Ana Sayfa Vergi Çalışan personelimize kıdem tazminatı ödeyip, gider yazabilir miyiz?

    Çalışan personelimize kıdem tazminatı ödeyip, gider yazabilir miyiz?

    396
    0

    Firmanın bu sene kazancı çok yüksek çıkıyor ve yaklaşık 40 çalışanı mevcut. Gider olarak çalışanlar için kıdem tazminatları hesaplanıp kıdem tazminatı karşılığı ayırarak gider yazabilir miyiz? 

    Vergi hukukuna göre Kıdem tazminatı ayrılamaz. Kıdem tazminatı fiilen ödenmesi halinde karşılık ayrılmadan gider yazılır.

    Personel 8 Ay raporludur. Çalışmadığı bu sekiz ay kıdem tazminatında düşer mi? 

    İş sözleşmesinin askıda olduğu süreler, kıdem süresinden sayılmamaktadır. Örneğin ücretsiz izinde geçen süreler kıdem tazminatına esas süre bakımından dikkate alınmaz. 

    2822 Sayılı Yasanın 42’nci maddesinin 5 inci fıkrası uyarınca, grev ve lokavtta geçen süreler kıdem süresine eklenemez. Tutukluluk ve hükümlülükte geçen süreler de kıdem tazminatına esas sürede dikkate alınmaz. İşçinin işyerinde çalıştığı sırada almış olduğu istirahat raporlarının kıdem süresinde değerlendirilmesi yerinde olur. İşçinin çalıştığı sırada bir defada ihbar önelini 6 hafta aşan istirahat raporu süresinin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamayacağı, kararlılık kazanmış Yargıtay uygulamasıdır.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikHibe destekleri hangi hesaplarda takip edilmeli midir?
    Sonraki İçerikZorunlu olarak e-İrsaliyeye geçiş şartları nelerdir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz