Ana Sayfa Vergi 7256 sayılı kanun kapsamında yapılandırılan geçici vergiler Kurumlar vergisi beyannamesinde indirim konusu...

    7256 sayılı kanun kapsamında yapılandırılan geçici vergiler Kurumlar vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılır mı?

    1279
    0
    Yapılan tebliğ değişikliği ile 2021’de geri kazanım beyanı (poşet) 3 ayda bir verileceği belirtilmiştir. 
    Salgından önce şirketler her ay, şahıs firmaları ise 3 ayda bir beyan etmekteydi. Bu değişen tebliğ ile yine eskisi gibi mi yoksa tüzel ve gerçek kişiler olmak üzere 3 ayda bir mi verilecek? 
    Bilindiği gibi gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ödemedikleri geçici vergileri yıllık gelir ve kurum beyanında hesaplanan vergiden indiremiyorlar, yine bu beyanların verilecek son güne kadar geçici vergiler terkin ediliyordu. 7256 SK ile 2020’na ait geçici vergilerden 2 tanesi yapılandırmaya girdi. İlk taksit ödeme zamanı ise 28.02.2021’dir. Bu şartlarda gelir veya kurumlar vergisinde geçici verginin tamamını düşmemiz gerektiğini düşünüyorum. Aksi halde mükerrer vergi tahakkuk etmesi söz konusu olur. Bu konuda ne yapmalıyım? 

    1-2021’den itibaren tüm mükellefler için 3 ayda bir verilecektir.

    2- Yapılandırılan Geçici verginin mahsubu konusunda tebliğde aşağıdaki açıklama yapılmıştır. “….Geçici vergilerin yıllık gelir ve kurumlar vergisinden mahsup edilebilmesi için mahsup tarihi itibarıyla ödenmiş olması gerekmektedir. 7256 sayılı Kanuna göre geçici vergilerin yapılandırılmış olması bu vergilerin ödendiği anlamına gelmeyecektir. Bu nedenle, yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamesinde Kanun kapsamında yapılandırılmış ancak ödenmemiş geçici vergi asıllarının yıllık gelir veya kurumlar vergisine mahsup edilmesi mümkün olmayacaktır. Ancak, yapılandırılmış ve yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesinden önce ödenmiş olan geçici vergilerin, yıllık gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edileceği, ödenmemiş geçici vergi asıllarının ise terkin edileceği tabiidir.”


    Gekap beyannamesinde ambalaj ürünlerinden; 1-plastik bardak için 2-karton bardak için 3-pasta kutuları için ve 4-gömlek tişörtlerin üzerine geçirdiğimiz torba jelatin ürünleri beyannamede seçmemiz gereken ürün kodu ne olabilir? 

    021-den 058’e kadar olan kodlardan tanımı uygun olanlar kullanılır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2020 yılında İstanbul’da, ihracat %6.8 azalırken, ithalat %16.1 arttı
    Sonraki İçerikEuro Alanı’nda Ocak ayında öncü verilere göre tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %0,9 arttı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz