Ana Sayfa Muhasebe Geçmiş dönemlere ait vergi ödemelerinin muhasebe kaydı nasıl yapılmalıdır? 

    Geçmiş dönemlere ait vergi ödemelerinin muhasebe kaydı nasıl yapılmalıdır? 

    Tek Düzen Hesap Planı Uygulaması

    1031
    0

    2020 yılına ait vergi borçlarımız bulunmaktadır. Bahsedilen vergi borçları geçmiş tarihte beyanname damga vergileri hariç tutularak 368 hesaba alınmıştı. (Ödeme yapmadığımız için gider gösteremedik) İlgili vergiler yapılandırma 7326 sayılı kanun ile yapılandırma kapsamına alındı. Geçmiş yıl damga vergileri için yapılması gereken muhasebe kaydı nasıl olmalıdır?

    Yapılandırılan vergi borçları için yapılacak kayıt; 

    368 (B) 

    689 (B) KKEG (yapılandırma faizi veya gecikme bedeli) 

    102(A) şeklinde muhasebe kaydı yapılır.


    TEKDÜZEN HESAP ÇERÇEVESİ, HESAP PLANI VE HESAP PLANI AÇIKLAMALARI

    1. VADESİ GEÇMİŞ ERTELENMİŞ VEYA TAKSİTLENDİRİLMİŞ VERGİ VE DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER

    Kanuni süresi içerisinde ödenmeyen vergi ve yükümlülükler ile erteleme ve taksitlendirme süresi bilanço tarihinde bir yıldan az olan vergi ve yükümlülükleri kapsar.

    İşleyişi :

    Vadelerinde ödenemeyen vergi ve diğer yükümlülüklerle erteleme veya taksitlendirme süresi bir yıldan az olanlar ile vadesi bir yılın altına düştüğü için 438 nolu hesaptan bu hesaba aktarılanlar, hesabın alacağına kaydedilir. Ödenmeleri halinde hesaba borç kaydedilir. Ancak, vadesi geçmiş vergi ve diğer yükümlülüklerde erteleme veya taksite bağlama süresi bir yılı aşanlar bu hesabın borcu karşılığında “438. Kamuya Olan Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Borçlar Hesabı”na aktarılır.

    1. DİĞER OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR

    Yukarıda tanımlanan hesaplar kapsamı dışında kalan diğer olağan dışı gider ve zararlardan oluşur.


    Kaynak: İSMMMO, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEmekli olmaya hak kazanan birisinin çıkışını emeklilik sebebiyle yapabilir miyiz?
    Sonraki İçerikMali müşavirlik büroları başka bir ticari firma ile ortak iş yerinde faaliyette bulunabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz