Ana Sayfa Vergi KDV mükellefiyeti bulunmayanlardan alınan hurdalar KDV’ye tabi midir?

    KDV mükellefiyeti bulunmayanlardan alınan hurdalar KDV’ye tabi midir?

    İktisadi işletmenizin, KDV mükellefiyeti bulunmayanlardan veya ticari nitelik arz etmeyecek şekilde elektrikli ve elektronik ürün hurda ve atığı alımı, 3065 sayılı KDV Kanununun 1/1 inci maddesine göre KDV'nin konusuna girmemektedir.

    498
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
     İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    39044742-KDV.1-53956

    23.02.2017

    Konu

    :

    Elektrirkli ve elektronik atıkların geri dönüşüm yapan firmalara teslimi

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda; iktisadi işletmeniz tarafından sahibi veya kullanıcısı belli olmaksızın belediyelerden veya yetkili servislerden temin edilen elektrikli ve elektronik atıklar ile geri dönüşüm firmalarına teslim edilen elektrikli ve elektronik atıkların ne şekilde belgelendirileceği ile söz konusu teslimlerin 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu karşısındaki durumu sorulmaktadır.

     -Vergi Usul Kanunu Yönünden:

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesinde, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsikinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır.

    Bu kapsamda, Vergi Usul Kanununun 229 ve müteakip maddelerinde, fatura ve fatura yerine geçen belgelere ilişkin düzenlemeler yapılmış olup, söz konusu Kanunun 229, 230, 231 ve 232 inci maddelerinde, faturanın tarifi, şekli, nizamı ve fatura kullanma mecburiyetinde (fatura vermek ve almak zorunda) olanlara dair hükümler; 233, 234 ve müteakip maddelerinde ise, fatura yerine geçen belgelerden perakende satış vesikaları (fatura kullanma haddini aşmamak kaydıyla), gider pusulası ve diğer belgelere ilişkin hükümler yer almıştır.

    Aynı Kanunun 234 üncü maddesinde, “Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin: vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir. Bu belge, birinci ve ikinci sınıf tüccarların, zâti eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın, mücevher gibi kıymetli eşya için de tanzim edilir.

    Gider pusulası, işin mahiyeti, emtianın cins ve nev’i ile miktar ve bedelini ve iş ücretini ve işi yaptıran ile yapanın veya emtiayı satın alan ile satanın adlarıyla soyadlarını (Tüzel kişilerdeunvanlarını) ve adreslerini ve tarihi ihtiva eder ve iki nüsha olarak tanzim ve bir nüshası işi yapana veya malı satana tevdi olunur. Gider pusulaları, seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir.”

    hükmü yer almaktadır.

    ergi Usul Kanununun 229, 233 ve 234 üncü maddelerine göre fatura, perakende satış fişleri ve gider pusulasının, ticari mahiyetteki alışverişlerde tevsik edici belge olarak düzenlenmesi ve kullanılması esastır. Başka bir ifadeyle, söz konusu belgelerin düzenlenebilmesi için esas itibariyle bir mal veya hizmet alışının olması gerekmektedir.

    Bu açıklamalar çerçevesinde, vergi mükellefi olmayan kişilerden yapılan mal ve hizmet alımlarında gider pusulası düzenlenmesi gerekmekte olup, esnaf muaflığından faydalanmaları mümkün bulunmayanların ve ticari, zirai veya mesleki kazançları dolayısıyla gerçek usulde gelir vergisine tabi olan adi komandit şirketlerin komandite ortakları, kollektif şirket ortakları, adi şirket ortakları ve eshamlı komandit şirketlerin komandite ortaklarından yapılan atık alımlarının gider pusulası ile belgelendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

    Diğer taraftan, toplanan atıkların geri dönüşüm işlemlerini yapan firmalara tesliminde Vergi Usul Kanunu hükümlerinde belirtilen tevsik edici belgelerin düzenlenmesi gerektiği tabiidir.

     – KDV Kanunu Yönünden:

    3065 sayılı KDV Kanununun;

    -1/1 inci maddesinde, ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’ de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV nin konusunu oluşturduğu,

    -1 inci maddesinin ikinci fıkrasında, ticari, sınaî, ziraî faaliyet ile serbest meslek faaliyetinin devamlılığı, kapsamı ve niteliğinin Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre; Gelir Vergisi Kanununda açıklık bulunmadığı hallerde, Türk Ticaret Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre tayin ve tespit edileceği,

    -2 nci maddesinde, teslimin, bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce alıcıya veya adına hareket edenlere devredilmesi olduğu,

    – 4 üncü maddesinde, hizmetin, teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler olduğu, bu işlemlerin; bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi, şekillerde gerçekleşebileceği, bir hizmetin karşılığının bir mal teslimi veya diğer bir hizmet olması halinde bunların her birinin ayrı işlem olup, hizmet veya teslim hükümlerine göre ayrı ayrı vergilendirileceği,

    -17/4-g maddesinde, metal, plastik, lastik, kauçuk, kağıt, cam hurda ve atıkları tesliminin KDV den istisna olduğu

    hüküm altına alınmıştır.

    Diğer taraftan, KDV oranları, 3065 sayılı KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

    Öte yandan, hurda kavramı; her türlü metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam hurdasını, bunların hurda halindeki karışımlarını, aynen veya onarılmak suretiyle üretim amaçlarına uygun olarak kullanılamayacak haldeki metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam karakterli her türlü ham, yarı mamul ile mamul maddeyi ifade etmektedir.

    Buna göre,

    1- İktisadi işletmenizin, KDV mükellefiyeti bulunmayanlardan veya ticari nitelik arz etmeyecek şekilde elektrikli ve elektronik ürün hurda ve atığı alımı, 3065 sayılı KDV Kanununun 1/1 inci maddesine göre KDV’nin konusuna girmemektedir.

    2- İktisadi işletmeniz tarafından geri dönüşüm firmalarına satılan elektrikli ve elektronik ürün hurda ve atıklarının, metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam hurda ve atığı olması halinde, bu satışınız 3065 sayılı KDV Kanunun 17/4-g maddesi kapsamında KDV den istisna olacak, aksi halde bu satış işlemi genel hükümlere göre KDV ye tabi tutulacaktır.

     


    Kaynak:GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTürkiye’nin geçen yıl ithal ettiği doğal gazın %24’ü Azerbaycan’dan geldi
    Sonraki İçerikZemin araştırmasına ilişkin raporlama işinin yıllara sari inşaat işi kapsamında değerlendirilir mi?