İhracatçılar Tarımda Talep ve Önerilerini Bakan Pakdemirli’ye Aktardı
TİM BAŞKANI GÜLLE: 2020 İHRACATINA 24,4 MİLYAR DOLAR İLE TARIM DAMGASI
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İstişare ve Tarım Müşavirleri toplantısı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Online olarak düzenlenen toplantıda ihracatçılar tarım sektörüyle ilgili talep ve önerilerini paylaştı.
Toplantıda konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, özellikle küresel tedarik zincirleri içerisinde rollerin yeniden yapılanma sürecinde olmasının, Türkiye’ye tarım sektöründe önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, “Pandeminin küresel etkilerine rağmen ülkemiz yılın üçüncü çeyreğinde, ihracatını artıran dört ülkeden biri olurken, tarım alanındaki tüm sektörlerimizin bu fırsatları avantaja çevirdiklerini gördük. 2020 yılı ihracat hedefimize ulaşmamızda, tarım sektörlerimiz kilit rol oynadı. Tarım sektörlerimizin, geçtiğimiz yıl ihracatı; yüzde 4,3 artarak 24,4 milyar dolara ulaştı” dedi.
61 ihracatçı birliği, 27 sektör ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) belirlenen ihracat hedefine ulaşılması ve ihracatın geliştirilmesine yönelik çalışmalarına devam ediyor. TİM İstişare ve Tarım Müşavirleri toplantısında tarım sektörünün tüm paydaşları bir araya geldi. Online düzenlenen toplantıya Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TİM Başkanı İsmail Gülle, birlik başkanları ve yardımcıları ile bakanlık bürokratları katıldı. Tarım sektörünün enine boyuna masaya yatırıldığı toplantı ile İhracatçı birlikleri, TİM Tarım Kurulu üyeleri taleplerini, önerilerini, sektörlerindeki güncel durumu, beklentilerini aktardı.
“ilk kez Çin’e kanatlı eti ihracatı gerçekleştirdik”
Gerçekleşen İstişare toplantısının anlam ve öneminin ihracatçılar açısından büyük olduğuna vurgu yapan TİM Başkanı İsmail Gülle, “2020 yılında, Çin’le varılan anlaşma ile ilk kez Çin’e kanatlı eti ihracatı gerçekleştirdik. Bununla beraber, Çin’e Süt ve Süt Ürünleri ihracatı önündeki tüm engeller kalktı. En büyük pazarımız olan Avrupa Birliği’nde, benzeri engellerin kaldırılması önem arz etmektedir. Bununla beraber, Irak’ta son zamanlarda, beyaz et ve balık ihracatına ilişkin yaşanan gelişmeler ihracatçımızı endişelendirmiştir. Bu problemlerin çözümünde, Bakanlığımızın desteklerini bekliyoruz.2020 yılında, ihracat ailemizin talep ettiği; Tarım destek ödemelerinin gerçekleştirilmesi, sektördeki işletmelere uzun vadeli finansman olanaklarının sağlanması ve Kırsal kalkınma desteklerinin geliştirilmesi gibi birçok konuda Bakanlığımız kısa sürede etkili çözümler getirdi.” dedi.
“Üç sektörümüz Cumhuriyet tarihi ihracat rekorları kırdı”
Gülle, özellikle küresel tedarik zincirleri içerisinde rollerin yeniden yapılanma sürecinde olmasının, Türkiye’nin tarım sektöründe önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. Pandeminin küresel etkilerine rağmen Türkiye’nin yılın üçüncü çeyreğinde, ihracatını artıran dört ülkeden biri olduğuna işaret eden Gülle, “Tarım alanındaki tüm sektörlerimizin bu fırsatları avantaja çevirdiklerini gördük. 2020 yılı ihracat hedefimize ulaşmamızda, tarım sektörlerimiz kilit rol oynadı. Öyle ki, Tarım sektörlerimizin, 2020 yılında ihracatı; yüzde 4,3 artarak 24,4 milyar dolara ulaştı. Miktar bazında ise 17,9 milyon ton oldu.2020 yılında, Yaş Meyve Sebzede ihracatımız yüzde 21 artışla 2,73 milyar dolar, Meyve Sebze Mamullerinde yüzde 9 artışla 1,68 Milyar dolar, Hububatta ise yüzde 8 artışla 7,3 milyar dolara ulaştı. Bu üç sektörümüz, böylesine zorlu bir dönemde, yıllık bazda Cumhuriyet tarihi ihracat rekorları kırdı. Şimdi yeni normalde sektörlerimizin mevcut başarılarını sürdürülebilir kılmamız gerekiyor.” diye konuştu.
“Tarım bizim en kuvvetli yönümüz”
Türkiye’nin, sahip olduğu verimli topraklarla, kendi vatandaşının ihtiyacını karşılarken aynı zamanda tarım sektörü ihracatında da rekorlara imza attığına dikkat çeken Gülle, “Tarım bizim en kuvvetli yönümüz. Böylesi verimli topraklara sahip bir coğrafyada, tarımda en iyisini biz yapmalıyız. Çiftçisinden, ihracatçısına, tüccarından, ziraatçisine, bu rekorların mimarı olan, tarımsal üretimle ülkemize değer katan herkese şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
Sektörlerden gelen talep ve öneriler
Sektörlerden gelen talep ve önerileri toplantıda aktaran Gülle, şunları kaydetti:
“Gıda fiyatları tüm dünyada, daralan arz ve talebin beklenenin üzerinde artması nedeniyle, giderek yükseliyor. Diğer yandan, son dönemde önemli bir gündem maddemiz; “Kuraklık”
Ülkemizin tatlı su kaynaklarının önemli bir kısmını, tarımsal sulamada kullanıyoruz. Tarımda vahşi sulama, kuraklık tehlikesini daha da artırıyor. Bunun önüne geçmek adına, su kaybını önleyici, modern kapalı ve damla sulama yöntemine dayalı yatırımlara öncelik verilmesi gerekiyor.”
Tarımsal verimliliğin ihracattaki önemine vurgu
Gülle, bu bağlamda, devlet destekleriyle özellikle basınçlı ve damla sulama sistemlerini kullanan üreticilerin daha fazla desteklenmesinin, kuraklık sorunuyla başa çıkılmasında, büyük katkı sağlayacağını dile getirdi. Tarımsal verimliliğin, ihracatta önemli bir başlık olarak öne çıktığından da bahseden Gülle, “Tarımda verimliliği artırmak için, gelişmiş ülkelerdeki gibi, tarım arazilerinin bölünerek daralmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Tarımsal verimliliği artırmak adına bu sorunu yeni bir bakış açısıyla ele almamız, yeni dönemin ihtiyaçlarının karşılanması bakımından önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.
Kaynak: T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.