Ana Sayfa Vergi 5 Yıldır şirket aktifinde bulunan taşınmazın satışında vergi ve KDV muafiyeti var...

    5 Yıldır şirket aktifinde bulunan taşınmazın satışında vergi ve KDV muafiyeti var mıdır?

    Şİrket aktifine kayıtlı taşınmazın satışı

    617
    0

    Şirket üzerine kayıtlı daire mevcuttur. 5 yıldan fazladır aktifte kayıtlı. Satışı olması durumunda nasıl bir yol izlememiz gerekiyor?

    Şirketlerin aktiflerinde kayıtlı olan taşınmazları satışından elde edilen karın % 50 KV den İstisnadır. (KVK Mad.5) 

    Aynı şekilde Satış için düzenlenecek Faturada KDV istisnası uygulanır (KDVK Md.17/4-r) İstisna uygulanabilmesi için KVK 5. maddesindeki ve KDVK 17. maddesinden deki şartları taşıması gerekir Söz konusu maddeleri inceleyiniz. 

    Şartlar var ise Karın % 50 si KV Beyannamesinde (geçici vergi beyanından İndirilir) KDV Beyannamesinde istisna edilen işlemler olarak beyan edilir. 

    % 50 kar Bilançonun pasifinde 549 hesap da yer alır. 

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

    Sayı : 51421814-125[5-2015-158]-7211 27.01.2020
    Konu : Şirket aktifine kayıtlı taşınmaz satışının vergi kanunları karşısındaki durumu  

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinize … tarafından 2007 yılında ayni sermaye olarak konulan ancak tapuda devir işlemi yapılmayan … ada … parselde kayıtlı taşınmazın satışının Kurumlar Vergisi Kanununun 5/1-e maddesi ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 17/4-r maddesinde belirtilen istisna hükümlerinden yararlanıp yararlanmayacağı sorulmaktadır.

    A)Kurumlar Vergisi Yönünden:

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde, kurumların en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazlar ve iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların %50’lik kısmının kurumlar vergisinden müstesna olduğu, bu istisnanın satışın yapıldığı dönemde uygulanacağı ve satış kazancının istisnadan yararlanan kısmının satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar pasifte özel bir fon hesabında tutulmasının ve satış bedelinin satışın yapıldığı yılı izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar tahsil edilmesinin şart olduğu, bu sürede tahsil edilmeyen satış bedeline isabet eden istisna nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergilerin ziyaa uğramış sayılacağı, aynı şekilde istisna edilen kazançtan beş yıl içinde sermayeye ilave dışında herhangi bir şekilde başka bir hesaba nakledilen veya işletmeden çekilen kısmına uygulanan istisna dolayısıyla zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergilerin de ziyaa uğramış sayılacağı, menkul kıymet veya taşınmaz ticareti ve kiralanmasıyla uğraşan kurumların bu amaçla ellerinde bulundurdukları değerlerin satışından elde ettikleri kazançların istisna kapsamı dışında olduğu hükme bağlanmıştır.

    1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin, “5.6. Taşınmazlar ve iştirak hisseleri ile kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan hakları satış kazancı istisnası” başlıklı bölümünde taşınmaz satış kazancı istisnası ile ilgili ayrıntılı açıklamalara yer verilmiş olup anılan Tebliğin;

    “5.6.2.2.1. İki tam yıl süre ile aktifte bulundurma” başlıklı bölümünde;

    İstisnaya konu olan taşınmazlar, Türk Medeni Kanununda “Taşınmaz” olarak tanımlanan ve esas niteliği bakımından bir yerden başka bir yere taşınması mümkün olmayan, dolayısıyla yerinde sabit olan mallardır.

    Bunlar Türk Medeni Kanununun 704 üncü maddesinde;

    • Arazi,
    • Tapu siciline ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar,
    • Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler,

    olarak sayılmıştır.

    Elden çıkarılacak taşınmazlardan doğacak kazancın, bu istisna uygulamasına konu olabilmesi için taşınmazın Türk Medeni Kanununun 705 inci maddesi gereğince kurum adına tapuya tescil edilmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle, ilgili kurum adına tapuya tescili yapılmamış bir binanın satışından doğan kazanca bu istisna uygulanmayacaktır.

    açıklamalarına yer verilmiştir.

    Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, özelge talep formu ekinde yer alan tapunun tetkikinden … adına tescil edilmiş olduğu görülen satışa konu taşınmaz aktifinize kaydedilmiş olsa dahi söz konusu taşınmazın satışından elde edilecek kazançla ilgili olarak Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan istisnadan yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır.

    B) KDV Yönünden:

    3065 sayılı KDV Kanununun;

    1/1 inci maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

    17/4-r maddesinde, kurumların aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler ile bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine devir ve teslimleri ile bu taşınmaz ve iştirak hisselerinin finansal kiralama ve finansman şirketlerince devir ve tesliminin KDV den istisna olduğu

    hükme bağlamıştır.

    Buna göre, şirketinize 2007 yılında sermaye olarak konulan ancak tapuya tescili yapılmayan taşınmazın satış işleminin 3065 sayılı Kanunun 17/4-r maddesinde yer alan istisna hükmü kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBelirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesi
    Sonraki İçerikGelir vergisi mükellefleri ödemiş oldukları BAĞ-KUR ödemelerini geçici vergi beyannamesinde indirim konusu yapabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz