çok hızlı değişmesi ve gelişmesi olduğunun altını çizerek şöyle devam etti: “Yeni teknolojilerden en çok etkilenen kitleyi de KOBİ’ler oluşturuyor. İşte bu yüzden diyoruz ki, ‘KOBİ’lerin artık dijitalleşmesi gerekiyor’. Diğer taraftan pandemi ile birlikte daha da artan dijitalleşme ihtiyacı en çok KOBİ’leri etkiliyor. Dijital dönüşümünü gerçekleştiremeyen KOBİ’ler ticari hayatlarına devam etmekte zorlanıyor, rekabette geride kalıyor. Pandemi ile dijitalleşme bir zorunluluk haline geldi. Teknolojik altyapısı hazır olan işletmeler, e-ticaret ve uzaktan çalışma sistemleri ve dijital ödeme kanalları yardımıyla pandemiden en az etkilenenler arasında yer aldılar.
Biz de TOBB olarak KOBİ’lerin dijitalleşmesi konusunda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık, daha çok proje geliştirmeye başladık. Bu çalışmalarımız esnasında sahada önemli ve temel bir eksiklik tespit ettik. Dijitalleşme konusunda çözüm sunan şirketler ile dijitalleşmek isteyen KOBİ’ler arasında bir iletişim kopukluğu ve güven eksikliği var. Bu sorunları ortadan kaldırmak ve dijitalleşme konusunda tüm çalışmaları tek bir çatı altında toplayacak güvenilir bir platform oluşturmak üzere Akıllı KOBİ projesini geliştirdik. Visa da bu projenin sponsoru oldu”.
Hisarcıklıoğlu, bu projeyle birlikte KOBİ’ler ile teknoloji tedarikçilerini bir platformda buluşturduklarını belirterek, “Teknoloji tedarikçileri ürün ve hizmetlerini bu platformda ücretsiz olarak sergiliyor. KOBİ’ler de platform üzerinden kategori, sektör ve işletme ölçeğine göre sınıflandırılmış dijital ürün ve hizmetleri inceleyebiliyor, teknoloji tedarikçileri ile iletişime geçebiliyorlar. KOBİ’ler dijital olgunluk değerlendirme aracı ile dijitalleşmenin neresindeler, nerede dijital dönüşüme ihtiyaçları ve hangi ürünleri kullanmaları gerek, bunların hepsini öğrenebilecekler. Ayrıca KOBİ’ler, eğitim, rehberlik hizmetleri ve farkındalık çalışmaları ile dijital dönüşüm konusunda yönlendiriliyor. Diğer taraftan Akıllı KOBİ’yle birlikte dijitalleşme konusunda yeni bir kavram da oluşturuyoruz. Bu yeni kavram ile KOBİ’lerin dikkatlerini çekmiş ve platform hizmetleriyle onların dijital dönüşüm konusunda karar almalarını hızlandırmış olacağız” dedi.
Akıllı KOBİ ile aslında bir dijitalleşme seferberliği de başlattıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Bu platformu bir dijitalleşme üssü, bir dijital dönüşüm merkezi olarak nitelendiriyoruz. Zira, dijitalleşme ve dijital dönüşüm konusunda kamunun destekleri etkin bir ekosistem oluşması açısından çok önemli” şeklinde konuştu.
Bu platformu KOBİ’lerin dijital dönüşümde karar almalarını hızlandırmak amacıyla faaliyete geçirdiklerini yineleyen Hisarcıklıoğlu, nihai hedeflerinin platformda yer alan teknoloji tedarikçileri ile birlikte Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Teknoloji Gücü’nü oluşturmak, teknoloji tedarikçilerini yeni pazarlara açmak ve onları ihracata yönlendirmek olduğunu söyledi.
Hisarcıklıoğlu, tüm teknoloji şirketlerini Akıllı KOBİ platformunda tedarikçi olarak faaliyet göstermeye, tüm KOBİ’leri de sunulan bu hizmetlerden faydalanmak üzere, platforma kayıt olmaya davet etti.
– Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da “Çağın dinamikleri, toplumsal veya ekonomik bir dijital dönüşüme yolculuğunu hepimize zorunlu kılıyor.” ifadesini kullandı.
Yeni tip koronavirüsün, (Kovid-19) hızlandırıcı etkisiyle çalışma biçimlerinin, iş ortamının, iş geliştirme süreçlerinin dönüşüme sahne olduğunu belirten Varank, salgının orta vadeli etkilerine karşı hazırlıklı olunarak bu dönüşümün fırsata çevrilmesi gerektiğini söyledi.
Varank, bu dönüşümünde KOBİ’lerle başarılabileceğini vurgulayarak, “Yetkin insan kaynağı, sağlıklı işleyen bir altyapı, etkin ve stratejik iş birlikleri, yüksek Ar-Ge ve inovasyon kapasitesi. Bu dört ana sütun üzerine inşa edilmiş bir KOBİ ekosistemiyle Türkiye, rekabet gücünü ve oluşturduğu katma değeri katbekat arttıracaktır.” diye konuştu.
Bu noktada başarının bireysel ya da sektörel girişimlerle olmayacağını dile getiren Varank, bunun doğru kurgulanmış bir takım oyunuyla yapılacağını bildirdi.
Varank, kamu, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının bu sinerjiyle hareket etmesinin önemine işaret ederek, dijitalleşme yolculuklarında KOBİ’lere destek olacak Akıllı Kobi Platformu’nun, paydaşlarla aynı öncelik ve vizyona sahip olunduğunu gösterdiğini ifade etti.
İşletmelerin mevcut durumlarının analiz edilmesi, dijital dönüşüm ihtiyaçlarının belirlenmesi ve onlara özgü dijital dönüşüm yol haritalarının hazırlanması gerektiğini vurgulayan Varank, “Bu doğrultuda, Dünyanın en büyük dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezi MEXT’te, beyaz ya da mavi yaka fark etmez özel eğitim programları tasarlıyoruz. Bu merkezde, TÜBİTAK TÜSSİDE aracılığıyla ‘KOBİ’lerin Dijital Dönüşümünü Hızlandıran Endüstriyel Nesnelerin İnterneti’ projesini başlattık. Amacımız KOBİ’lerimizin teknoloji okuryazarlığını arttırarak onları nitelikli birer teknoloji ihracatçısı haline getirmek.” şeklinde konuştu.
Varank, işin finansal destek boyutunun da olduğuna işaret ederek, KOSGEB’in KOBİ’leri her alanda desteklediğini bildirdi.
Varank, dijital dönüşüm alanında yeni bir vergi teşvik programı üzerinde çalıştıklarını dile getirerek, şunları kaydetti: “Dijital dönüşümü hızlandırmak amacıyla, KOBİ’lerimizin dijital dönüşüm harcamalarını vergi teşviki kapsamına alacağız. Programdan faydalanmak isteyen işletmeleri önce olgunluk değerlendirme sürecine tabi tutacak, ardından dijitalleşme yol haritası çıkaracağız. Siz hedefleyeceksiniz, biz önünüzü açacağız. Siz gayret edeceksiniz, biz destek olacağız. Bunu da istişare ederek, birlikte çalışarak geliştirerek başaracağız. KOBİ’lerimizin dijitalleşme serüveninde, böylesine katılımcı, kapsayıcı ve çok paydaşlı iş birliği ağı olan Akıllı Kobi Platformu’nu kıymetli buluyorum. TOBB’u ve platformun finansörü Visa Türkiye’yi bu güzel iş birliğinden ötürü kutluyorum.”
-Merve Tezel: “Akıllı KOBİ’nin bir dijitalleşme üssü olmasını diliyoruz”
Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel de “Pandemi süreci KOBİ’lerin dijitalleşmesini önemli bir ihtiyaç haline getirdi. Bugün TOBB iş birliğinde hayata geçirdiğimiz Akıllı KOBİ platformunun hizmet sağlayıcılar tarafından böylesi bir yoğun ilgiyle karşılanması doğru işi yaptığımızı gösteriyor. Visa olarak İşimi Yönetebiliyorum eğitimlerini de platforma dahil ettik. Eğitimleri tamamlayan ilk 50 KOBİ’ye dijitalleşme ve e-ticarete giriş paketini bedelsiz olarak sağlayacağımızı paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Platformda yer alan Visa Dünyası sekmesi ise KOBİ’ler için ödemeler dünyası konusunda bir rehber niteliğinde ve ayrıca Visa ve üye bankalarımız olarak onlara sunacağımız faydalar, avantajlar ve kampanyaları buradan takip edebilecekler. Akıllı KOBİ’nin, KOBİ’lerin tüm ihtiyaçlarını tek bir noktadan karşılayabilecekleri bir dijitalleşme üssü olmasını diliyorum” dedi.
– Akıllı KOBİ Platformu
Akıllı KOBİ, ülkemizde dijital dönüşüm yolunda geniş bir ekosistemi KOBİ’lerle bu kapsamda buluşturan ilk platform olma özelliğine sahip. akillikobi.org.tr adresinden ulaşılabilen platform, içerdiği ürün, hizmet, bilgi ve eğitimlerle KOBİ’lere özel bir dijital dönüşüm üssü olarak hizmet verecek. Akıllı KOBİ’yi ziyaret eden KOBİ’ler ihtiyaçlarını kategoriler ya da sektörler bazında keşfedebilecek, bu ürün ve hizmetleri sunan tedarikçilerle buluşabilecek. Ayrıca KOBİ’ler kendilerini dijitalleşme konusunda test edebilecek, seviyelerini görebilecek, isterse eğitim alabilecek. Böylelikle KOBİ’ler A’dan Z’ye dijitalleşme konusundaki tüm ihtiyacını Akıllı KOBİ platformunda karşılamış olacak.
-Dijitalleşme yolunda en kapsamlı içerik
Akıllı KOBİ platformundaki faydalı içerik ve videoların yer alacağı ‘Bilgi Bankası’ sekmesinin Türkiye’nin en kapsamlı dijital dönüşüm bilgi merkezi olması hedefleniyor. Bu içeriğe ek olarak Visa desteği ile, ‘KOBİ Akademisi’ sekmesine ‘İşimi Yönetebiliyorum’ KOBİ eğitimleri de dahil edildi. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve alanında uzmanların yer aldığı 7 başlık ve 47 modülden oluşan eğitim videoları KOBİ’lerin finansal disiplin ve dijitalleşme becerilerini güçlendirmek amacıyla tasarlandı. KOBİ’lerin kapasitelerini güçlendirecek bu eğitimlerin yanı sıra platformun ‘Visa Dünyası ve Ödemeler’ bölümünde ise KOBİ’lerin ödemelerle ilgili ihtiyaç duyacağı tüm bilgiler, kartla ödeme ve kart kabulü olmak üzere iki başlıkta anlatılıyor. Ayrıca bu bölümde KOBİ’ler, finansal kuruluşların Akıllı KOBİ’ye özel ticari Visa kart ve POS kampanyalarına da ulaşabiliyorlar.
-TÜBİTAK’tan KOBİ’lere dijitalleşme seviye testi
Platforma kaydolan KOBİ’lere dijital dönüşüm konusundaki mevcut durumlarını TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü tarafından hazırlanan “Dijital Dönüşüm Olgunluk Değerlendirme” aracıyla tespit etme imkanı sunuluyor. KOBİ’ler çıkan sonuçlara ve ihtiyaçlarına göre kısa ve orta vadeli yol haritalarının hazırlanması konusunda destek alabilecekler.
-İlk faza ilgi yoğun oldu
Akıllı KOBİ’nin Mayıs ayında duyurulan ilk fazından bu yana dijitalleşmeye yönelik ürün ve hizmet sunan 800’e yakın tedarikçi platforma kayıt oldu. Bu şirketlerin sunduğu; bulut ve yapay zeka çözümleri, e-ihracat, sanal POS çözümleri, mobil geliştiriciler, veri analizi gibi hizmetler12 ana kategoride toplam 80 başlık altında toplanıyor. KOBİ’ler bu ürün ve hizmetlere, tedarikçilerin sitelerine yönlendirilerek uygun ödeme koşullarıyla ulaşabiliyor.