Ana Sayfa Duyurular 66 Numaralı Bağımsız Denetim Standardı Tebliği Yayımlandı!

66 Numaralı Bağımsız Denetim Standardı Tebliği Yayımlandı!

1084
0

KAMU GÖZETİMİ, MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU, 66 NUMARALI 805 KODLU ÖZEL HUSUSLAR – TEK BİR FİNANSAL TABLONUN BAĞIMSIZ DENETİMİ İLE FİNANSAL TABLOLARDAKİ BELİRLİ UNSURLARIN, HESAPLARIN VEYA KALEMLERİN BAĞIMSIZ DENETİMİ HAKKINDA BAĞIMSIZ DENETİM STANDARDI TEBLİĞİNİ YAYIMLADI:

FİNANSAL TABLOLARIN SUNULUŞUNA İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI (TMS 1) HAKKINDA TEBLİĞ SIRA NO: 66’DA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 62)

Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 1 – 13/8/2008 tarihli ve 26966 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Finansal Tabloların Sunuluşuna İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 1) Hakkında Tebliğ Sıra No: 66’nın Ek 1’inde yer alan “Türkiye Muhasebe Standardı TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu” Standardının;

a) 34 üncü paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“34 TFRS 15 Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat uyarınca, müşterilerle yapılan sözleşmelerden doğan hasılat, işletmenin müşterilerine taahhüt ettiği mal ve hizmetlerin devri karşılığında hak kazanmayı beklediği bedeli yansıtan bir tutar üzerinden ölçülür. Örneğin finansal tablolara alınan hasılat tutarı, ticari iskontoları ve işletmenin yaptığı miktar indirimlerini yansıtır. İşletme, olağan faaliyetlerinin arasında, hasılat yaratmayan ancak hasılat yaratan ana faaliyetlerle ilintili ortaya çıkan diğer işlemleri de gerçekleştirir. Sunuluş işlemin veya diğer olayın özünü yansıtıyorsa işlemle ilgili gelir ve giderler birbirleriyle mahsup edilerek, bu işlemlerin sonuçları finansal tablolarda sunulur. Örneğin;

(a) İşletme, yatırımlar ve faaliyetlerde kullanılan varlıkları da dâhil duran varlıkların elden çıkarılmasından elde edilen kazanç ya da kayıpları, elden çıkarmayla sağlanan tutardan varlığın net defter değeri ve ilgili satış giderlerini düşerek sunar ve

(b) TMS 37 Karşılıklar, Koşullu Borçlar ve Koşullu Varlıklar’a göre muhasebeleştirilen karşılıklarla ilgili olarak yapılan ve üçüncü taraflarla yapılmış olan sözleşmeye (örneğin, tedarikçiyle yapılan garanti sözleşmesi) dayanarak, tazmin edilen bir ödemeyi alınan tazminatla mahsup edebilir.”

b) 139N paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“139N TFRS 15 Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat, 34’üncü paragrafı değiştirmiştir. TFRS 15 uygulandığında söz konusu değişiklik de uygulanır.”

İlgili tebliği incelemek için tıklayınız

Kaynak: Resmi Gazete

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikKomandit Şirket Nedir? Nasıl Kurulur?
Sonraki İçerikTürkiye’de Toplanan Vergi Gelir Kalemleri Nelerdir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz