Ana Sayfa Duyurular 2020 yılının dördüncü çeyreğinde özel tüketim ve kamu tüketimi harcamaları sırasıyla %8,2...

2020 yılının dördüncü çeyreğinde özel tüketim ve kamu tüketimi harcamaları sırasıyla %8,2 ve %6,6 arttı

475
0

GSYH Büyümesi

  • GSYH 2020 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 5,9 oranında büyüme kaydetmiştir.
  • Dördüncü çeyrekte tarım sektörü yüzde 4, sanayi sektörü yüzde 10,3 ve hizmetler sektörü (inşaat dâhil) ise yüzde 3,3 oranında reel katma değer artışı gerçekleştirmiştir.
  • Söz konusu dönemde toplam sabit sermaye yatırımları yüzde 10,3 oranında artarken; özel tüketim ve kamu tüketimi harcamaları sırasıyla yüzde 8,2 ve yüzde 6,6 oranlarında artmıştır. Net ihracatın büyümeye katkısı ise negatif 0,6 puan olmuştur.
  • Bu dönemde özel tüketimin büyümeye katkısı 4,7 puan olurken kamu tüketimi ekonomik büyümeye 1,0 puan katkı vermiştir.
  • Toplam SSY altında yer alan inşaat yatırımları bu dönemde yüzde 14,7 oranında azalırken makine teçhizat yatırımları yüzde 38,7 oranında artmıştır.
  • Böylece, 2020 yılının tamamında GSYH yüzde 1,8 oranında reel artış kaydederek 2009 yılı sonrası kesintisiz büyüme eğilimini devam ettirmiştir.
  • Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH büyüme oranı yılın dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,7 artış göstermiştir.


Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTürk Bankacılık Sektörünün aktif toplamı Ocak 2021’de 2020 yılsonuna göre 61.479 milyon TL %1,0 azaldı
Sonraki İçerikOcak 2021’de geçen senenin aynı ayına göre, protesto edilen senet adedi %37 gerilerken, tutarı %11 arttı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz