TÜRMOB
Mevzuat Sirküleri 26.01.2021/33
Bankaların Sorumlu Oldukları Karşılıksız Çek Üst Tutarı 2.670 TL’ye Çıkarıldı
ÖZET: Bankaların sorumlu oldukları karşılıksız çeklerin üst tutarı, 29 Ocak 2021tarihinden geçerli olmak üzere 2.225 TL’den2.670 (ikibinaltıyüzyetmiş) Türk Lirasınayükseltildi.2010/2 sayılı Tebliğden önce bastırılan çeklerden ötürü her bir çek yaprağı içinsebu tutar 1.680 TL olmuştur.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından çıkarılan ve 25 Ocak 2021 tarihli ve 31375 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ÇEK DEFTERLERİNİN BASKI ŞEKLİNE, BANKALARIN HAMİLE ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜ OLDUĞU MİKTAR İLE ÇEK DÜZENLEME VE ÇEK HESABI AÇMA YASAĞI KARARLARININ BİLDİRİLMESİNE VE DUYURULMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (SAYI: 2010/2)’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SAYI: 2021/1)’de;
MADDE 1 – 20/1/2010 tarihli ve 27468 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Çek Defterlerinin Baskı Şekline ve Bankaların Hamile Ödemekle Yükümlü Olduğu Miktarın Belirlenmesine İlişkin Tebliğ (Sayı: 2010/2)’in 4’üncü maddesinde yer alan “iki bin iki yüz yirmi beş Türk Lirası” ibareleri “iki bin altı yüz yetmiş Türk Lirası” olarak değiştirilmiştir.
düzenlemesi yer almıştır.
Buna göre bankaların sorumlu oldukları karşılıksız çeklerin üst tutarı, 25 Ocak 2021 tarihinden geçerli olmak üzere 2.225 TL’den 2.670 (iki bin altı yüz yetmiş) Türk Lirasına, (2010/2 sayılı Tebliğden önce bastırılan çeklerden ötürü her bir çek yaprağı içinse 1.680 TL’ye) yükseltilmiştir.
İLGİLİ YASAL DÜZENLEME
5941 sayılı Çek Kanunu’nun 6273 sayılı Çek Kanununun 2’nci maddesiyle değişik 3’üncü maddesinin (3)’üncü fıkrası aşağıdaki gibidir.:
“MADDE 3 –
…
(3) Muhatap banka, ibraz eden düzenleyici dışındaki hamile, süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için;
a) Karşılığının hiç bulunmaması hâlinde,
1) Çek bedeli bin Türk Lirası veya üzerinde ise bin Türk Lirası,
2) Çek bedeli bin Türk Lirasının altında ise çek bedelini,
b) Karşılığının kısmen bulunması hâlinde,
1) Çek bedeli bin Türk Lirası veya altında ise, çek bedelini aşmamak koşuluyla, kısmî karşılığı bin Türk Lirasına tamamlayacak bir miktarı,
2) Çek bedeli bin Türk Lirasının üzerinde ise, çek bedelini aşmamak koşuluyla, kısmî karşılığa ilave olarak bin Türk Lirasını,
ödemekle yükümlüdür. Bu husus, hesap sahibi ile muhatap banka arasında çek defterinin teslimi sırasında yapılmış olan dönülemeyecek bir gayri nakdî kredi sözleşmesi hükmündedir. Bu fıkradaki miktar, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan fiyat endekslerindeki yıllık değişmeler göz önünde tutularak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından her yıl Ocak ayında belirlenir ve Resmî Gazetede yayımlanır.”
Ayrıca 20/1/2010 tarihli ve 27468 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Çek Defterlerinin Baskı Şekline, Bankaların Hamile Ödemekle Yükümlü Olduğu Miktar ile Çek Düzenleme ve Çek Hesabı Açma Yasağı Kararlarının Bildirilmesine ve Duyurulmasına İlişkin Tebliğ (Sayı: 2010/2)in 4’üncü maddesi aşağıdaki gibidir.
“MADDE 4 – (1) Muhatap banka, ibraz eden düzenleyici dışındaki hamile, süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için;
a) Karşılığının hiç bulunmaması halinde,
1) Çek bedeli bin altı yüz Türk Lirası veya üzerinde ise bin altı yüz Türk Lirası,
2) Çek bedeli bin altı yüz Türk Lirasının altında ise çek bedelini,
b) Karşılığının kısmen bulunması halinde,
1) Çek bedeli bin altı yüz Türk Lirası veya altında ise çek bedelini aşmamak koşuluyla, kısmi karşılığı bin altı yüz Türk Lirasına tamamlayacak bir miktarı,
2) Çek bedeli bin altı yüz Türk Lirasının üzerinde ise çek bedelini aşmamak koşuluyla, kısmi karşılığa ilave olarak bin altı yüz Türk Lirasını
ödemekle yükümlüdür.”
Ayrıca aynı Tebliğin Geçici 2’nci maddesi ise aşağıdaki gibidir:
“GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Tebliğden önce yayımlanan Tebliğlere göre bastırılan çeklerden ötürü muhatap banka, süresinde ibraz edilen çekin karşılığının bulunmaması halinde her çek yaprağı için dokuz yüz kırk Türk Lirasına kadar ve kısmen karşılığının bulunması halinde ise bu miktarı her çek yaprağı için dokuz yüz kırk Türk Lirası Türk Lirasına tamamlayacak biçimde ödeme yapmakla yükümlüdür.”
Kaynak: TÜRMOB MEVZUAT SİRKÜLERİ
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.