Ana Sayfa Mevzuat 7256 Sayılı Kanun’da Düzenlenen Destek Uygulamalarında Emanette Bulunan Paraların Mahsup İşlem Adımları...

7256 Sayılı Kanun’da Düzenlenen Destek Uygulamalarında Emanette Bulunan Paraların Mahsup İşlem Adımları Açıklandı

539
0

TÜRMOB

Mevzut sirküleri 02.05.2021/98

7256 Sayılı Kanun’da Düzenlenen Destek Uygulamalarında Emanette Bulunan Paraların Mahsup İşlem Adımları Açıklandı

17256 ve 27256 Kanun numaralı belge karşılığında sigortalı bazında hesaplanan indirim tutarlarının işyeri emanet hesaplarında yer alması ve işyeri emanet hesaplarında yer alan paraların işverenlerin cari ay borçlarına mahsup yapılması için gerekli işlem adımları açıklandı. Bu işlem adımları SGK ünitelerince yapılacak olup, işverenlerin yapması gereken bir işlem bulunmamaktadır.

İLAVE İSTİHDAM PRİM DESTEĞİ İLE İSTİHDAMA DÖNÜŞ DESTEKLERİNİN PRİM BORÇLARINA MAHSUP EDİLMESİ

4447 sayılı Kanunun geçici 27’nci maddesinde yer alan destekten yararlanacak işverenler için 17256 Kanun numarası; 4447 sayılı Kanunun geçici 28’inci maddesinde yer alan destekten yararlanacak işverenler için 27256 Kanun numarası; seçilerek düzenlenecek belgelerde, destek karşılığı indirim tutarı sigortalının prim ödeme gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunmakla birlikte, belgede indirim olarak sağlanmadığından, indirim tutarı tahakkuk fişinde gösterilmemekte, tahakkuk fişinde “İndirim emanette gösterilmiştir” açıklama mesajı görüntülenmekte, gün karşılığı hesaplanan indirim tutarı ise sigortalı bazında işyeri emanet hesaplarında gösterilmektedir. 17256 ve 27256 Kanun numaralı belge karşılığında sigortalı bazında hesaplanan indirim tutarları, bu kanun numaraları ile düzenlenen belgenin onaylanmasının ardından merkezden periyodik aralıklarla çalıştırılan sistem ile “İşveren İntra / Emanet / Aktarılmamış Emanet” menüsünde gösterilmekte ve ilgili dönemin cari ay borçlarına mahsup yoluyla işlem görmektedir.

Bununla birlikte, her ne kadar söz konusu emanet oluşturma ve mahsup işlemleri periyodik aralıklarla merkezden yapılmakta ise de bazı işverenler merkezden otomatik mahsup işlemi yapılmadan prim borçlarını ödeyebilmektedir. Bu durumda sistem tarafından hesaplanan ilave istihdam destek tutarı ile istihdama dönüş destek tutarları işyerinin emanet hesabında yer almaktadır. İlgili mevzuat bölümünde belirtilen genel yazı ile SGK ünitelerinin gerek işverenin başvurusu ile gerek ünite memurunun yapacağı işlemlerle işyeri emanet hesabında bulunan paraların işverenin borçlarına nasıl mahsup edileceğine dair işlem adımları açıklanmıştır. Bu işlem adımlarında işverenlerin yapacağı herhangi bir işlem bulunmamakta olup, işlemler tamamen SGK ünitelerince yapılacaktır.


Kaynak: TÜRMOB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSokağa çıkma yasağında mali müşavirler işyerine gidebilmek için bir kurumdan izin almalı mıdır?
Sonraki İçerikGeçmiş yıllara ait verilen düzeltme beyannameleri sonucunda oluşan cezalar için 7143 sayılı kanundan faydalanabilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz