E- defter ‘e geçmek zorunda olanlar, ”İnternet reklamcılığı hizmet aracılar” başlığını net anlayamadım. Mükellefim; 5.000.000 cironun altında, fakat sosyal medya ve arama motorlarında reklam alım-satım işleri ve müşterilerin sosyal medya hesapları takibini yapmakta ve faturalamaktadır, bu tür mükelleflerimiz limit aranmaksızın e defter muhatabı mıdır?
Eğer mükellefiniz aşağıdaki kriterler kapsamında kalıyorsa;
Mal veya hizmetlerin alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık etmek üzere internet ortamında 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ya da tüzel kişi aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında gerçek ve tüzel kişilere ait gayrimenkul, motorlu araç vasıtalarının satılmasına veya kiralanmasına ilişkin ilanları yayınlayan internet sitelerinin sahipleri veya işleticileri ile internet ortamında reklamların yayınlanmasına aracılık faaliyetinde bulunan internet reklamcılığı hizmet aracıları ayrıca; 1/7/2020 tarihine kadar (2020 veya müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen işler ile iştigal etmek üzere işe başlayacak mükellefler ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde) başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır takip eden takvim yılının başından itibaren de e-defter yükümlülüğü olacaktır.
Kendi internet sitesi üzerinden veya başka trendyol , hepsiburada gibi siteler üzerinden satış yapan gerçek veya tüzel kişilerin e fatura – e arşiv mecburiyeti yine yıllık satış hasılat toplamı 5 milyonu geçince mi başlıyor?
Sorunuzda geçen bilgilendirmelerin ayrı ayrı kriterleri vardır.
Hem kendi sitesi internet satışı yapıp hem de 5 milyon üzeri satış hasılatı olanları ayrı değerlendirmek gerekir.
Diğer kurumlar vasıtasıyla yani aracı hizmet sağlayıcılar üzerinden yapılan satışlar mükellefiniz için internet satışı sayılmaz (tabi ki bu genel bir kavram süreçleri iyi kontrol edip analiz etmelidir)
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.