Ana Sayfa Vergi Basit usule tabi mükellefler sigortalı çalışanlarının ücretlerinden kesilen vergileri öder mi?

    Basit usule tabi mükellefler sigortalı çalışanlarının ücretlerinden kesilen vergileri öder mi?

    511
    0
    Basit usule tabi bir mükellefin yanında 1 adet sigortalı çalışanı var. Basit usul mükelleflerin stopaj verme yükümlülükleri olmaması nedeniyle işçi ücretinin stopaj kesintisini gösteremiyoruz. Prosedürü nedir?

    Basit usulde vergilendirilen mükellefin yanında çalışan kişi ikametinin bağlı olduğu yerdeki vergi dairesine müracaat ederek GVK 64. maddeye göre kayıt yaptırır. Ödeyeceği yıllık vergisi hesaplanır. Hesaplanan vergiyi GVK 118. maddeye göre kendisi öder. Basit usulde mükellef olan kişinin yanında çalışan için düzenlenecek bordroda sadece sgk kesintisi yapılır. GV ve DV kesilmez. 

    SGK kesintisini işveren muhsgk beyannamesi ile VD ne beyan eder tahakkuk eden prim sgk ya yatırılır.


    Basit usulde taksici olan bir mükellefimiz yanında sigortalı işçi çalıştırmaktadır. Defter beyan sistemine çalışan sigortalı için ücret gider kaydı yapmak istiyoruz. 
    Ancak GVK 64 maddesi gereği %25 gider yazılabilir gibi bir araştırma yaptık. Sorumuz defter beyan sisteminde, ödediğimiz bu ücret ve sigorta primlerine ilişkin yapacağımız defter beyan ücret tahakkuku ne şekilde ve hangi miktarda olacağıdır?

    GVK 64 maddeye göre ve GVK 118. maddeye göre taksi şoförü kendi vergisini kendi öder.

    Mal sahibi sadece Ücret ve Ücretten kesilen SGK primlerini gider yazar.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEsnaf ve Sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik gelir kaybı ve kira desteklerine ilişkin 1 milyon 400 binin üzerinde başvuru onaylandı
    Sonraki İçerikKonutun teslimi öncesi fatura düzenlenirse KDV’si indirim konusu yapılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz