Ana Sayfa Vergi Firmalar kaç personeli olursa engelli personel çalıştırmak zorundadır?

    Firmalar kaç personeli olursa engelli personel çalıştırmak zorundadır?

    1125
    0

    Müşavirliğini yapmış olduğum bir anonim şirketin tek ortağı olan bir limited şirketi bulunmaktadır. Anonim şirkette çalışan sayısı 48, limited şirkette çalışan sayısı 8’dir. Her iki şirket farklı konularda yedek parça imalatı yapmaktadır. Anonim şirketin engelli çalıştırma zorunluluğu var mıdır?

    4857 sayılı İş Kanunu’nun işverenlere getirdiği çalıştırma yükümlülüklerinden biri de engelli istihdamıdır. 

    50 ve daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işverenleri çalışanlarının % 3’ü oranında engelli kişileri istihdam etmek zorundadır. 

    Aynı gerçek kişiye ya da tüzel kişiye ait il sınırları içinde birden fazla işyeri varsa, işçi sayısı hesaplanırken tüm işçi sayısı toplanır. 

    Ancak, aynı gerçek veya tüzel kişiye ait olmasına rağmen ayrı ayrı tüzel kişiliği bulunan kuruluşlarda çalışan işçi sayıları birlikte dikkate alınmaz. Bu nedenle, gerçek kişi ya da tüzel kişi adı farklı ise, her işyeri bağımsız bir işyeri kabul edilecektir. 

    Örneğin, Bay A’ya ait Lastik Satış A.Ş., Lastik Bakım A.Ş., Lastik Söküm A.Ş. ve Lastik Takım A.Ş. Firmaları varsa, bu dört firma aynı il sınırları içinde hatta aynı binada faaliyet gösteriyor olsa bile engelli kontenjan hesabında her bir firma (farklı tüzel kişilikler olduğundan), bir diğerinden bağımsız şekilde değerlendirilir. 

    Oranlamanın hesabında yarıma kadar olan kesirler dikkate alınmaz, yarım veya daha fazla olan kesirler ise tama iblağ edilir. Örneğin 50 işçi çalıştığında % 3’ü 1,50 çıkar. 

    Yarım çıkan kesirler tama iblağ edileceğinden 1,50 sayısı 2 olarak dikkate alınır.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik1 Temmuz itibariyle eczaneler e-Faturaya geçmek zorunda mıdır?
    Sonraki İçerikYıllık gelir vergisi beyannamesinde huzur hakkı ve kar payı ödemeleri beyan edilmeli midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz