Ana Sayfa Muhasebe 502 hesap sermayeye ilave edilebilir mi?

    502 hesap sermayeye ilave edilebilir mi?

    16
    0

    500 Ödenmiş sermaye hesabının düzeltilmesinden kaynaklanan ve 502 Sermaye Düzeltmesi Olumlu Farkları hesabında takip edilen tutarlar Sermayeye ilave edilebilir mi?

    Evet. Gerek 2023 sonunda gerekse 2024 geçici vergi dönemlerinde yapılan enflasyon düzeltmesi sonucu oluşan 502 Sermaye Düzeltmesi Olumlu Farkları hesabındaki tutar sermayeye ilave edilebilir.

    İstenirse sermaye hesabının ve 2024 yılında hem sermaye hem de 502 hesabın kendisinin enflasyon düzeltmesine tabi tutulması sonucu oluşan 502 hesap toplamı geçmiş yıl zararlarındaki hesaba da mahsup edilip netleştirme yapılabilir. Kalan bir 502 hesap varsa bu tutar sermayeye ilave edilebilir. Bu işlem kar dağıtımı olarak değerlendirilmez vergiye tabi tutulmaz.

    ***

    VUK 555 no.lu Tebliğ

    2023 hesap dönemi sonuna ait bilançonun düzeltilmesi sonucu oluşan geçmiş yıllar kârı veya zararı

    MADDE 41- (1) 2023 hesap dönemi sonuna ait bilançonun düzeltilmesi sonucu oluşan geçmiş yıllar kârı veya zararı, kaydedildiği Geçmiş Yıllar Kârları/Zararları Hesabının alt he- sabında izlenmeye devam edilecek ve sonraki dönemlerde 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrası ve bu Tebliğde yer alan esaslara göre düzeltme işlemine tabi tutulacaktır.

    (2) 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasının (5) numaralı bendinde yer alan hükme istinaden, öz sermaye kalemlerine ait enflasyon farkları, düzeltme sonucu oluşan söz konusu geçmiş yıl zararlarına mahsup veya kurumlar vergisi mükelleflerince sermayeye ilave edilebilecek ve bu işlemler kâr dağıtımı sayılmayacaktır.

     

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikInstagram, Facebook, Google vb. üzerinden verilen reklam bedelleri için KDV-2 ve stopaj ödenecek mi?
    Sonraki İçerikEYT Kapsamında Emekli Olanlara Uygulanan %5 Puanlık SGK İşveren Prim İndirimi Sona Mı Erdi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz