Ana Sayfa Ekonomi 5 Soruda AB’nin Türkiye’ye Yaptığı Mali Yardımlar

    5 Soruda AB’nin Türkiye’ye Yaptığı Mali Yardımlar

    1342
    0

    AB ile Türkiye ilişkileri son dönemde farklı dönemlerden dolayı yaşanan gerginlikler yüzünden tam üyelik müzakereleri durma noktasına gelirken,  Berlin’deki zirvede Almanya Başbakanı Angela Merkel, tutuklu Alman vatandaşları nedeniyle Türk hükümetine yapılan mali yardımlarda kesintiye gidilmesini önerdi. Geçtiğimiz günlerde Brüksel’de yapılan zirve sonrası fonda ‘makul’ olmak kaydıyla kesintiye gidilmesi konusunda uzlaşma sağlayan liderler; kesintinin Suriyeli mültecilere yönelik yapılan yardımları kapsamadığının altını çizdi.

    1. Mali yardımlar ne için yapılır?

    AB aday ülkesi olan Türkiye tam üyelik müzakerelerini yürütürken dört ana alanda mali yardım alıyor.

    Yardımlar en yoğun olarak, AB üyeliğinin hazırlık aşamasında yapılacak olan reformlar için yapılıyor. AB, bu kapsamda 1 milyar 580 bin Euro yardım yapacağını taahhüt ediyor.

    Buna ek olarak, 1 milyar 530 bin Euro’luk enerji ya da ulaşım gibi sosyoekonomik ve bölgesel kalkınma için gerekli kalkınmanın sağlanması için yardım yapılıyor.

    Kırsal kesimlerin gelişimi ve tarım faaliyetleri için ise 912 milyon Euro ayrılıyor.

    AB mali yardımlarının 435 milyon Euro’luk kısmı ise istihdam, sosyal politikalar, eğitim ve cinsiyet eşitliği alanında yapılacak çalışmalara ayrılıyor.

    2. Yardımlar en fazla hangi alanlara gidiyor?

    AB Komisyonu’nun verdiği bilgiye göre, 2016 yılındaki mali yardımların büyük kısmı, reformlara yönelikti.

    Birlik yapılan mali yardımlar karşılığında Türkiye’nin, yolsuzlukla mücadele, halkın siyasi karar verme sürecine daha etkili katılımını sağlama, temel hakların korunması ve yargı bağımsızlığının teşvik edilmesi gibi alanlarda reform yapmasını bekliyor.

    AB’nin Türkiye’den terörle mücadele konusunda talep ettiği reformlar ise en sorunlu konu başlığını oluşturuyor.

    AB Komisyonu’nun verdiği bilgiye göre; toplam 4 milyar 450 milyon Eroluk mali yardımın Ağustos 2017 itibariyle sadece 258 milyon 400 bin Euro’luk kısmının ödemesi yapıldı.

    Hayata geçirilmiş projeler kapsamında toplamda 368 milyon 300 bin Euro daha ödenmesi gerekiyor.

    3. Yardımları tamamen sonlandırmak mümkün mü?

    AB Komisyonu genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn’ın açıklamasına göre; Türkiye ile devam eden tam üyelik müzakereleri tamamen sonlandırılmadığı sürece mali yardımların tamamen kesilmesinin herhangi bir hukuki dayanağı olmadığı için yardımlar devam edeceğini belirtti.

    4. Kesintiler nasıl yapılacak?

    AB devlet ve hükümet başkanları, AB Komisyonu’na Türkiye’ye yapılacak yardımların nasıl azaltabileceğine dair öneriler sunmasını talep etti.

    Komisyon ise talebi inceledikten sonra “IPA II” olarak adlandırılan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’ nın nasıl azaltılabileceğini belirleyecek.

    Kesintileri AB gündemine taşıyan Almanya Başbakanı Angela Merkel, katılım öncesi mali yardımların sadece Türk hükümetine değil, Türkiye’de gelişmelerin farklı yönde olmasını umut edenlere yönelik olduğunu da belirterek söz konusu kesintilerin ‘makul’ olması gerektiğini belirtti.

    Merkel, bu durum göz önünde bulundurulmadan yapılacak bir kesintinin, Türkiye’deki sivil toplumu da etkileyeceğini ifade etti.

    5. 2020’ye kadar ödenmeyen paralar ne olacak?

    Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye mali yardım taahhüdü 2014-2020 yıllarını kapsıyor.

    AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Hahn’ın açıklamasına göre, mali yardımlar 2020 yılına kadar ödenmediği takdirde kendiliğinden zaman aşımına uğramayacak.

    Bu yardımların 2020 sonrasında da iki ila üç yıla kadar ödenmesi mümkün.

    Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikBugün tiyatrolar ücretsiz!
    Sonraki İçerikKDV’de Tam Tevkifat Uygulaması nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz