Ana Sayfa Duyurular 2021 yılı ocak-temmuz döneminde ev tekstili ihracatında en önemli ülke %10,6 artış...

2021 yılı ocak-temmuz döneminde ev tekstili ihracatında en önemli ülke %10,6 artış oranı ile Almanya oldu

222
0

EV TEKSTİLİ İHRACATI

▪ 2021 yılı ocak-temmuz döneminde ürün grupları bazında ev tekstili ihracatı incelendiğinde, en önemli ürün grubunun %28,1 pay ile yatak çarşafları olduğu görülmektedir. Türkiye’nin yatak çarşafları ihracatı bu dönemde %23,4 oranında artarak 352 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.

▪ 2021 yılı ocak-temmuz döneminde ev tekstili ihracatında en önemli ülke Almanya olmuştur. Almanya’ya bu dönemde yapılan ev tekstili ihracatı %10,6 oranında artarak 237 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.

TEKNİK TEKSTİL İHRACATI

▪ Türkiye’nin teknik tekstil ihracatına bakıldığında 2021 yılı ocak-temmuz döneminde toplam ihracatın %32,2’sini dokunmamış mensucat ürün grubunun oluşturduğu gözlemlenmektedir. Bu dönemde Türkiye’nin dokunmamış mensucat ihracatı %12,2 oranında artarak 451 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Teknik tekstil ihracatında en önemli ikinci ürün grubu ise toplam ihracattan aldığı %15,4’lük pay ile teknik tekstilden mamul ambalaj için torba ve çuvallar olmuştur. Ocak-temmuz döneminde Türkiye’nin ilgili ürün grubu ihracatı %26,2 oranında artarak 230 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Türkiye’nin teknik tekstil ihracatında en önemli üçüncü ürün grubu ise ocak-temmuz döneminde toplam teknik tekstil ihracatından aldığı %12,5’lik pay ile teknik tekstil materyalinden hazır giyim ürünleri olmuştur. Türkiye’nin ilgili ürün grubu ihracatı ocak-temmuz döneminde %66,4 oranında azalarak 174 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Türkiye’nin teknik tekstil ihracatında ilk 10 ülkeye bakıldığında en büyük ihracat pazarının Almanya olduğu gözlemlenmektedir. Türkiye’nin toplam teknik tekstil ihracatından %9,1 oranında pay alan Almanya’ya ocak-temmuz döneminde teknik tekstil ihracatı %25,4 oranında azalarak 127 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir. Temmuz ayında ise Almanya’ya teknik tekstil ihracatı %52,3 oranında azalarak 16 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Ocak-temmuz döneminde Türkiye’nin en fazla teknik tekstil ihracatı gerçekleştirdiği ikinci ülke ise toplam ihracattan aldığı %7,6’lık pay ile İtalya olmuştur. İtalya’ya bu dönemde teknik tekstil ihracatı %20,8 oranında artarak 106 milyon dolar değerinde gerçekleşirken, İtalya’ya temmuz ayı teknik tekstil ihracatı %31,9 oranında azalmıştır.
▪ ABD ise Türkiye’nin en fazla teknik tekstil ihracatı gerçekleştirdiği üçüncü ülke konumundadır. Türkiye’nin teknik tekstil ihracatından %7,4 oranında pay alan ABD’ye ocak-temmuz döneminde ihracat %41,6 oranında azalarak 104 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir. Temmuz ayında ise ABD’ye teknik tekstil ihracatı %77,4 oranında azalarak 11 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Türkiye’nin teknik tekstil ihracatının %50’sini gerçekleştirildiği Avrupa Birliği Ülkelerine ocak-temmuz dönemi teknik tekstil ihracatı %0,9 oranında azalarak 700 milyon dolar değerinde gerçekleştirilmiştir. Temmuz ayında ise AB ülkelerine teknik tekstil ihracatı %46,4 oranında azalarak 75 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Türkiye’nin 2021 yılı temmuz ayında en fazla teknik tekstil ihracatı gerçekleştirdiği ilk 10 ülke içerisinde en fazla dikkat çekici düşüş Hollanda’ya ihracatta yaşanmıştır. Türkiye’nin temmuz ayında Hollanda’ya teknik tekstil ihracatı %60 oranında azalarak 36 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.


Kaynak: İTHİB/İTKİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikAvrupa Birliği’ne yapılan deri ve deri ürünleri ihracatı 2021 yılı Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine oranla % 14,7 arttı
Sonraki İçerikCE İşareti Taşıması Gereken Bazı Ürünlerin Denetim Tebliğinde Değişiklik Yapıldı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz