Ana Sayfa Vergi Kira geliri (GMSİ) elde ediyorum. Ne zaman beyan etmeliyim?

    Kira geliri (GMSİ) elde ediyorum. Ne zaman beyan etmeliyim?

    Kira Geliri

    477
    0

    Sahibi olduğum meskeni (konut) gelir/kurumlar vergisi mükellefine lojman olarak kullanılmak üzere kiraya verdim. Elde ettiğim gelir kira geliri (GMSİ) midir?

    Binaların mütemmim cüzleri (ayrılmaz parçaları), teferruatları, ortak alanlarının kiraya verilmesinden elde edilen gelir kira geliri (GMSİ)’dir.

    Elde ettiğiniz gelir, kiraya verdiğiniz yer mesken (konut) olarak kullanılsa dahi, tevkifat (stopaj/kesinti) yapmakla yükümlü olan kişiye kiraya verdiğinizden TEVKİFATA (stopaj/kesinti) TABİ KİRA GELİRİDİR.

    Gayrimenkulümü kiraya verirken depozito aldım. Elde ettiğim gelir kira geliri (GMSİ) midir?

    Depozito; taahhüt sırasında yatırılan bir güvence parası olduğundan kira geliri değildir. Ancak depozito ödemesi kiraya sayılırsa; kira geliri olacaktır.

    Evimin yıkılıp yeniden yapılması nedeniyle kira yardımı alıyorum. Bu yardım kira geliri (GMSİ) midir?

    Konuya ilişkin emsal özelgelerde bu yönde açıklama yapılmış olmakla birlikte; özelgelerin şahsı bağlayıcılığı nedeniyle bulunduğunuz yer vergi dairesi başkanlığı/defterdarlıklardan özelge talebinde bulunabilirsiniz.

    EMSAL ÖZELGE: Evinizi kentsel dönüşüm kapsamında veya kat karşılığı satış vaadi sözleşmesi ile inşaat şirketine vermeniz halinde; inşaat şirketi tarafından yapılan kira yardımları, tarafınıza verilecek dairelerin inşası için yapılan harcamaların bir parçasıdır ve bu nedenle iktisap edilen (edinilen) gayrimenkulün maliyet bedeli içerisinde yer alır. Buna göre; müteahhit tarafından yapılan kira yardımları için beyanname vermenize gerek yoktur.

    Kira geliri (GMSİ) elde ediyorum. Ne zaman beyan etmeliyim?

    – Kira gelirinizi elde ettiğiniz yılı takip eden yılın 1 Mart – 31 Mart tarihleri arasında beyan etmelisiniz. Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, beyannamenizi tatilden sonraki ilk iş gününün mesai saati bitimine kadar vermelisiniz.Bu durumun iki istisnası bulunmaktadır. Şöyle ki;

    – ÜLKEYİ TERK ETME HALİ
    Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorundadırlar.

    – ÖLÜM HALİ
    Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçıları tarafından verilir.

    Beyannamenizi elektronik ortamda veriyorsanız, beyan süresinin son günü saat 23: 59’a kadar verebilirsiniz.

     

    Sadece kira geliri (GMSİ) elde ediyorum. Beyannamemi nasıl verebilirim?

    Beyannamenizi ;
    – Elektronik ortamda e-beyanname programı üzerinden vergi dairesinden alacağınız kullanıcı kodu, parola ve şifre ile kendiniz ya da elektronik beyanname gönderme aracılık yetki belgesi almış meslek mensupları aracılığıyla gönderebilirsiniz.

    – Elektronik ortamda yine kullanıcı kodu, parola ve şifre ile veya kimlik bilgileriniz ile Hazır Kira Beyanname Sistemi üzerinden kendiniz gönderebilirsiniz. (https: //www.gib.gov.tr/ , https: //intvd.gib.gov.tr/hazirbeyan/)

    – Bulunduğunuz yerdeki vergi dairesi başkanlığı veya defterdarlık tarafından açılan stantlarda verebilirsiniz.

    -İkametgah adreslerine bağlı kalınmaksızın her vergi dairesinden HBS (Hazır Beyan Sistemi) sisteminden beyanname verebilirsiniz

    -İkametgahınızın bulunduğu yer vergi dairesine giderek kağıt ortamında (1001 B ) verebilirsiniz

    -Kağıt ortamında iadeli taahhütlü posta yolu ile gönderebilirsiniz.

    SADECE KİRA GELİRİ ELDE EDİLİYOR OLMASI;
    Kira geliri dışında başka bir gelir unsurundan (ticari, zirai, mesleki, menkul sermaye iradı, değer artış kazancı ve birden fazla işverenden alınan tevkifata tabi ücret) kazancın olmamasıdır.


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTeşvik belgesi düzenlenen yatırımların sayısı bir önceki yıla göre %86 arttı
    Sonraki İçerikBazı petrol ürünlerinde ÖTV tutarı arttırıldı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz