İşyeri çalışanımız istifa dilekçesi yazarak işten ayrıldı. İşveren 8 yıllık çalışanına insani olarak kıdem tazminatı tutarını banka hesabına gönderdi. Muhtasar beyannamede gösterilecek işlem uygun mudur?
İşçiye yapılan bu ödeme tutarı kıdem tazminatı değil ücrettir.
Kıdem tazminatının hak kazanma koşulları yasada sayılmıştır.
06.11.2013 de hizmet akdiyle bir şirkette mali müşavir olarak çalışmaya başladım.
İhtiyaçtan dolayı şirket bana önden ve elden bir miktar para ödedi.
Kıdem tazminatı olan bir meslek mensubu olarak gerçekten işten çıkarken son aldığım brüt maaşa göre tüm yıllarımın kıdem tazminatı hesaplatabileceğim iddia edebileceğim/ispat edebileceğim bir yöntem var mı?
Öncelikle 4857 sayılı iş kanunu işçinin ücretten ve çalışmadan doğan tüm haklarını düzenlemektedir. Ama kayıt esası çok önemlidir.
Sırasıyla gidecek olursak; almış olduğunuz ön ödemenin kıdeme sayılması İşe başlarken aldığınız avans ücretinizden mahsup edilmesi gerekir.
Bu ödemeyi de elden aldıysanız neden giriş çıkışla bu işlemi yapıyorsunuz parayı elden geri ödeyiniz. Kullanılmayan yıllık izinler ancak işten çıkışta ücrete dönüşür aksi halde izin olarak kullandırılması gerekmektedir.
Ayrıca işçinin kıdeme tazminatı hesaplanırken aynı işverene bağlı fasılalarla olan çalışması da dikkate alınarak son giydirilmiş ücret üzerinden kıdemi hesaplanır.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.