Ana Sayfa SGK 27103 sayılı SGK teşvikinin tamamı gelir olarak kaydedilir mi?

    27103 sayılı SGK teşvikinin tamamı gelir olarak kaydedilir mi?

    1168
    0

    27103 sayılı teşvik kanunundan yaralanan mükellefin teşvikli tahakkukundaki teşvik tutarının tamamı gelir mi kaydedilir?

    “Fondan karşılanan prim tutarları, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.” Bu hükümlere göre, 5510 sayılı Kanunun geçici 68 inci maddesine istinaden uygulanan sigorta prim indirimi tutarının, Gelir Vergisi Kanunu yönünden gelir veya gider olarak dikkate alınmaması gerekir. 

    Yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecek gelire dahil edilmesi söz konusu değildir. Hususlarının dikkate alınarak bu konuda gelir veya gider olarak dikkate alınmaması gerekir. 

    Gelir ve gider hesapları ile ilişkilendirilmeden takip edilmesi gerekmektedir Söz konusu tutarların “602- Diğer Gelirler” hesabında izlenmesi gerekmektedir.

    4447 19.maddeden faydalanan 1 sigortalısı 4447 10.madde diğeri 27103 madde den faydalanmakta mükellefim bu maddelerden faydalanıp indirim aldığı 01/2021 dönemin ödemesini yapmadığı için ilgili dönemdeki indirimlerini kaybedip 2 sigortalı için tam ödeme yaptı.

    1) 02/2021 döneminde indirim alabilir mi? 

    2) Tam ödediği için teşvik her iki işçi için 1’er ay uzar mı?

    İşyerinin yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası borcunun bulunduğu veya aylık prim ve hizmet belgesinin yasal süresi dışında verildiği aylardan dolayı, Sigortalının ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılmadığı aylardan dolayı, prim desteğinden yararlanılması mümkün değildir. Kanunda yer alan şartların yerine getirilmemesi sebebiyle destekten yararlanılamamış olan bu süreler için yararlanma süresinin uzatılması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.

    _______________________________________________________________________

    Teknoparklarda uygulanan SGK teşvikinden faydalanma şartları nelerdir? SGK teşvik hesaplaması nasıl yapılır?

    Teknoparkta şirket kuruluşu yapacağız. Mali müşavir olarak SGK çalışan personeller için teşvikler hakkında bilgi alabilir miyim?

    YASAL DAYANAK 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 3. maddesi, 2008/85 – 2009/21 sayılı Genelgeler. 

    AÇIKLAMA Ar-Ge/Tasarım ve destek personeli ile 4691 sayılı Kanununun geçici 2 nci maddesi uyarınca ücreti gelir vergisinden muaf olan personelin ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı, 31/12/2023 tarihine kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanmaktadır. 

    RAKAMLARLA TEŞVİK ÖRNEKLERİ (2021 RAKAMLARINA GÖRE) 

    PEK ALT SINIRINDAN PEK ÜST SINIRINDAN 

    TEŞVİKSİZ TUTAR (%37,5) 

    TEŞVİK TUTARI (%5 + % 7,75) 

    TEŞVİK SONRASI TUTAR (%24,75) 

    TEŞVİKTEN YARARLANMA ŞARTLARI 17 ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME VE TASARIM FAALİYETLERİNE İLİŞKİN TEŞVİK BELGE KANUN NO 5746- 15746 BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ 01.04.2008 31.12.2023 

    Aylık prim ve hizmet belgesinin / muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin Kuruma yasal süresinde verilmiş olması, primlerin ödenmiş olması, 

    Sigortalının fiilen çalışması, 

    Sigortalının; Ar-Ge/Tasarım personeli veya Ar-Ge personel sayısının % 10’u aşılmamak kaydıyla destek personeli ya da 4691 sayılı Kanun uyarınca ücreti gelir vergisinden istisna tutulmuş personel olması. 

    NOTLAR: 5 puanlık indirim ve kalan %15,5 işveren payının yarısı (% 7,75) PEK üzerinden hesaplanmaktadır

     


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir.Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikApartman yönetime düzenlenen faturalarda KDV tevkifatı yapılır mı?
    Sonraki İçerikGümrük sahasında kiralanan depo için düzenlenecek faturada KDV istisnası uygulanır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz