Ana Sayfa Vergi Malezya Büyükelçiliği’nde çalışan Türk personelin ücretinden gelir vergisi kesilecek mi?

    Malezya Büyükelçiliği’nde çalışan Türk personelin ücretinden gelir vergisi kesilecek mi?

    Malezya Büyükelçiliğindeki göreviniz dolayısıyla elde etmiş olduğunuz ücret gelirlerinin, tarafınızca yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

    539
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
    Gelir Kanunları Gelir Vergileri Gurp Müdürlüğü

    Sayı

    :

    38418978-120[15-18/1]-E.182953

    09.07.2020

    Konu

    :

    Malezya Büyükelçiliğinde çalışan T.C. vatandaşının ücretinin vergilendirilmesi

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Türk vatandaşı olduğunuzu, Malezya Büyükelçiliğinde şoför olarak çalıştığınızı belirtilerek, ücret gelirinizin nasıl vergilendirileceği hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, “Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabidir. Gelir, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.” denilmiş, aynı Kanunun 3 üncü maddesinin (1) numaralı bendinde “Türkiye’de yerleşmiş olan gerçek kişilerin Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirileceği”  hükme bağlanmıştır.

    Aynı Kanunun; 15 inci maddesinde; “Yabancı devletlerin Türkiye’de bulunan elçi, maslahatgüzar ve konsolosları (Fahri konsoloslar hariç) ile elçilik ve konsolosluklara mensup olan ve o memleketin uyrukluğunda bulunan memurları, Türkiye’de resmi bir göreve memur edilenler bu sıfatlarından dolayı ve karşılıklı olmak şartıyla gelir vergisinden muaftırlar…”, 16 ncı maddesinde ise “Yabancı elçilik ve konsoloslukların 15 inci maddeye girmeyen memur ve hizmetlilerinin yalnız bu işlerinden dolayı aldıkları ücretler karşılıklı olmak şartıyla gelir vergisinden istisna edilir.” hükmüne yer verilmiştir.

    Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde, “Ücret işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir…” hükmü yer almış olup, aynı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında tevkifat yapmakla sorumlu olanlar sayılmış ve aynı fıkranın (1) numaralı bendinde, hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç) 103 ve 104 üncü maddelere göre vergi tevkifatı yapılacağı hükme bağlanmıştır.

    Anılan Kanunun “Tevkifata tabi olmayan ücretler” başlıklı 95 inci maddesininde ise, 16 ncı maddede yazılı istisnadan faydalanmayan yabancı elçilik ve konsolosluk memur ve  hizmetlilerinin ücretleri üzerinden vergi tevkifatı yapılmayacağı, bunların gelirlerini, yıllık beyanname ile bildirecekleri hükme bağlanmıştır.

    Diğer taraftan, Türkiye Cumhuriyeti ile Malezya Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması, 01.01.1997 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 31.12.1996 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, söz konusu Anlaşmanın “Kamu Görevleri”ni düzenleyen 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında;

    “1.a) Bir Akit Devletin kendisine, bir politik alt bölümüne veya bir mahalli idaresine veya bunların kamu tüzel kişisine bir gerçek kişi tarafından verilen hizmetler karşılığında bu Devlet, politik alt bölüm, yerel idare veya kamu tüzel kişisi tarafından sağlanan ve emekli maaşı dışında kalan menfaatler, yalnızca bu Devlette vergilendirilecektir. 

    b) Bununla beraber, hizmet diğer Devlette ifa edildiğinde ve gelir elde eden o Devletin mukimi olduğunda, sözkonusu menfaatler yalnızca bu diğer Akit Devlette vergilendirilecektir. Ancak, bu kişinin; 

    i) Bu Devletin bir vatandaşı olması; veya 

    ii) Yalnızca hizmeti sunmak için bu Devletin mukimi durumuna geçmemiş olması zorunludur. 

    …” hükmüne yer verilmiştir.

    Anlaşmanın yukarıda yer verilen 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca, T.C. vatandaşı olup Türkiye’de mukim olan kişilere, Türkiye’deki Malezya Büyükelçiliğinde çalışmaları karşılığında yapılan ücret ödemelerinde vergileme hakkı yalnızca Türkiye’ye ait olup, vergilendirmenin iç mevzuat hükümlerimiz çerçevesinde yapılması gerekmektedir.

    Bu hüküm ve açıklamalara göre, Malezya’nın Ankara Büyükelçiliğinde görev yapmanız dolayısıyla elde etmiş olduğunuz ücretlerin Gelir Vergisi Kanununun 16 ncı maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerekmekte olup Ülkemizde bulunan yabancı büyükelçilik ve konsolosluklarında çalışan Türk vatandaşlarına ödenen ücretlerin karşılıklı olarak gelir vergisinden istisna tutulabilmesi için yabancı ülkelerde bulunan Türk Büyükelçilik ve Konsolosluklarında görevli o ülke (temsilciliğin bulunduğu ülke)  vatandaşı personelin ücretlerinin gelir vergisinden istisna olması gerekmektedir.

    Konu ile ilgili olarak Dışişleri Bakanlığından alınan 01.04.2015 tarihli ve 82627212-214.50-2015/7640620 sayılı yazı ekinde yer alan “Yurt dışındaki Temsilciliklerimizde Çalışan Sözleşmeli Personel Ücretlerinin Gelir Vergisinden Muafiyeti” gösteren listenin tetkikinden, Türkiye’nin Malezya’da yer alan temsilciliklerinde görev yapan “Türk Vatandaşı”“Kabul Eden Ülke Vatandaşı” ve “Üçüncü Ülke Vatandaşı” personel ücretlerinin Malezya tarafından vergilendirildiği anlaşılmaktadır.

    Bu itibarla, Malezya Büyükelçiliğindeki göreviniz dolayısıyla elde etmiş olduğunuz ücret gelirlerinin, tarafınızca yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİSMMMO Online Seminer: Mali Müşavirin Gündemi-3 24 Ocak 2021
    Sonraki İçerikİşveren uzaktan çalışan personellerine yemek yardımı yapmalı mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz