Kıst dönem (örneğin; 5 ay) kira geliri elde eden GMSİ mükellefiyim. Gelirimi nasıl beyan etmeliyim?
GMSİ beyannamesi, bir takvim yılı içerisinde elde ettiğiniz toplam mesken (konut) kira gelirinin ilgili yıl için belirlenen istisna haddini aşması halinde verildiğinden, 5 aylık kira bedelinizin toplamı belirtilen haddi aşıyorsa beyanname vermelisiniz.
Geçmiş / Gelecek yıllar için kira geliri tahsil ettim. Beyannamemi ne zaman vermeliyim?
“” Bir takvim yılı içinde o yıla veya geçmiş yıllara ait olan ve nakden veya aynen tahsil ettiğiniz kira bedellerini, tahsil ettiğiniz yılın geliri olarak beyan etmelisiniz.
Gelecek yıllara ait olup peşin tahsil edilen kira bedellerini, ait olduğu dönemin geliri olarak ilgili yıllarda beyan etmelisiniz.””
AÇIKLAMA :
Eve yapılan tadilat masraflarını kiracının karşılaması ve bunun yerine kira ödememesi, kiracının eve dolap yaptırması aynen tahsilattır.
ÖRNEK:
“”2019 yılında, 2019 ve 2018 yıllarına ait kira tahsil edilirse; 2019 yılı geliri olarak beyan edilir.
2019 yılında 2019 ve 2020 yılı geliri peşin tahsil edilirse; 2019 yılı geliri Mart 2020’de, 2020 yılı geliri ise Mart 2021’de beyan edilir. “”
Kira gelirimi yasal faizleri ile birlikte mahkeme aracılığıyla tahsil ettim. Nasıl beyan etmeliyim?
“”Kiracıların kira bedellerini ödememeleri nedeniyle açılan davalar sonucu verilen yargı kararlarında, kira bedelinin yanı sıra yasal faiz ödenmesine de karar verilmektedir. Bu durumda tahsil ettiğiniz kira bedeli GMSİ, faiz geliri ise MSİ olarak vergilendirilir. İktisadi işletmenin aktifine kayıtlı iş yerinin kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirlerinin ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, kira gelirleri tahsil edilmese bile tahakkuk ettiği dönemler (kiralama hizmetinin verildiği dönemler) itibariyle gelir olarak dikkate alınması gerekmektedir. Mahkeme kararına istinaden alınacak faiz de iktisadi işletme tarafından elde edildiğinden ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilir. Dolayısıyla, faiz geliri mahkeme kararına istinaden talep edilebilir aşamaya geldiğinde gelir tahakkuk etmiş olacağından, 7 gün içinde faturanın düzenlenmesi, tahsil edilip edilmediğine bakılmaksızın faiz gelirinin ticari kazanca eklenmesi gerekir. “”
AÇIKLAMA :
Gerçek gider yöntemini seçmeniz halinde, yargı kararına göre icra kanalıyla tahsil ettiğiniz kira tutarları üzerinden hesaplanan icra masraflarını, kiraya verilen malların idare gideri olarak, indirim konusu yapabilirsiniz. Götürü gider yönteminin seçilmesi durumunda ise bu masrafların indirim konusu yapılması mümkün değildir.
Kaynak: GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.