Ana Sayfa Muhasebe 31.12.2021 aktifte olup da yeniden değerleme yapmayanlar 01.01.2023 itibaren geçici madde kapsamında...

    31.12.2021 aktifte olup da yeniden değerleme yapmayanlar 01.01.2023 itibaren geçici madde kapsamında % 2 ödeyip yararlanabilir mi?

    Türkiye’de faaliyet gösteren Anonim Şirketlerin yaklaşık yüzde 90’ı ‘aile şirketi’ olduğu için TTK hükümlerine göre Hisse senedi veya geçici ilmühaber bastırmadan işlem yapmaktadırlar. Oysa ;Gelir Vergisi Kanununa göre A.Ş Hisselerinin satılmasından elde edilen kazançlar “Değer Artışı Kazancı” olarak Gelir Vergisine tabidir.

    203
    0

    1-31.12.2021 aktifte olup da yeniden değerleme yapmayanlar 01.01.2023 itibaren geçici md. % 2 ödeyip yararlanabilir mi?

    2- A.Ş. kuruluştan itibaren 2 yıl sonrası için iştirak kazancı istisnası uygulanabilir mi?

    3- A.Ş. hisse devri istisnası için hisse senedi bastırma kararı gerekli mi?

    1- VUK Geç.32 göre 2023’de de YD yapılabilir.
    2- ŞARTLAR VAR İSE İSTİSNA UYGULANIR.
    3 -GEÇİCİ İLMÜHABER OLMASI HALİNDE DE İSTİSNA UYGULANIR.

    BENZER/İLGİLİ İÇERİKLER
    _______________________________

    Tüzel ve şahıs ortaklıkları olan birkaç şirketimiz tarafımıza geçici ilmühaber kararı almak isteğini bildirmiş olup bu konu ile ilgili hangi hazırlıkları yapmamız gerekmektedir?

    Şirketlerde hisse senetleri çıkarılmış ise ilmühaberde düzenlenebilir ya da senetler ciro edilerek verilebilir. 

    Nama yazılı hisse senedi bastırılması tescile tabi değil YK bir karar alır kupürleri ve miktarı belirleyen senetler bastırılıp ortaklara verilebilir ya da şirket kasasında muhafaza edilebilir. 

    Hamiline hisse senetlerinin basımı için YK kararı tescil ve ilana tabidir, karar örnekleri maalesef bulunmamakta olup şirketlere göre değişkenlik gösterebilmektedir.

    Hisse senetlerinin bastırılmasında banka tarafında yapılacak işlem bulunmamaktadır. 

    _______________________________

    GEÇİCİ İLMÜHABER

     (A.Ş. LERDE HİSSE SENEDİ YERİNE GEÇER)

    Türkiye’de faaliyet gösteren Anonim Şirketlerin yaklaşık yüzde 90’ı ‘aile şirketi’ olduğu için TTK hükümlerine göre Hisse senedi veya geçici ilmühaber bastırmadan işlem yapmaktadırlar. Oysa ;Gelir Vergisi Kanununa göre A.Ş Hisselerinin satılmasından elde edilen kazançlar “Değer Artışı Kazancı” olarak Gelir Vergisine tabidir.

    Anonim şirketlerde Geçici ilmühaber; ister hamiline ister nama yazılı olsun, hisse senedinin yerini tutmak üzere, bir ara devre için çıkartılan geçici senetler anlamına gelir.

    Geçici ilmühaber, gelecekteki hisse senedinin yerini tuttuğu için pay sahipliği haklarını da içeriyor. Ancak geçici olarak çıkarılmalarına rağmen, taşıdıkları pay sahipliği hakları geçici nitelikte değil, kalıcı niteliktedir. 

    Geçici ilmühaberler; hisse senetleri ile değiştirileceği ve onların yerine geçeceği için, biçim ve kapsam yönlerinden, tıpkı hisse senetleri gibi düzenlenmek zorunda. Hisse senetlerinin ne şekilde düzenleneceği ise, Türk Ticaret Kanunun belirlenmiştir. İlmühaberlerin, hisse senetleri ile değiştirilmesi nedeniyle alınan hisse senetlerinin edinme yani “iktisap tarihi olarak”, ilmühaberlerin elde edildiği tarih göz önüne alınır.

    Geçici ilmühaber çıkarmak için, herhangi bir kurumdan izin almaya gerek yok. Hisse senedine benzeyen bu ilmühaberler, herhangi bir matbaada bastırılabileceği gibi, bilgisayarda hazırlanıp çoğaltılması da mümkündür.

    Geçici İlmühaberlerin elden çıkartılması durumunda, bundan doğan kazançların vergilendirilmesinde, Gelir Vergisi Kanunu’nun, hisse senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesine ilişkin hükümlerin uygulanmaktadır. Buna göre; geçici ilmühaberlerin edinme tarihinden itibaren ‘iki yıl içerisinde’ elden çıkarılması halinde, elde edilen kazanç, değer artış kazancı olarak gelir vergisine tabi olacaktır.

    Bu süreler geçtikten sonra (İki yıldan sonra) elden çıkarılması halinde elde edilen kazanç ise tutarı ne olursa olsun hiçbir şekilde vergiye tabi tutulmayacaktır.  

    Maliye Bakanlığı’nın 232 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği (23.03.2000 Tarih ve 23998 sayılı Resmi Gazete) ile yaptığı açıklamaya göre; geçici ilmühaberlerin elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesinde; Gelir Vergisi Kanunu’nun, hisse senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesine ilişkin hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.  

    GEÇİCİ İLMÜHABER

     ……………………………………………………… ANONİM ŞİRKETİ 

    ………………………………………………………………….İSTANBUL

    Ticaret Sicil Numarası :

    Düzenleme Tarihi 

    Seri No 

    Sıra No

    ŞİRKETİN;

    Şirketin Toplam Nominal Sermayesi
    Toplam Pay Adedi
    Bir Hissenin Nominal Değeri

    ORTAĞIN;

    Adı Soyadı 
    T.C. Kimlik Numarası
    İkametgah Adresi
    Nominal Sermayesi
    Hisse Adedi

    İşbu geçici hisse senedi ilmühaberi, yukarıda bedeli ve toplam tutarı belirtilen hisse senetleri yerine kaim olmak üzere verilmiş olup, basıldığında asıl hisse senetleri ile değiştirilecektir. 

    Bu ilmühaberin muhteviyatında değişiklik gerektiğinde, yenisi düzenlenerek verilecektir. 

    İşbu nama yazılı belgenin başkalarına devri, şirketimizin devir ile ilgili olarak belge üzerinde yazılı izni ve devrin pay defterine kaydedilmesi şartı ile geçerlidir.

    Yönetim Kurulu Başkanı                           Yönetim Kurulu Başkan Yrd.                             Hissedar Ortağın

             Adı Soyadı                                                     Adı Soyadı                                                    Adı Soyadı 

          Şirketin Kaşesi                                              Şirketin Kaşesi

                    İmza                                                           İmza                                                               İmza


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTasfiye girişi tescil edilen limited şirketin tasfiye giriş beyannamesi ne zaman verilecektir?
    Sonraki İçerikLokanta ve pazarcı olan mükellefler genel ve özel şartlar sağlandığında basit usule geçebilir mi?