Personelimiz kısa çalışma ödeneğinden yararlanıyordu. Mart’ın 17’sinde bitti. Şimdi nakdi ücret desteğinden yararlandırmak istiyoruz. Ancak işveren sisteminde nasıl bir tanımlama yapmamız gerekiyor?
E-sgk işveren sistemi üzerinden teşvik sorgulaması yapabilirsiniz.
İşçiyi fiilen çalışma yoksa ücretsiz izin hakkından yararlanmasını sağlayabilirsiniz.
LTD STI de 4-a lı olan bir personelimiz var. Kızı COVID19 olmuş. Kendi testi negatif çıktı. Fakat aynı evde yaşadıkları için mecburi karantinaya girdiler. 2 Nisan- 12 Nisan tarihleri arası karantinadan dolayı dışarı çıkması yasak. Temaslı olduğu için dışarı çıkamayan 4-a sgk personelimize nisan ayı aylık bildirgesinde 4a lı personel için 30 gün-10 gün olarak 20 gün çalıştı olarak mı sgk primleri ödemelidir?
Eğer 10 gün eksik nedeni göstereceksek aylık bildirgede hangi kodu yazacağız?
Filyasyona tabi olanlar içinde iş göremezlik raporu düzenlenmektedir.
Rapor sistemden onaylanarak eksik gün bildirimi yapılmalıdır.
______________________________________________________
İstirahat raporu olan bir kişi raporlu olduğu günlerde çalışırsa işveren bir kuruma bildirimde bulunmalı mıdır?
Raporlu işçi istirahat süresinde çalışmıştır. Bu durumda e-viziteden bildirim yapmalı mıyım?
İstirahat raporu alan işçiye SGK tarafından rapor parası ödenebilmesi için işçinin raporlu olduğu sürede çalışmamış olması ve işveren tarafından e-bildirge sisteminde işçinin çalışmadığı günler için eksik gün nedeni olarak “01-İstirahat” seçeneğinin işaretlenmiş olması gerekiyor.
Bu şekilde, SGK söz konusu işçi için “çalışmadı” bildiriminin yapıldığını kabul ederek işçiye rapor parasını ödüyor. İstirahat raporu alan işçinin istirahatli olduğu süre zarfında çalışması durumunda, işverenin söz konusu işçisinin çalıştığını SGK’ya bildirmesi şart.
Eğer işveren istirahatli olduğu süre içinde çalışan işçi için “çalıştı” bildirimini yapmazsa, SGK sigortalının raporlu olduğu süre içinde çalışmadığını kabul ederek, raporlu görünen işçiye rapor parası ödeyecektir.
Ancak söz konusu durum tespit edilirse, işverene idari para cezası uygulanıyor.
Buna göre, işçisinin raporluyken çalıştığını SGK’ya bildirmeyen işverene, bu bildirimi yapmaması nedeniyle brüt asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası kesiliyor.
Böyle bir durumda, ayrıca işçiye ödenen rapor parası da geri alınmaktadır.
2020/12 dönem çalışanımız 1 aylık istirahat raporu nedeniyle prim günü sıfırdır. Ancak yıllık ikramiye hesaplaması ile 1 aylık maaş kadar ikramiye hesapladık. Hesaplanan ikramiye sigorta primine tabi midir?
İkramiye de ücrettir. Ücret dışında sigortalılara ödenmekte olan prim, ikramiye gibi her türlü ödemeler, ödemenin yapıldığı ayın kazancına dahil edilerek prime tabi tutulmaktadır.
Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir.Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.