Ana Sayfa SGK 7326 sayılı kanun kapsamında 4a kapsamında emekli olabilmek için SGK prim günü...

    7326 sayılı kanun kapsamında 4a kapsamında emekli olabilmek için SGK prim günü alabilir miyiz?

    4/A SGK Emeklilik Şartları hakkında. 

    518
    0

    46 yaşında 1990 yılında 4A sigorta girişi yapılmış, arada kesintili çalışmaları olmuş, BAĞ-KUR kaydı hiç yok ve 2018 Nisan ayında çıkışı yapılan personel toplamda 3791 gün primi bulunmaktadır. Emeklilik için 47 yaş ve 5450 gün şartı var.
    1) Emekli olabilmesi için 7326 sayılı kanundan faydalanabilir mi?
    2)Primlerini kendisi peşin ödeyerek yaşı beklemek istiyor, bu mümkün mü?
    3) İsteğe bağlı 3,5 yılı geçerse BAĞ-KUR a geçer mi?
    4)Eksik Primleri için fiilen çalışması şart mı? 

    1. Eğer BAĞ-KUR tescili yoksa ihya başvurusu yapamazsınız. 
    2. 4a sigortalısının prim ödeme yükümlülüğü yoktur. Prim borcunun da emekliliğine engeli bulunmamaktadır. Ama yine de işyeri bağlantısı var ise prim borcunu ödemesi gerekir.
    3. isteğe bağlı prim ödemeleri 4b olarak değerlendirilmektedir. 
    4. Yasal olarak fiilen çalışma ile sgk primi ödemesi olur.

    4/a Hizmet Akdi ile Çalışanlar

    Yaşlılık Aylığı

    Yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylıktır.

    Yaşlılık Aylığı Bağlanmasının Koşulları Nelerdir?

    Hizmet akdi ile çalışanların yaşlılık aylığının bağlanmasında hangi kanun hükümlerinin geçerli olacağı ilk defa sigortalı olunan tarihe göre değişiklik göstermektedir.

    5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlük tarihinden önce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre sigortalı olanlar için bu kanunlardaki şartlar geçerli olacak, dolayısıyla bu kişilerin kazanılmış hakları korunacaktır.

    Buna göre;

    8/9/1999 öncesi sigortalı olarak ilk defa işe başlayanların yaşlılık aylığına hak kazanabilmeleri için sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş koşullarının bir arada yerine getirilmesi gerekmektedir. Örneğin sigortalılık süresi ile prim ödeme gün sayısını yerine getirmiş, ancak yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için gereken yaş koşulunu yerine getirmeyen sigortalıya Kurumumuzca yaşlılık aylığı bağlanması mümkün değildir.

    8/9/1999 tarihi itibariyle yaşlılık aylığına hak kazananlar ile bu tarih itibariyle kadın sigortalılardan 18, erkek sigortalılardan 23 yıllık sigortalılık sürelerini dolduranlardan;

    – Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5000 gün veya,

    – Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması, 15 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 3600 gün yahut,

    – Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün,

    malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.

    Yaşlılık Aylığının Bağlanması İçin Nereye ve Nasıl Başvurulur?

    Sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için çalıştığı işinden ayrılması ve yazılı istekte bulunması gerekmektedir.

    Hizmet akdi ile çalışmaya başlayarak sigortalı sayılanlar kişilerin, bağlı bulundukları sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekmektedir.

    Bağlı bulunduğunuz sosyal güvenlik merkezi hizmet akdine tabi olarak en son çalıştığınız işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüdür.

      Ayrıca e-devlet üzerinden de yaşlılık aylığına başvuruda bulunulabilinir.

    Kimler Başvurabilir?

    Yaşlılık aylığı alabilmek için ilgili kanunlarındaki koşulları yerine getiren sigortalılar başvuru yapabilmektedir.

    Müracaat İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

    Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi

    – Sigortalı İşten Ayrılış Belgesi (işten ayrıldıktan sonra ilk 10 gün içinde talepte bulunanlar için)

    Aylık Bağlandığında Nasıl Bilgi Alınır?

    Aylık bağlama işlemi tamamlandığında kişiye bilgi yazısı ve sms gönderilmektedir.

    SMS Bilgilendirme hizmetinden yararlanabilmek için aşağıdaki linki tıklayınız:

    http://e.sgk.gov.tr/wps/portal/vatandas/Ilgili+Diger+Uygulamalar/esgkSMS

    Aylık bağlamaya ilişkin süreç e-devlet üzerinden de takip edilebilmektedir. 

    https://www.turkiye.gov.tr/


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik1567 Sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun Kapsamında Alınacak Ücretlere İlişkin Yönetmelik RG yayımlandı 12.10.2021
    Sonraki İçerikİhale İlanları 13 Ekim 2021

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz