Ana Sayfa Muhasebe 50.000 TL’lik günlük fatura düzenlersem E-Arşiv faturaya geçmek zorunda mıyım?

50.000 TL’lik günlük fatura düzenlersem E-Arşiv faturaya geçmek zorunda mıyım?

1517
0

SORU-1

E-faturaya tabi olmayan mükellefler (internet üzerinden satış yapan veya yapmayan) 01.01.2019 tarihinden itibaren 50.000 TL matrah ve üzeri fatura oluşturduklarında e-arşiv olarak düzenlemek zorunda mıdır? Evet ise entegratör kullanmadan devletin sitesi üzerinden mi yapacak?

CEVAP-1

Tüm mükellefler 50 Bin TL üzeri tutarlı faturalarını e-Arşiv Faturası olarak düzenleyeceklerdir, e-arşiv Fatura kayıtlı kullanıcısı olmayanlar GİB’in yapacağı yönlendirme ile bu faturalarını GİB sistemi üzerinden düzenleyecek ve sadece bu işlem için e-Arşiv Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcı olmak zorunda kalmayacaklardır.

SORU-2

Sorduğum soruda e-arşiv kullanıcısı olmayanlardan kastınız. Yani tüm mükellefler derken E-FATURA kullanıcısı olmayanlardan da mı bahsediyoruz.

50.000 matrahın ölçütü nedir? Yani ben 50.000 TL fatura keseceksem 2 adet 25.000 olarak düzenlersem bu sorunu aşabilir miyim?

 

CEVAP-2

Söz konusu tebliğ taslağı Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra;
Tüm mükellefler, aynı alıcıya aynı gün içerisinde toplam 50 Bin TL ve üzeri tutarlı işlemleri e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmelidir.
(e-Fatura kullanıcılarının e-Fatura olarak düzenlemesi tabiidir.)

 

SORU-3

Daha basit haliyle; ben e-fatura kullanıcısı değilim, e-arşiv kullanıcısı da değilim buna rağmen 50.000 TL fatura kestiğim zaman e-arşiv oluşturmak zorunda mıyım?

 

CEVAP-3

Taslak tebliğ Resmi Gazetede yayınlanırsa evet, e-Arşiv Fatura oluşturmanız gerekecektir. Nasıl oluşturacağınız GİB tarafında duyurulacaktır.

(13.12.2018)

 


Kaynak:GİB
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebe News veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

E-arşiv faturaya isteğe bağlı olarak geçilebilir mi?

 

2019 Yılında e-Fatura, e-Defter ve e-Arşiv Uygulamalarına Başlama Tarihleri

 

e-Arşiv zorunluluğu 1.7.2019’a erteleniyor – VUK G.Tebliği (Sıra No:433)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı Güncellendi.- 24.10.2018

 

E-Arşiv faturası iptal edilebilir mi?

 

 

Önceki İçerikGümrük Bakanlığı’nın veri ambarında görünmeyen ETGB için KDV beyanını nasıl düzelteceğiz?
Sonraki İçerikBilgisayar yazılımı ve tekstil işi yapan işletme defteri mükellef defter geçiş hadlerini neye göre hesaplayacak?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz