Ana Sayfa SGK 6183’e göre yapılandırılan SGK işveren taksitlendirmesi bozdurulup 7440 sayılı Kanun kapsamında yeniden...

    6183’e göre yapılandırılan SGK işveren taksitlendirmesi bozdurulup 7440 sayılı Kanun kapsamında yeniden yapılandırılabilir mi?

    250
    0

    16/02/2022 tarihinde 6183 sayılı kanun çerçevesinde %15 tecil faizliyle sgk ya olan borcu yapılandırdık ve ödemeleri süresinde yaptık. Bu yapılandırmayı bozup 7440 sayılı kanundan takside bağlamak doğru olur mu?

    Hesaplama motorundan yapılandırmanın hesaplamasını yaptırıp karşılaştırınız.


    T.C.
    SOSYAL GÜVENLIK KURUMU BASKANLIGI
    Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

    Sayı : E-24010506-010.06.01-67899952 20.03.2023
    Konu : 7440 Sayılı Kanun Uyarınca Alacakların Yapılandırılması
    GENELGE
    2023/14

    1) GENEL AÇIKLAMALAR

    Bilindiği üzere, 9/3/2023 tarihli ve 7440 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Ile Bazı Kanunlarda Degisiklik Yapılmasına Dair Kanun” 12/3/2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüge girmis bulunmaktadır.

    Söz konusu Kanun ile Kurumumuz tarafından 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip edilen, 2022/Aralık ve önceki aylara ait olup Kanunun yayım tarihi olan 12/3/2023 tarihi veya Kanunun ilgili hükümlerinde belirtilen sürelerin sonuna kadar tahakkuk ettigi halde ödenmemis olan Kurumumuz alacakları ile takip ve tahsili Kurumumuza verilen alacaklar, yapılandırılmaktadır.

    a) 6183 sayılı Kanun ve diger kanunlar uyarınca tecil edilip de tecil sartlarına uygun olarak ödenmekte olanlarından, kalan taksit tutarları için borçlular, talep etmeleri hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanabilirler. Bu takdirde tecil sartlarına uygun olarak ödenen taksit tutarları için tecil hükümleri geçerli sayılır. Bu sekilde ödenmis taksit tutarlarına tecil tarihi ile ödeme tarihi arasında geçen süre için sadece ilgili kanunda öngörülen faiz uygulanır. Kalan taksit tutarları vadesinde ödenmemis alacak kabul edilir ve bu alacaklar hakkında bu Kanun hükümleri uygulanır.

    9) 6183 SAYILI KANUNUN 48 INCI MADDESI GEREGINCE TECIL VE TAKSITLENDIRILMIS OLAN BORÇLARIN YAPILANDIRMA KAPSAMINA ALINMASI
    7440 sayılı Kanunun yürürlüge girdigi tarihten önce 6183 sayılı Kanuna istinaden borçları tecil ve taksitlendirilmis olan borçluların, bu borç için yapılandırma basvurusunda bulunmaları halinde tecil ve taksitlendirme isleminin 7440 sayılı Kanunun yürürlüge girdigi tarih itibarıyla bozma kosuluna girip girmedigi gerek taksit ödeme yükümlülükleri gerekse cari ay primleri yönünden ilgili servislerce kontrol edilecek olup tecil ve taksitlendirme isleminin bu Kanunun yürürlüge girdigi tarih itibarıyla;
    -Bozma kosuluna girmis oldugunun anlasılması halinde gerekli bozma islemi yapılarak kalan borç yapılandırılacaktır.
    -Bozma kosuluna girmemis oldugunun anlasılması halinde ise tecil ve taksitlendirmenin durdurma islemi yapılarak kalan taksit tutarlarına iliskin alacak asılları yapılandırma kapsamında

    degerlendirilecektir.


    Kaynak: SGK Genelge 2023/14, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÇalışan istirahat raporunun bitmesinden önce kendi isteğiyle işe dönebilir mi?
    Sonraki İçerikEmeklilik için işten ayrılan ve barkodlu emeklilik başvurusu belgesini alan kişinin SGDP’li olarak işe girişini ertesi gün yapabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz