Ana Sayfa Vergi 7326 Sayılı kanun kapsamında ödenen ücretler için yapılacak matrah artırımı hangi tutar...

    7326 Sayılı kanun kapsamında ödenen ücretler için yapılacak matrah artırımı hangi tutar üzerinden yapılmalıdır?

    Ücretlerde yapılacak matrah artırımı

    510
    0

    Ücret ödemeleri yönünden 7326 sayılı kanun kapsamında faydalanmak istiyoruz. İlgili yıllarda yalnızca 011-012-012-014 ve 015 muhtasar kodlarında bildirdiğimiz ücret ödemelerin gayri safi tutarlarını mı almamız gerekir?

    Gayrisafi tutarlar yazılacaktır.

    7326 matrah artırımı ile ilgili 2 sorum var.

    1-Herhangi bir yıl için K.V. ve G.V. Matrah artırımı yapıldığında o yıl için KDV yönünden de Matrah artırımını yapmak zorunlu mu? 

    2-Yaklaşık 5 yıldır Özel İnşaat işi ile iştigal eden bir LTD. ŞTİ. mükellefim 4-5 tane inşaat yaptı. Fakat hiçbiri için de KDV iade talebinde bulunmadı. Sonraki Döneme Devreden KDV’si de yüksek (583.452,00 TL).Şimdi K:V:Matrah artırımını yapmak istiyor. Onu yapacak. Acaba KDV yönünden de Matrah artırımı yapıp-yapmama yönündeki fikrinizi öğrenmek isterim.

    1-Böyle bir zorunluluk yok. 2-Biz yönlendirme ve tavsiyede bulunamayız. Karar mükellefin.

    BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE BAZI

    KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN

    Kanun No: 7326 

    Kabul Tarihi : 3/6/2021

    MADDE 5 –

    (2) Mükellefler, bu fıkrada belirtilen şartlar dâhilinde gelir (stopaj) veya kurumlar (stopaj) vergisini artırarak bu maddede belirtilen süre ve şekilde ödemeleri halinde, kendileri nezdinde söz konusu vergiyi ödemeyi kabul ettikleri yıllara ait vergilendirme dönemleri ile ilgili olarak artırıma konu ödemeler nedeniyle gelir (stopaj) veya kurumlar (stopaj) vergisi incelemesi ve tarhiyatı yapılmaz.

    a) 193 sayılı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi uyarınca hizmet erbabına ödenen ücretlerden vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlar, her bir vergilendirme dönemine ilişkin olarak verdikleri (ihtirazi kayıtla verilenler dâhil) muhtasar beyannamelerinde yer alan ücret ödemelerine ilişkin gayrisafi tutarların yıllık toplamı üzerinden 2016 yılı için %6, 2017 yılı için %5, 2018 yılı için %4, 2019 yılı için %3 ve 2020 yılı için %2 oranından az olmamak üzere hesaplanacak gelir vergisini, 31/8/2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil) artırırlar.

    b) Bu fıkranın (a) bendi kapsamında vergi artırımında bulunulan yıl içinde yer alan vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak;


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik7326 sayılı kanun kapsamında firma aktifine kayıtlı arsa ve binalara yeniden değerleme yapabilir miyiz?
    Sonraki İçerikİncelemede olan yıllar için matrah artışında bulunabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz