Ana Sayfa SGK 4447 Sayılı kanun 19. Maddesi kapsamında istihdam edilen personelin devlet tarafından karışlanan...

4447 Sayılı kanun 19. Maddesi kapsamında istihdam edilen personelin devlet tarafından karışlanan 3 ay asgari ücret desteği muhtasar ve prim beyannamesinde nasıl bildirilir?

4447 Sayılı kanun 19. Maddesi kapsamında istihdam edilen personelin devlet tarafından karışlanan 3 ay asgari ücret desteği muhtasar ve prim beyannamesinde nasıl bildirilir?

831
0

2019 yılında çıkan “4447 sayılı Kanun’un geçici 19’uncu maddesinin on dördüncü fıkrası uyarınca, 1/2/2019 ila 30/4/2019 tarihleri arasında işe alınan sigortalılar hakkında, işe alındıkları ay dâhil olmak üzere 3 aylık süre için ücret ve prim desteğinden yararlanılacaktır” denmektedir. Mart ayında bir kişi ve Nisan ayında girişi olan personelimiz için bu teşvikten yararlanıyoruz.

Hem SGK bildirgesinde hem Muhtasar beyannamesinde indirim sağlıyoruz. Sorum; ücret ve prim desteği 3 ay denmektedir. Süre dolduğu için işçi ücret ve SGK primlerini devlet karşılamayacak, peki Muhtasar Beyannamesinin arkasındaki İstihdam teşvikine ilişki bildirimde yararlandığımız kısımda mı sonlanıyor yoksa o 18 ay boyunca devam mı ediyor?

Gelir vergisi stopaj teşvikinin uygulanması MADDE 6 – (1) 4447 sayılı Kanunun Geçici 19 uncu maddesinden yararlanan işverenler için gelir vergisi stopajı teşviki 31.12.2020 tarihini geçmemek üzere, sigortalının 1.1.2018 tarihinden itibaren işe alındığı aydan başlamak ve öngörülen süreleri aşmamak üzere her ay verilecek muhtasar beyannamelerde/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde uygulanır.

Üç aylık muhtasar beyanname/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi veren mükellefler tarafından gelir vergisi stopajı teşviki, üç aylık dönemler itibarıyla dikkate alınır.

4447 sayılı Kanunun Geçici 19 uncu maddesine göre prim desteğinden faydalanılamayan durumlarda gelir vergisi stopajı teşviki de uygulanmaz.

Teşvikten yararlanılmaya başlanmasından sonra, gerek eski çalışanların gerekse ilave istihdam edilenlerin 31.12.2020 tarihinden önce işten çıkarılması durumunda, işten çıkış tarihinden önceki takvim yılında istihdam edilen ortalama sigortalı sayısının üzerinde kalınmak koşuluyla, terkin edilecek vergi tutarının tespitinde, ilave istihdam amacıyla işe alınanlardan kalan sigortalılar dikkate alınır. Bu durumda, sigortalılardan hangisi için teşvikten yararlanılacağı işveren tarafından serbestçe belirlenir.

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikAvukatlık ücret tarifesinde değişiklik yapıldı
Sonraki İçerikZorunlu BES kaç personeli olan şirketlere zorunludur? Hangi iş yerleri iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırmak zorundadır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz