Ana Sayfa SGK 45 yaşın altındaki emekliler BES ödemek zorunda mıdır?

    45 yaşın altındaki emekliler BES ödemek zorunda mıdır?

    1
    0

    43 yaşında bir personel EYT kapsamında emekli olduktan sonra aynı firmada 30 gün içinde tekrar işe başlayacak. Zorunlu bes kapsamında %3 bes kesintisi uygulanacak mı?

    Otomatik Katılıma Kimler Dahil Olacak?

    Otomatik BES’te, aşağıdaki 3 şartı sağlayanlar işverenin ilgili Kanun hükümlerine göre düzenlediği bir emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edilmektedirler:

    • Türk vatandaşı olan veya 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 28. Maddesi uyarınca mavi karta sahip olan,
    • 45 yaşını doldurmamış ve fiili ehliyete sahip kişiler ve talep etmesi halinde 45 yaşını doldurmuş kişiler,
    • 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4. Maddesi’nin 1. Fıkrası’nın (a) bendi uyarınca hizmet akdi ile çalıştırılanlar veya (c) bendi uyarınca kamu idarelerinde çalışanlar

    Otomatik Katılım Zorunlu Bir Uygulama mıdır?

    Evet, zorunludur. 01.01.2017 tarihinden itibaren çalışan sayısına bağlı olarak kademeli olarak sisteme dahil olunmaya başlanmıştır.

    Çalışan sayısı tespitinde işverene ait tek vergi levhası altındaki çalışan sayısı baz alınmaktadır:

    • 2017 Ocak ayında 1000+
    • 2017 Nisan ayında 250-999
    • 2017 Temmuz ayında 100-249
    • 2018 Ocak ayında 50-99 2018
    • Temmuz ayında 10-49
    • 2019 Ocak ayında 5-9

     

    Çalışanın Maaşından Ne Kadar Kesinti Yapılacak?

    Otomatik BES’te çalışan, asgari prime esas kazancının %3’üne karşılık gelen tutar kadar katkı payı öder. Çalışan katkı payı hesaplanırken virgülden sonraki kısım dikkate alınmaz. Çalışan belirlenen tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işverenden isteyebilir.

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGEKAP Beyanında Muhasebe sorumlusunun görevi nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz