Ana Sayfa Muhasebe 1003B kapsamında MuhSgk bildiriminde bulunan şirketler %5’lik vergi indiriminden faydalanır mı?

    1003B kapsamında MuhSgk bildiriminde bulunan şirketler %5’lik vergi indiriminden faydalanır mı?

    %5’lik kurumlar vergisi indirimi şartları

    597
    0

    2020 Temmuz tarihinden itibaren 1003B ücretlere ilişkin muhtasar beyannamesini vermekteyiz. Serbest meslek makbuzu vb. olmadığı için 1003A muhtasar beyannamesini vermedik. 

    Kurumlar vergisini yükleyince 2020/7-8-9-10-11 ve 12. aylar için 1003A beyannamesi için kanuni süresinde verilmediği mesajı gelmiştir. Kurumlar vergisi %5 indiriminden yararlanabilir miyiz? 1003A beyannamelerini boş olarak mı beyan etmemiz gerekiyorsa ne şekilde beyan etmemiz gerekiyordu. Geriye dönük bu beyannameleri vermemiz gerekiyor mu?

    1003B formatını ŞİRKET ADINA ŞİFRE almış olan mükellefler kullanır. 

    Bu mükellefler SADECE ÜCRET DEN kesilen vergileri ve SGK bildirgesindeki bilgiler beyan eder. 

    Diğer vergi kesintilerini ise 1003A formatındaki beyannameyi veririler.

    1003A da ücret ile ilgili bilgiler yeniden girilmez. 1003A formatındaki beyanname BOŞ verilir veya verilmeyeceğine ilişkin önceden VD bilgi verilmesi gerekirdi. Biz göre % 5 den yararlanılamaz.

    Vergiye uyumlu mükelleflere uygulanacak vergi indirimi hk.

    T.C. 

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları Gelir Ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü

       

     

    Sayı : 62030549-120[Mük.121-2019/255]-E.159471 11.02.2020
    Konu : Vergiye uyumlu mükelleflere uygulanacak vergi indirimi hk.  

     

    İlgi :  

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda; şirketinizin … dönemi damga vergisi beyannamesinde, beyana konu edilmesi gereken sözleşme damga vergisinin sehven … dönemi damga vergisi beyannamesinde beyan edildiği ve bununla ilgili … dönemine ait damga vergisi düzeltme beyannamesinin … tarihinde pişmanlık talepli olarak verildiği ve yine damga vergisi beyannamesi ile ilgili … döneminde beyana tabi sözleşmenin bulunmadığı belirtilerek, aynı tarihte kanuni süresinden sonra damga vergisi ile ilgili düzeltme beyannamesinin verilerek ödenen damga vergisi tutarının (…-TL), … tarihinde beyan edilen pişmanlık talepli … dönemi damga vergisi beyannamesine mahsup edildiği ve gerekli düzeltmenin bağlı olduğunuz vergi dairesince yapıldığı belirterek, Gelir Vergisi Kanununun Mükerrer 121’inci maddesinde yer alan vergi indiriminden yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun Mükerrer 121 inci maddesinde; “Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerinden (finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere), bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen şartları taşıyanların yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’i, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilir. Şu kadar ki hesaplanan indirim tutarı, her hâl ve takdirde 1 milyon Türk lirasından fazla olamaz. İndirilecek tutarın ödenmesi gereken vergiden fazla olması durumunda kalan tutar, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden mahsup edilebilir. Bu süre içinde mahsup edilemeyen tutarlar red ve iade edilmez. Gelir vergisi mükelleflerinin yararlanacağı indirim tutarı, ticari, zirai veya mesleki faaliyet nedeniyle beyan edilen kazançların toplam gelir vergisi matrahı içerisindeki oranı dikkate alınmak suretiyle hesaplanan gelir vergisi esas alınarak tespit edilir.

    Söz konusu indirimden faydalanabilmek için;

    1. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş (Kanuni süresinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler bu şartın ihlali sayılmaz.) ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması (Her bir beyanname itibarıyla 10 Türk lirasına kadar yapılan eksik ödemeler bu şartın ihlali sayılmaz.),
    1. (1) numaralı bentte belirtilen süre içerisinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması (Yapılan tarhiyatların kesinleşmiş yargı kararlarıyla veya 213 sayılı Vergi Usul Kanununun uzlaşma ya da düzeltme hükümlerine göre tamamen ortadan kaldırılmış olması durumunda bu şart ihlal edilmiş sayılmaz.),
    1. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları dâhil) 1.000 Türk lirasının üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması,

    şarttır.

    …” hükmü yer almaktadır.

    Konu ile ilgili olarak yayımlanan 301 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin, “4.1. İlgili dönem beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin de kanuni süresi içerisinde ödenmiş olması” bölümünde ise;

    “İndirimden yararlanılabilmesi için mükelleflerin, indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu beyannamenin ait olduğu yıldan önceki son iki yıla ilişkin olarak Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken gelir veya kurumlar vergisi, katma değer vergisi, muhtasar gibi tüm vergi beyannamelerini kanuni süresi içerisinde vermiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerini de kanuni süresi içerisinde ödemiş olmaları gerekmektedir. 

    Öte yandan, kanuni süresi içerisinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak, kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler vergi indiriminden yararlanılmasına engel teşkil etmeyecektir. Ancak, indirimden yararlanılabilmesi için bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin de kanuni süresi içerisinde ödenmiş olması gerekmektedir.

    …” açıklamasına yer verilmiştir.

    Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar uyarınca, kanuni süresi içerisinde verilen ve tahakkuk eden vergisi kanuni süresi içerisinde ödenen … dönemi damga vergisi beyannamesine ilişkin olarak, kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla pişmanlık talepli olarak düzeltme beyannamesi verilmiş olması, bu beyanname üzerinden tahakkuk eden verginin kanuni süresi içerisinde ödenmiş olması kaydıyla, Gelir Vergisi Kanununun Mükerrer 121 inci maddesinde yer alan % 5’lik vergi indiriminden yararlanılmasına engel teşkil etmeyecektir.

     


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBağış ve yardımlar firmanın zarar etmesi durumunda yine de indirim konusu yapılır mı?
    Sonraki İçerikÇek ibraz ve alkol yasağı, MASAK’ın kripto düzenlemesi ile sosyal ağ temsilcisi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz