Ana Sayfa Vergi SGK’ya borcu olan firmalar ilişiksiz yazısı alabilir mi?

    SGK’ya borcu olan firmalar ilişiksiz yazısı alabilir mi?

    sgk, borç, ilişiksiz, faiz, indirim, başvuru, yazı

    419
    0

    X A.Ş. bir inşaat işi üstleniyor ve Y A.Ş’ye elektrik işini alt işveren olarak veriyor. Y A.Ş., X A.Ş ’ne 3 ay boyunca 20.000 +KDV fatura toplamda 60.000 +KDV fatura kesiyor. İlişiksiz yazısı almak için ne yapmalıyız?

     

    (x) aş…….. asıl işveren (y) aş……… alt işveren 5510 sayılı Kanunun 90’ıncı maddesinin dördüncü fıkrasına göre geçici iskan veya yapı kullanma izin belgesi verilmeden önce ilgililerden yapılan inşaat dolayısıyla SGK’ ya borçlarının bulunmadığına dair SGK tarafından düzenlenmiş bir belgenin istenmesi zorunludur. 

     

    Bu nitelikteki işyerlerinden dolayı SGK’ ya borçlarının bulunmadığına dair bir belgenin verilmesinin istenilmesi halinde, bu işyerinden sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezası, fark işçilik üzerinden hesaplanan prim, eğitime katkı payı, özel işlem vergisi, damga vergisi, konut edindirme yardımı, tasarruf teşvik kesintisi ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve zammı borçlarının olup olmadığına bakılacak ve borçlarının bulunmaması kaydıyla ilişiksizlik belgesi verilecektir. Fark işçilik prim borcunun kesinleşme aşamasında olması veya itiraz edilmesi durumlarında dahi borcun ödenmemesi halinde işlemler sonuçlandırılıncaya kadar ilişiksizlik belgesi verilmeyecek ancak borç kesinleşmemişse ihale konusu işler için istenilecek borcu yoktur belgesinde veya bu nitelikteki belgelerde borç olarak değerlendirilmeyecektir. 

     

    Özel Nitelikteki İşyerleri ve Alt İşverenler (Aracı) İçin Düzenlenecek Borcu Yoktur Belgeleri; Gerçek veya tüzel kişi işverenlerin işyerlerinden birisinden veya alt işveren (aracısı) olduğu bir işyerinden “borcu yoktur” belgesinin istenilmesi halinde, işyeri kayıtlarının incelenmesine başvurulmaksızın, bu konudaki taleplerin SGK kayıtlarına intikal ettiği tarihe kadar SGK birimlerine verilmiş olan prim belgelerinde kayıtlı muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezaları, fark işçilik üzerinden tahakkuk ettirilmiş olan prim borcu (kesinleşmemiş olsa bile), eğitime katkı payı, özel işlem vergisi, damga vergisi, tasarrufu teşvik kesintisi ve katkı tutarı, konut edindirme yardımı borcu ve bunlara ilişkin gecikme zammı ve varsa faizleri, borç kapsamına dahil edilecektir. 

    Düzenlenecek Belgeler; 

    1) İhaleli İşlerde Hak Ediş Ödenmesi İçin yapılan sorgulama sonucunda, 

    – Borcu bulunmayan işverenlere örneği Ek-5’te yer alan yazı, 

    – Borcu bulunan işverenlere örneği Ek-6’da yer alan yazı, 

    2) Özel Nitelikteki İşyerleri ve Alt İşverenler (Aracı) İçin yapılan sorgulamalarda; 

    – Borcu bulunmuyorsa örneği Ek-7’de yer alan belge 

    – Borçlarının bulunması durumunda örneği Ek-8’de yer alan belge Verilecektir.

     


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDeğerli Konut Vergisi Ne Zaman Ödenir?
    Sonraki İçerikBaşka bir yerde 4/1-a sigortalı olarak görünen şirket ortakları adına 4/1-b sigorta primi tahakkuk eder mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz