Ana Sayfa Vergi 7020 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamındaki Alacaklar İçin Mahsuben Ödeme (İade) İşlemi Nasıl...

    7020 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamındaki Alacaklar İçin Mahsuben Ödeme (İade) İşlemi Nasıl Yapılacaktır?

    1735
    0

    1- 7020 SAYILI YAPILANDIRMA KANUNUNA GÖRE BORÇLARINI YAPILANDIRAN MÜKELLEFLERİN VERGİ DAİRELERİNDEN OLAN ALACAKLARINA KARŞILIK MAHSUBEN ÖDEME (İADE) İŞLEMİ YAPILABİLİR Mİ?
    7020 sayılı Yapılandırma Kanununun 3’üncü maddesinin beşinci fıkrasında, Yapılandırma Kanunu hükümlerinden yararlanarak borçlarını yapılandıran mükelleflerin vergi dairelerinden olan alacaklarıyla yapılandırılan borçlarını ne şekilde ödeyebilecekleri hususu düzenlenmiştir.

    Madde hükmüne göre, Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine ödenmesi gereken amme alacaklarına uygulanmak üzere, Yapılandırma Kanunu hükümlerinden yararlanmak için başvuruda bulunan ve ödenecek tutarları ilgili vergi mevzuatı gereği iade alacağından kendi borçlarına mahsuben ödemek isteyen borçluların, bu taleplerinin yerine getirilebilmesi için başvuru ve/veya taksit süresi içinde ilgili mevzuatın öngördüğü bilgi ve belgeleri tam ve eksiksiz olarak ibraz etmeleri şarttır.

    2- YAPILANDIRMA KAPSAMINDAKİ ALACAKLAR İÇİN MAHSUBEN İADE İŞLEMİNİN YAPILMASI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?
    İlgili mevzuatın öngördüğü bilgi ve belgelere ek olarak mahsuben iadenin gerçekleştirilebilmesi için;
    2.1- Teminat,
    2.2- Yeminli mali müşavir raporu veya vergi inceleme raporu da aranan durumlarda,
    bunların da aynı süre içinde vergi dairesine intikal etmiş olması gerekmektedir.

    Bu takdirde, ilgili mevzuatın borçlunun mahsup talebine esas aldığı tarih itibarıyla bu Kanuna göre ödenecek tutara mahsup işlemleri yapılacaktır. Mahsup talebine konu tutardan daha az tutarda mahsubun yapılması hâlinde, mahsuben ödeme suretiyle tahsil edilemeyen taksit tutarının bir ay içerisinde ödenmesi hususunda bildirimde bulunulması gerekmektedir.

    3- EKSİK ÖDENEN TAKSİT TUTARININ GECİKİLEN DÖNEMLERİ İÇİN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
    Bir aylık süre içerisinde eksik ödenen taksit tutarının, ödenmesi gerektiği tarihten ödendiği tarihe kadar gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51’inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi hâlinde eksik ödenen tutar için bu Kanun hükümleri ihlal edilmiş sayılmayacaktır.
    Mükelleflerin bu hükümden yararlanmaları için başvurularını bu Tebliğe ekli (Ek:2/E) dilekçe ile yapmaları gerekmektedir.

    ***Diğer taraftan, mükellefin mahsup talebi üzerine mahsup işlemleri yapıldıktan sonra, fazla veya yersiz mahsup yapıldığının tespiti hâlinde, haksız alınan iade tutarı için vergi mevzuatı gereği gerekli tarhiyatın yapılacağı tabiidir. Bu durumda, Kanun kapsamında mahsup yoluyla yapılmış olan tahsilatlar için herhangi bir düzeltme işlemi yapılmayacaktır.

    EK-2/E İncelemek İçin Tıklayınız

    Kaynak: Resmi Gazete (03.06.2017 – 30085)

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerik2017 Yılı Mayıs Ayında Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi %0,88 Düştü!
    Sonraki İçerikKollektif Şirket Nedir? Nasıl Kurulur?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz