Ana Sayfa SGK İşten çıkan bir personel kaç gün boyunca sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edebilir?

    İşten çıkan bir personel kaç gün boyunca sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edebilir?

    500
    0

    25.09.2019 işe giriş, 04.02.2021 tarihinde çıkışı olan bir kadın personelin, kaç gün SGK sağlık hizmetlerinden yararlanabilir? Kadın kaç yaşına kadar ailesinden SGK Sağlık hizmetinden yararlanabilir?

    5510 sayılı Kanunun 63’üncü maddesinde yer alan hüküm uyarınca, genel sağlık sigortalısı sayılma şartlarının yitirilmesi halinde, devam etmekte olan tedavi nedeniyle sağlanacak sağlık hizmetleri kişinin iyileşmesine kadar sürer. 

    Bu istisna dışında 60/a kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün süreyle kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Bu 10 gün dolduktan sonra sigortalılık niteliğini yitirildiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları olanların kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle daha sağlık yardımlarından faydalanabilirler. 

    Yani bu durumda 100. (yüzüncü) gün sağlıktan yararlanma hakkı sona erer. 

    90 gün zorunlu sigortalılıkları olmayanların ise sağlık yardımlarından yararlanma hakkı 10 uncu günden sonra sona erer.

    Lise ya da dengi öğrenimden mezun olanlar 20 yaşına, yükseköğretimden mezun olanlar ise 25 yaşına kadar anne ve babaları üzerinden SGK hakkı tanınmaktadır. 

    Çocukların ve gençlerin anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı alma hakları da 6631 sayılı kanun çerçevesinde belirlenmiştir. Öncelikli olarak kendileri sigortalı olarak bir işte çalışıyorlarsa, vefat eden anne ya da babaları üzerinden yetim aylığı alıyorlarsa çocuklar sağlık hakkından yararlanmaya devam etmektedirler.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGelir Vergisi Kanunun Geçici 80. maddesi kapsamında gelir vergisi stopajı teşviki nasıl yapılır?
    Sonraki İçerikMeslek mensupları kayıtlarına almadığı demirbaşlar için makbuz düzenlemeli midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz