Ana Sayfa Duyurular Yaklaşık 3 milyar dolara ulaşan tarım ve gıda ürünleri ihracatı ile İzmir...

Yaklaşık 3 milyar dolara ulaşan tarım ve gıda ürünleri ihracatı ile İzmir Türkiye’de 2.sırada

520
0

“İZMİR’E SON 19 YILDA, REEL RAKAMLARLA 17,2 MİLYAR LİRA’LIK TARIMSAL DESTEK VERDİK”

“KURU ÜZÜMÜ VE İNCİRİ, MÜDAHALE ALIMI KAPSAMINA ALDIK”

“İZMİR’DE İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELERE 387 TON PATATES DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRDİK”

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, İzmir’de düzenlenen ve 2021 yılında tarım alanında İzmirli çiftçilerin hizmetine sunulacak olan 35 Proje Lansmanı’na katıldı.

Programda yaptığı konuşmasında bu 35 projenin, İzmir’in tarım sektörüne katacağı değere olan inancının tam olduğuna vurgu yapan Bakan Pakdemirli “Çünkü İzmir; katma değeri yüksek, ileri teknolojiye dayalı, tarımsal kooperatifleşmeyi başarabilmiş, sahada rekabet gücünü arttırmış ve sürdürülebilir üretimi bünyesinde barındıran önemli bir tarım kentimiz. Bu projeler de, inşallah, İzmir’imizin gücüne güç, üretimine ve ekonomisine değer katacak, önemli adımlar olacaktır” diye konuştu.

“YAKLAŞIK 3 MİLYAR DOLARA ULAŞAN TARIM VE GIDA ÜRÜNLERİ İHRACATI İLE İZMİR’İMİZ, TÜRKİYE’DE 2. SIRADA”

İzmir’in tarımsal üretimde hem söz sahibi, hem de örnek olmuş bir şehir olduğunun altını çizen Pakdemirli şöyle devam etti:

“İzmir; 3,3 milyon dekar işlenen tarım alanıyla, birçok ürünün üretiminde Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor. Süt üretiminde Türkiye’de 2’inci, büyükbaş varlığında 3’üncü sırada. Ayrıca İzmir’de, sanayi ve üniversite işbirliği ağının gelişmiş olması, şehre tarımsal altyapının gelişmesinde büyük bir katkı sağlamaktadır. Yine tüm sektörlerde olduğu gibi, İzmir’de; tarım sektöründe, teknolojiyi kullanım oranı da, oldukça yüksektir. Ege’nin, bitkisel ve hayvansal üretim potansiyelinin yüksek olması, İzmir’i, tarımsal ticaret konusunda da ön plana çıkarmıştır.

2020’de tarımsal ihracatımızın yaklaşık yüzde 14’ü İzmir’den yapılmıştır. Böylece yaklaşık 3 Milyar Dolara ulaşan tarım ve gıda ürünleri ihracatı ile İzmir’imiz, Türkiye’de 2. sırada yer almakta. Bakanlık olarak biz de İzmir’in bu potansiyelini biliyor, kaliteli üretimini destekliyor ve yeni hedeflerle İzmir tarımına güç katmaya devam ediyoruz”

“İZMİR’E SON 19 YILDA, REEL RAKAMLARLA 17,2 MİLYAR LİRA’LIK TARIMSAL DESTEK VERDİK”

İzmir’e tarım-orman alanında; son 19 yılda, reel rakamlarla 17,2 Milyar Lira’lık tarımsal destek verdiklerini ve yatırım yaptıklarını belirten Bakan Pakdemirli “Göreve geldiğim günden bu yana; “çiftçimizi koruyacağız, tüketicimizi de kollayacağız” demiştim. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrasında ise hem desteklerde artış sağladık, hem de müdahale alımlarını etkin olarak uygulamaya başladık. Son 3 yılda toplam tarımsal destekleri, yüzde 65 artışla, 24 Milyar Liraya çıkardık. Pamuk pirim desteğini yüzde 37,5 artışla 1 Lira 10 kuruşa çıkardık. Bu yılki gübre desteğini Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yüzde 100 artırdık ve çiftçilerimizin en fazla kaynağa ihtiyaç duyduğu Mart sonu, Nisan başında bitkisel üretim desteklerinin yüzde 51’ini üreticilerimizin hesaplarına yatırdık” değerlendirmesinde bulundu.

KURU ÜZÜMÜ VE İNCİRİ, MÜDAHALE ALIMI KAPSAMINA ALDIK

Müdahale alımlarında üretici dostu politikalar yürüttüklerini ve bunu da müdahale kurumlarımızı zarar ettirmeden yaptıklarını ifade eden Pakdemirli “Alım fiyatlarını hasat öncesi açıklıyor, üreticimizin alın terinin ve emeğinin hakkını veriyoruz. Bu arada, İzmir’in ve Ege’nin önemli ürünleri olan kuru üzümünü ve incirini de, müdahale alımı kapsamına aldık. Etkin piyasa regülasyonu yanında, arz fazlası ürünleri de alarak, üreticimizin mağduriyetini önlüyor ve bu ürünleri ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz” dedi.

“İZMİR’DE İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELERE 387 TON PATATES DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRDİK”

“Bildiğiniz üzere Ramazan ayının hemen öncesinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla patates, soğan ve çeltik yetiştiricilerimizin depolarında bulunan arz fazlası ürünleri Toprak Mahsulleri Ofisimiz aracılığı ile almaya başladık” diye konuşan Pakdemirli “Patates ve soğanları, 81 ilimizdeki ihtiyaç sahiplerine, Valiliklerimiz üzerinden dağıtıyoruz. İzmir’de ise ihtiyaç sahibi ailelere 387 ton patates dağıtımı gerçekleştirdik. Bu uygulama ile üreticimizin depolarındaki ürünlerin israf olmasını önlerken,  diğer taraftan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza bu ürünlerin ücretsiz ulaşmasını sağlayarak, sosyal devlet görevimizi de yerine getiriyoruz” açıklamasını yaptı.

453 TESİSE 185 MİLYON LİRA HİBE SAĞLADIK

İzmir’e, kırsal kalkınma hibeleriyle modern tesisler kazandırdıklarını da belirten Bakan Pakdemirli “Tarımsal ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesine yönelik 453 tesise 185 Milyon Lira hibe sağladık. Bu hibelerle de İzmir’de 414 Milyon Liralık yatırım yapıldı ve 4 bin 700 kişiye istihdam sağlanmış oldu. İzmir’in tarımsal ürünlerinin markalaşması için de coğrafi işaretlere önem veriyoruz. Şuan İzmir’de coğrafi işaret tescilli 25 ürünümüz var. İzmir, Coğrafi tescilli ürünler sıralamasında ise ülkemizde 3. sırada yer almaktadır. Başvuru aşamasındaki 20 ürünün daha coğrafi tescil almasıyla birlikte İzmir’in tarımını markalaştırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

BİTKİSEL ÜRETİM DESTEĞİNİ YÜZDE 34 ARTIŞLA, 2020 YILINDA 255 MİLYON LİRAYA YÜKSELTTİK

İzmir’in tarımda köklü ve güçlü bir örgütlenme kültürüne sahip olduğuna değinen Bakan Pakdemirli sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Biz de bu yönü dolayısıyla, Bakanlık olarak İzmir’deki tarımsal kooperatiflere bugüne kadar toplam 34 Milyon Lira hibe ve kredi desteği sağladık.

Dünyanın en büyük jeotermal kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’ni Dikili ilçemizde 3 milyon 29 bin m² alanda hayata geçiriyoruz. İnşallah, bu yatırım sayesinde 3 bin 500 vatandaşımız iş ve aş sahibi olacak.

Ayrıca; bitkisel üretim desteğinde önemli artışlar sağladık. 2017’de İzmir’e verdiğimiz 190 Milyon Lira bitkisel üretim destek ödemesini, yüzde 34 artışla, 2020 yılında 255 Milyon Liraya yükselttik.

TARSİM kapsamında çiftçilerimize 230 Milyon Lira prim desteği ve 176 Milyon Lira hasar tazminatı ödedik.

Tüm bu çalışmalar, İzmirli üreticimizin gayretiyle birleşince hem üretimde hem de üretim değerinde önemli artışlar yaşandı. Yine son bir yılda, bitkisel üretim değeri de, yüzde 18 gibi önemli bir artış göstererek, 7,4 Milyar Liraya yükseldi. Hayvansal üretim değeri ise, 1,5 Milyar Lira ilave artışla, 10,5 Milyar Liraya ulaştı”

547 BİN DEKAR ARAZİYİ SULAMAYA AÇTIK

İzmir’de yapılan su yatırımlarına da değinen Bakan Pakdemirli “Son 19 yılda İzmir’e yapmış olduğumuz yatırımlarla; 3 içme suyu tesisi, 30 baraj, 8 gölet, 1 yeraltı depolaması, 40 sulama tesisi, 1 arazi toplulaştırması ve 98 taşkın koruma tesisini hizmete aldık. Yaptığımız bu yatırımlarla; yıllık 59 milyon m³ içme ve kullanma suyu temin ederek, 1 milyon kişiye içme ve kullanma suyu sağladık. Toplam 547 bin dekar araziyi sulamaya açtık ve bu sayede yıllık 797 Milyon Lira tarımsal gelir artışı sağladık. 92 yerleşim yeri ve 114 bin dekar araziyi taşkınlardan koruduk” dedi.

132 MİLYONA YAKIN FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDUK

“Ormancılık alanında ise, İzmir’in yeşiline yeşil katmak için 132 milyona yakın fidanı toprakla buluşturduk” diyen Pakdemirli “Vatandaşlarımızı tabiatla buluşturmak maksadıyla 69 mesire yeri ve 3 şehir ormanı tesis ettik. Gediz Deltası Sulak alanına 2 adet, Meryemana Tabiat Parkına da 2 adet olmak üzere, toplamda 4 adet seyir terası inşa ettik. Ayrıca bölgemizdeki bal üretimini geliştirmek ve destek olmak için 21 Bal Ormanı oluşturduk. Böylece bal üretimimizde %20’lik bir artış sağladık” diye konuştu.

35 PROJENİN İZMİR EKONOMİSİNE BU YILKİ KATKISI 200 MİLYON LİRA OLACAK

Yeni 35 projenin daha startını vererek, İzmir’in değerine değer katmaya devam edeceklerinin altını çizen Bakan Pakdemirli şu şekilde devam etti:

“Toplam bütçesi 20 Milyon Lira olan bu projeler, bitkisel üretimden hayvancılığa, su ürünlerinden istihdamın artırılmasına, dijitalleşmeden yeni çeşitlerin İzmir’e kazandırılmasına kadar çok sayıda alanı kapsıyor.

Bu projelerin hepsinden tek tek bahsetmek isterim, ancak vaktimiz kısıtlı olduğu için birkaçından size bahsetmek istiyorum.

İlk olarak, ilçelerimizin dağ köylerinde, atıl ve boş bırakılan arazilerde arz açığı bulunan ve katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitkilerin üretilmesi için “Üreticiye Kazanç, Tüketiciye Sağlık, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi’ni” başlatıyoruz.

Besin değeri ve sağlık açısından zengin olan kurutulmuş meyvelerin üretimini yaygınlaştırmak için; Bergama Belediyemizin de katkılarıyla “Bergama İlçesi Jeotermal Enerji İle Sebze, Meyve, Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Kurutma Tesisi Projesi’ni” en kısa sürede tamamlayarak hizmete alacağız.

Üretimin başrolünde bulunan ve sürdürülebilir kalkınmanın vazgeçilmezi olan kadınlarımızı artık kent merkezlerinde de destekleyeceğimiz projemizin adı da; “Yerli ve Milli Çeşitleri İzmirli Kadınlarla, Kentte, Taraçada, Balkonda, Kırsalda, Bahçede, Tarlada Toprakla Buluşturuyoruz Projesi”. Böylece evlerimizin balkonlarını, teraslarını tarımsal üretime dâhil ederek, hemşehrilerimizin ev ekonomilerine katkı sağlayacağız.

Tire Dijital Toprak Analiz Cihazı Projesi ile de, Tireli üreticilerimizin bahçelerinde, tarlaların da 5 dakika içinde toprak analizini yapacak, gübreleme tavsiyesinde bulunarak çiftçilerimizin etkin gübreleme yapmasını sağlayacağız.

İşte hepsini burada sayamayacağım, 35 projemizin tamamını, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün dağıttığı broşürlerden ve web sitesinden takip edebilirsiniz”

Bu projeler İzmirli üreticileri teknoloji ve dijital uygulamalara daha çok yönlendirmek istediklerini vurgulayan ve proje hedeflerini açıklayan Bakan Pakdemirli “Kuraklık, afet ve hastalık zararlılarıyla mücadelede etkinliği arttırmak istiyoruz.

İstihdam potansiyelini güçlendirmek, atıl ve boş arazileri doğru değerlendirmek, kentsel tarıma katkı sunmak, kısıtlı su kullanımını teşvik edecek uygulamaları yaygınlaştırmak, yeni bitki deseniyle üreticiyi tanıştırmak da temel hedeflerimiz arasında.

Yine, salgının zorlayıcı etkisine rağmen, üretimin devamlılığını sağlamak, gençleri tarımsal üretime çekerek tarım nüfusunun yaş ortalamasını düşürmek şeklindeki amaçlarımızla da İzmir’in rehber bir şehir olma özelliğini devam ettirmek istiyoruz.

İnşallah bu projelerimizin, sadece bu yıl için, İzmir ekonomisine katkısı 200 Milyon Lira olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

İZMİRLİ ÇİFTÇİLERE FİDE VE TOHUM DAĞITIMI

Konuşmasında bugün İzmirli çiftçilere fide ve tohum dağıtımı da gerçekleştireceklerini söyleyen Pakdemirli “Bu kapsamda; bütçesinin %75’i, Bakanlığımız hibesiyle desteklenen, “Yerli ve Milli Çeşitlerin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında 1 milyon 200 bin domates, biber, patlıcan fidesi ile 438 kg bamya ve kavun tohumunu çiftçilerimize teslim edeceğiz.

Diğer taraftan, “Salep, Stevia ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği Projeleri” kapsamında, 164 bin 800 fide ile birlikte toplamda 200 kg anason, rezene, kimyon, adaçayı, kekik, stevya, ekinezya ve salep soğanı tohumunu üreticimizle buluşturacağız.

Ayrıca, Bakanlığımız tarafından bütçesinin tamamı, hibeyle desteklenen “Yerli ve Milli Çeşitleri İzmirli Kadınlarla Toprakta Buluşturuyoruz Projesi” kapsamında da, 320 bin ata tohumlarından yetiştirdiğimiz; domates, biber, patlıcan ve hıyar fidesini geçen hafta 15 bin kadın üretici ile buluşturduk” dedi.


Kaynak: T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikUluslararası Yatırım Pozisyonu verilerine göre Türkiye’nin yurt dışı varlıkları 2020 yıl sonuna göre %3,4 artışla 248,9 milyar ABD dolar oldu
Sonraki İçerikBireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı Şubat 2021’de önceki yılın aynı dönemine göre %47 geriledi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz