Ana Sayfa Vergi Kira geliri elde ediyorum. Kira bedelini nasıl tahsil etmeliyim?

    Kira geliri elde ediyorum. Kira bedelini nasıl tahsil etmeliyim?

    Mahkeme ve icra yoluyla yapılan konut ve iş yeri kira gelirine ilişkin tahsilatlar tevsik zorunluluğu kapsamında değildir.

    469
    0

    Kira geliri elde ediyorum. Kira bedelini nasıl tahsil etmeliyim?

    Meskeninizi (konut) kiraya verdiyseniz;

    * her bir konut için aylık 500 TL’nin altındaki kira bedellerini elden tahsil edebilirsiniz.
    * her bir konut için aylık 500 TL ve üzerindeki kira bedellerinin kiracı tarafından aracı finansal kurumlara (banka veya PTT’ye) yatırılması zorunludur.
    ** İş yerinizi veya taşıtınızı kiraya verdiyseniz ;
    kira bedelinin, bir tutar sınırlaması olmaksızın, aracı finansal kurumlara yatırılması zorunludur.

    AÇIKLAMA: Söz konusu zorunluluk 1/11/2008 tarihinden sonra yapılan ödemeler için getirilmiştir.

    Ayrıca 1/7/2017 tarihinden itibaren; haftalık , günlük veya benzeri şekilde kısa süreli mesken (konut) kiralamalarında (*), kira bedelinin tutarına bakılmaksızın, aracı finansal kurumlar yatırılması zorunluluğu getirilmiştir.

    Aracı finansal kurumlar aracılığıyla; para yatırma, havale, çek veya kredi kartı gibi araçlar kullanılarak yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlendiğinden, bu belgeler tevsik edici belge kabul edilecektir. Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatlar da aynı kapsamdadır.

    Mahkeme ve icra yoluyla yapılan konut ve iş yeri kira gelirine ilişkin tahsilatlar tevsik zorunluluğu kapsamında değildir.

    (*) Apart hotel işleten ticari faaliyet kapsamında elde edilen kira geliri de olsa tevsik yükümlülüğüne tabiidir. Mükellefiyet türünün tevsik yükümlülüğüne bir etkisi bulunmamaktadır.

    (**) GVK 268 Nolu Tebliğde; Arsa ya da arazi kiralamalarından doğan kira bedellerinin tahsilât ve ödemelerinin tevsik zorunluluğu kapsamında olmadığına ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir.Bu nedenle, işyeri ya da araç kiralamalarında olduğu gibi miktar sınırlaması olmadan 1TL bile olsa banka vb. tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğu doğmaktadır.

    Ortağı olduğum gayrimenkulden kira geliri elde ediyorum. Kira bedelini nasıl tahsil etmeliyim?

    Ortak olduğunuz gayrimenkule ait kira bedelinin tahsilat şeklini belirlemek için toplam kira bedelini dikkate almalısınız. Dolayısıyla kiranın toplam bedeli tevsik zorunluluğu kapsamında ise, ortaklardan her biri adına ayrı ayrı veya toplu olarak tevsik zorunluluğuna uygun olarak ödenmelidir.

     


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYurt dışından aldığımız lisans bedelleri için stopaj bildiriminde bulunmalı mıyız?
    Sonraki İçerikİmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’nda e-Tebligat zorunluluğu, ödeme aşamasında alınacak şekilde ötelendi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz