Temlik yoluyla vazgeçilen alacağımızı gider yazabilir miyiz?
KONU
Temlik edilen cari hesap alacağının değersiz alacak olarak kabul edilip edilmeyeceği. |
SORU
…; hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören bağlı iştirakiniz … A.Ş’ye ait toplam … TL nominal bedelli kurumunuz aktifine kayıtlı … adet hisse senedinin, kurumunuzun …/20.. tarihinde yapılan noter onaylı yönetim kurulu kararına istinaden, beher hisse itibari (nominal) değeri olan …TL esas alınarak toplam … TL bedelle … A.Ş.’ye devredildiği, söz konusu devir karşılığında, alıcı firmanın bağlı olduğu grup şirketi tarafından kurumunuzun bankalara olan … TL tutarındaki kredi borcunun kapatıldığı, adı geçen firmaya … TL tutarında borcunuz kaldığı, bu borcunuza karşılık, alınan yönetim kurulu kararı ve temlik işlemine istinaden kurumunuzun … A.Ş’den olan … TL tutarındaki cari hesap alacağın, … A.Ş’ye alacağın temliki yoluyla devredildiği belirtilerek; alacağın temliki suretiyle … A.Ş’ye devredilmiş olan … tutarındaki tahsilinden vazgeçilen söz konusu alacağınızın, Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesine göre değersiz alacak olarak değerlendirilip, değerlendirilemeyeceği
CEVAP
… Bahsi geçen Kanun hükmü uyarınca temlik edilen alacağın, alacak talep hakkı temlik edilen firmaya geçeceğinden, Kanunun amir hükümlerine uygun şekilde temlik edilen alacak, temlik eden açısından ortadan kalkacaktır.
Bu hüküm ve açıklamalara göre; kurumunuzun iştirakinden olan … TL cari hesap alacağının, kurumunuz … TL tutarındaki borcuna istinaden alacağın temliki suretiyle … A.Ş’ye devredilmesi ile ilgili olarak; kurumunuz tarafından tahsilinden vazgeçilen söz konusu … tutarın Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesi kapsamında değersiz alacak olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
|
||||
Sayı | : | 11395140-105[322-2012/VUK-1- . . .]-1015 | 17/04/2014 | |
Konu | : | Temlik edilen cari hesap alacağının değersiz alacak olarak kabul edilip edilmeyeceği. | ||
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören bağlı iştirakiniz … A.Ş’ye ait toplam … TL nominal bedelli kurumunuz aktifine kayıtlı … adet hisse senedinin, kurumunuzun …/20.. tarihinde yapılan noter onaylı yönetim kurulu kararına istinaden, beher hisse itibari (nominal) değeri olan …TL esas alınarak toplam … TL bedelle … A.Ş.’ye devredildiği, söz konusu devir karşılığında, alıcı firmanın bağlı olduğu grup şirketi tarafından kurumunuzun bankalara olan … TL tutarındaki kredi borcunun kapatıldığı, adı geçen firmaya … TL tutarında borcunuz kaldığı, bu borcunuza karşılık, alınan yönetim kurulu kararı ve temlik işlemine istinaden kurumunuzun … A.Ş’den olan … TL tutarındaki cari hesap alacağın, … A.Ş’ye alacağın temliki yoluyla devredildiği belirtilerek; alacağın temliki suretiyle … A.Ş’ye devredilmiş olan … tutarındaki tahsilinden vazgeçilen söz konusu alacağınızın, Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesine göre değersiz alacak olarak değerlendirilip, değerlendirilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun “Değersiz Alacaklar” başlıklı 322 nci maddesinde; “Kazai bir hükme veya kanaat verici bir vesikaya göre tahsiline artık imkân kalmayan alacaklar değersiz alacaktır.
Değersiz alacaklar, bu mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve mukayyet kıymetleriyle zarara geçirilerek yok edilirler.
İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin bu madde hükmüne giren değersiz alacakları, gider kaydedilmek suretiyle yok edilirler.” hükmüne yer verilmiştir.
Anılan madde uyarınca, kazai bir hükme veya kanaat verici bir vesikaya göre tahsiline artık imkân kalmayan alacaklar değersiz alacak olarak nitelendirilmiştir. Görüldüğü gibi değersiz alacak; kaybedilmiş, tahsiline artık imkân kalmamış, değeri sıfıra inmiş bir alacaktır. Kanuni düzenlemeye göre alacağın tahsil imkânının kalmadığının, kazai bir hükümle veya kanaat verici bir vesika ile tevsik edilmesi icap etmektedir. Kazai bir hükümden anlaşılması gereken, alacağın tahsili için kanun yollarına başvurulmuş olması, icra takibinin yapılmış bulunması, bu müracaatlar ve takipler sonunda, alacağın ödenmeyeceğine hakim tarafından hükmedilmiş olması; kanaat verici vesika teriminden ise ödemeyi imkânsız hale getirmiş hal ve sebepler sonucu ortaya çıkmış belgeler anlaşılmalıdır.
Öte yandan 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 183 üncü maddesinin birinci fıkrasında; “Kanun, sözleşme veya işin niteliği engel olmadıkça alacaklı, borçlunun rızasını aramaksızın alacağını üçüncü bir kişiye devredebilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Bahsi geçen Kanun hükmü uyarınca temlik edilen alacağın, alacak talep hakkı temlik edilen firmaya geçeceğinden, Kanunun amir hükümlerine uygun şekilde temlik edilen alacak, temlik eden açısından ortadan kalkacaktır.
Bu hüküm ve açıklamalara göre; kurumunuzun iştirakinden olan … TL cari hesap alacağının, kurumunuz … TL tutarındaki borcuna istinaden alacağın temliki suretiyle … A.Ş’ye devredilmesi ile ilgili olarak; kurumunuz tarafından tahsilinden vazgeçilen söz konusu … tutarın Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesi kapsamında değersiz alacak olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Kaynak:Gib
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebe News veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.
BENZER İÇERİKLER
Ücretin Ne Kadarı Haciz Edilebilir veya Başkasına Devir Temlik Edilebilir?
https://www.muhasebenews.com/bilancoya-tabi-ferdi-isletmenin-adi-ortakliga-donusturulmesinde-izlenecek-yol-nedir-https://www.muhasebenews.com/bilancoya-tabi-ferdi-isletmenin-adi-ortakliga-donusturulmesinde-izlenecek-yol-nedir-stoktaki-mallar-ve-sabit-kiymetler-icin-fatura-duzenlenecek-midir/