Ana Sayfa SGK 4b sigortalı olan bir kişi yurtdışı borçlanması yaptığında hizmet başlangıç tarihi nasıl...

4b sigortalı olan bir kişi yurtdışı borçlanması yaptığında hizmet başlangıç tarihi nasıl belirlenir?

949
0
4b sigortalı olan bir kişi yurt dışı borçlanması yaptığında hizmet başlangıç tarihi nasıl belirlenir?

1988 yılında Almanya’da çalışmaya başlayan bir kişi 2007 yılında Türkiye’ye kesin dönüş yaparak 4/b sigortalı olarak çalışmaya başlıyor.
Emekli olabilmek için yurt dışı borçlanması yaptığında borçlandığı gün Türkiye’de işe başladığı tarihten geriye doğru işleniyor.
Bizim isteğimiz 1988 yılındaki günlere yazılarak ilk işe başlama tarihini o yıla çekebilir miyiz?

Aylığa hak kazanmak için 5510 sayılı Kanunun 38’inci maddesinin üçüncü fıkrasında tanımlanan anlamda belli bir sigortalılık süresi şartının yerine getirilip getirilmediğinin tespitinde geçerli olmak üzere;

– Türkiye’deki sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler borçlanılmış ise sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülür.

– Türkiye’de sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi hizmeti bulunmayanların sigortalılıklarının başlangıç tarihi, borçların tamamen ödendiği tarihten, sigortalı ölmüş ise ölüm tarihinden, borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülmek suretiyle tespit edilir.

– Birden fazla yurt dışı hizmet borçlanması yapılması durumunda da sigortalılık süresi başlangıcı, borcun en son ödendiği tarihten, borçlanılan toplam gün sayısı kadar geriye götürülerek belirlenir.

– Sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış ülkelerdeki hizmetlerini borçlananların, sözleşme yapılan ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak dikkate alınmaz.

 

 


Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Yurtdışı Borçlanması 2019 Yılı İçin Ne Kadar Oldu?

Yabancı Ülkelerde Yaşayan Ev Kadınlarının Yurt Dışı SGK Prim Borçlanması İşlemleri Nasıl Yapılır?

Yurt Dışı Sigorta Borçlanması Yapılarak Emekli Aylığı Nasıl Alınır?

 

Önceki İçerikİlk defa gerçek usulde vergilenenlere SMMM ücret indirimi mi var?
Sonraki İçerikGider pusulası ile şahıslardan alınan ikinci el aracın satışında KDV olacak mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz