Ana Sayfa Duyurular Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: 5G’ye hızlı bir şekilde geçiş yapabilmek, en...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: 5G’ye hızlı bir şekilde geçiş yapabilmek, en önemli gündem maddelerimizden

577
0

SALGINA RAĞMEN, TÜRKİYE EKONOMİSİ SANAYİCİLERİMİZİN ÖZVERİSİ İLE BÜYÜDÜ

Bakan Karaismailoğlu, “Ankara Sanayi Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı”nda sanayicilerle bir araya geldi.

Karaismailoğlu, “IMF, küresel ekonomide 2021 yılında yüzde 5,2’lik büyüme öngörürken, OECD, Türkiye’de yüzde 5,9’luk bir büyüme beklediğini belirtiyor. Küresel düzeyde yaşanan pandemi sürecinde Ocak 2021 itibariyle yıllık sanayi üretimimizin yüzde 11,4 oranında artması, siz değerli sanayicilerimizin özverilerinin bir sonucudur” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Ankara Sanayi Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı”nda sanayicilerle bir araya geldi. Karaismailoğlu, Türkiye’deki üretim, istihdam, katma değer, ticaret ve ihracat imkânlarının artmasında temel dinamiklerden birisinin yerli ve milli sanayi üretimi olduğunu bildirdi.  Karaismailoğlu, “IMF, küresel ekonomide 2021 yılında yüzde 5,2’lik büyüme öngörürken, OECD, Türkiye’de yüzde 5,9’luk bir büyüme beklediğini belirtiyor” diye konuştu.

-“Türkiye’nin demiryolu ve liman bağlantıları dünya ticareti için önemli fırsatlar sunuyor”

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı projesi ile Türkiye’nin dünya demiryolu taşımacılığında kısa zamanda söz sahibi olduğunu belirten Karaismailoğlu, geçtiğimiz günlerde yaşanan Süveyş kanalındaki krizin Türkiye için fırsat olduğunun altını çizerek şu şekilde konuştu:

“Bu hat ile Pekin’den Londra’ya uzanan orta koridorun ve Demir İpek Yolu’nun en stratejik bağlantı noktası haline gelmiştir. Orta Koridor ayrıca, Ülkemizin liman bağlantıları sayesinde Asya’daki yük trafiğinin Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Akdeniz bölgesine ulaşması için önemli fırsatlar sunmaktadır. Orta Koridor rotası etkin kullanıldığı takdirde, halen yıllık 710 milyar dolar tutarında olan Avrupa-Çin ticaret trafiğinden, ülkemizin ve Orta Asya ülkelerinin ekonomik fırsatlar elde edilebileceği aşikardır.”

– “ ‘Milli Banliyö Tren Seti Projesi’ başladı”

TURASAŞ Fabrikasında Milli Elektrikli Tren Seti, Elektrikli Anahat Lokomotifi, Hibrit Lokomotif, Dual Lokomotif ve özgün motor projelerinin başarıyla devam ettiğini aktaran Bakan Karaismailoğlu, “Milli Banliyö Tren Seti Projesi başladı. 2021 yılında tasarımın tamamlanarak prototip imalatına başlayacak. Milli Elektrikli Tren seti projemizde yerlilik oranı yüzde 60’a ulaşmıştır. Yerlilik oranını seri üretimde yüzde 80’e çıkacak inşallah. Ayrıca bakanlık olarak şehir içi raylı sistem taşımacılığı projelerimizi sürdürüyoruz. Bakanlığımızın 2023 vizyonu doğrultusunda demiryolu sektör payını 2023 yılında yolcuda yüzde 5’e, yükte yüzde10’a, 2035’te ise yolcuda yüzde 15’e, yükte yüzde 25 e ye çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

-“ 5G’ye hızlı bir şekilde geçiş yapabilmek, en önemli gündem maddelerimizden”

Bakan Karaismailoğlu; ülkemizdeki bilişim, iletişim ve haberleşme alanındaki büyük yatırımlarda yerli sanayicilerin süreçlere aktif olarak katılımını sağladıklarını belirterek; “Şu anda bilişim teknolojilerinde çığır açacak 5G’ye hızlı bir şekilde geçiş yapabilmek, en önemli gündem maddelerimizden. 5G projesinde önemli görevler üstlenen 10 firmamızın bir araya gelerek uyumlu bir iş modeli belirledik. Bu amaçla geliştirdiğimiz, ‘Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’ne TÜBİTAK da destek veriyor.  2015-2016 döneminde mobil işletmecilerin yerli malı belgeli donanım ve yazılım yatırımlarının toplam yatırım içindeki oranının ancak yüzde 0,98 idi. Bu durum karşısında yetkili kurumlarımız, sektörde arz ile talep birimlerini bir araya getirerek üretim eko sistemini harekete geçirdi. Çaba ve çalışmalar meyvesini de verdi nitekim. Dördüncü yatırım döneminde donanım ve yazılımdaki yerlilik oranı yüzde 23’leri geçti” dedi.


Kaynak: T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikEuro Alanı’nda Mart 2021’de İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi 62,4 ile 57,7 olan piyasa beklentisinin üzerinde değer aldı
Sonraki İçerik27103 sayılı SGK teşvikinde ortalama sigortalı çalışan sayısı nasıl tespit edilir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz