Ana Sayfa Vergi 331 hesapta bulunan bakiye için 7326 sayılı kanun kapsamında başvuru yapılır mı?

    331 hesapta bulunan bakiye için 7326 sayılı kanun kapsamında başvuru yapılır mı?

    7326 Sayılı kanun ortaklardan alacaklara ait hükümler

    645
    0

    2018 yılında gelir vergisi, 2019 yılında bilançoya geçen şahıs firması için matrah artırımı yapılırken 2018 yılı için gelir vergisi ,2019 Bilanço hesabı olarak ayrı ayrımı artırım yapılmalı yoksa hali hazırda bilanço esasına tabi olduğundan bilanço esasına göre mi artırım yapılmalıdır?

    Her yıl ayrı ayrı işaretlenerek artırımda bulunulur. (Beyanname formatını inceleyiniz) 331 hesap düzeltilmez KV mükellefleri 100-131-231 hesaplar düzeltilir. 

    GV mükellefi olan ve Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler 131-231-331 hesap kullanamaz. Konu ile ilgili olarak aşağıdaki linkde bulunan REHBER’i ve yayımlanan Genel Tebliği inceleyiniz. 

    https://www.ismmmo.org.tr/dosya/2599/Mevzuat-Dosya/09062021-alacaklarin-yeniden-yapilandirilmasi.pdf

    BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE BAZI

    KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN

    Kanun No. 7326                                                     Kabul Tarihi: 3/6/2021
    MADDE 6 

    (3) Kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar ile bunlarla ilgili diğer işlemler hakkında aşağıdaki hükümler uygulanır:

    a) Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31/12/2020 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarları ile bunlarla ilgili diğer hesaplarda yer alan işlemlerini 31/8/2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil) vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltebilirler.

    b) Bu fıkranın (a) bendi kapsamında beyan edilen tutarlar üzerinden %3 oranında hesaplanan vergi, beyanname verme süresi içinde ödenir.

    c) Bu fıkra kapsamında ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilmez; beyan edilen tutarlar ve ödenen vergiler, kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmez. Bu fıkra uyarınca beyan edilen tutarlar nedeniyle ilave bir tarhiyat yapılmaz. Bu fıkra kapsamında beyanda bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin bu beyanları nedeniyle 2021 yılı geçici vergi beyannamelerinde düzeltme gerektiği takdirde, düzeltme işlemleri bu fıkrada öngörülen beyanname verme süresi içinde yapılır ve düzeltme işlemleri nedeniyle herhangi bir ceza veya faiz aranmaz.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik7326 sayılı kanun kapsamında aktifte bulunan taşınmazlar için yeniden değerleme yapabilir miyiz?
    Sonraki İçerikGeçici vergi beyannamesinde genç girişimci istisnası zarar çıkmışsa da yazılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz