Ana Sayfa Vergi 7020 Sayılı Yapılandırma Kanununda Ödeme ve Katsayı Uygulaması Nasıl Yapılır?

    7020 Sayılı Yapılandırma Kanununda Ödeme ve Katsayı Uygulaması Nasıl Yapılır?

    1643
    0

    1- 7020 SAYILI YAPILANDIRMA KANUNUNDA UYGULANACAK ÖDEME ŞEKİLLERİ NEDİR?
    7020 sayılı Yapılandırma Kanununun 3’üncü maddesiyle, Kanun hükümlerine göre yapılandırılan alacak tutarının
    1.1- Peşin ödeme,
    1.2- Taksitle ödenmesi imkânı getirilmiş,
    1.3- Ödeme süresine bağlı olarak katsayı uygulaması
    öngörülmüştür.

    2- YAPILANDIRMA KANUNA GÖRE PEŞİN VEYA TAKSİTLENDİRİLEREK ÖDENECEK TUTARLARIN HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
    Katsayı uygulamasının düzenlendiği Kanunun 3’üncü maddesinin üçüncü fıkrasında “(3) Bu Kanun hükümlerine göre hesaplanan tutarlar peşin veya taksitler hâlinde ödenebilir.

    2.1- Hesaplanan tutarların tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi hâlinde, bu tutarlara bu Kanunun yayımı tarihinden ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmaz ve fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarlar üzerinden ayrıca %50 indirim yapılır.

    2.2- Hesaplanan tutarların taksitle ödenmek istenmesi hâlinde, borçluların başvuru sırasında altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri şarttır. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamaz.

    2.3- Taksitle yapılacak ödemelerde 2’nci ve 4’üncü maddelere göre belirlenen tutar;
    2.3.1- Altı eşit taksit için (1,045),
    2.3.2- Dokuz eşit taksit için (1,083),
    2.3.3- On iki eşit taksit için (1,105),
    2.3.4- On sekiz eşit taksit için (1,15),
    katsayısı ile çarpılır ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler hâlinde ödenecek taksit tutarı hesaplanır. Bu Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan borçlulara tercih ettikleri taksit süresine uygun ödeme planı verilir. Ancak tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılması hâlinde ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilir.” hükmü yer almaktadır.

    Kaynak: Resmi Gazete (03.06.2017 – 30085)

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerik2017 Yılı I. Çeyreği; İnşaat Sektöründe Ciro %1,2 Azaldı!!!
    Sonraki İçerik7020 Sayılı Yapılandırma Kanununda, Ödeme Hükümleri Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz