KİRALIK OLARAK İKAMET EDİLEN EVİN BİR ODASININ, TİCARİ VEYA SERBEST MESLEK FAALİYETLERİ İÇİN İŞYERİ OLARAK KULLANILMASI DURUMUNDA GELİR VERGİSİ STOPAJ (TEVKİFAT) VE BEYAN NASIL OLMALIDIR?
İkamet olarak kullandığı konutun aynı zamanda bir odasını da işyeri olarak kullandığı takdirde konutun tamamı işyeri olarak kabul edilecek ve GVK. ‘nun 94/5-a Md. si hükmüne göre; % 20 oranında stopaj kesintisi yapılacaktır.
Kazanç sahibi, kazancın elde edilmesiyle ilgisi bulunan giderlerini, faaliyette bulunulan işe ait olduğu ve işle ilgili olarak kullanıldığını ispat etmesi halinde ticari kazancın tespitinde (hesaplarında) gider olarak indirim konusu yapabilecektir.
Ayrıca mülk sahibi tarafından da elde edilecek gelir, 2016 yılı için 30.000 TL tutarındaki beyan sınırını aşması halinde beyan edilecektir.
Kaynak: Gelir Vergisi Kanunu
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.