Ana Sayfa Muhasebe 21 Mart 2025 Cuma – Sorular-Cevaplar

    21 Mart 2025 Cuma – Sorular-Cevaplar

    1) 2024 Yılı Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisinde Enflasyon Muhasebesi uygulanacak mı? 2) 2025 Yılı Geçici Vergi Dönemlerinde Enflasyon Muhasebesi uygulanacak mı? 3) 2024 Yılı Dönem Kar/Zararı İçin Enflasyon Düzeltmesi Yapılacak mı? 4) 2024 Yılı içinde kapanan ve bilanço esasına tabi olan şahıs işletmeleri için 2024 yılı için enflasyon muhasebesi yapılacak mıdır? 5) 2024 Yılında kiraların mal sahibi yerine oğlunun veya kızının banka hesabına alınması halinde kira beyannamesini kimin adına verilmelidir? 6) Danışmanlık yapan kişinin vergi mükellefiyet türü ne olmalıdır?

    4
    0

    1) 2024 Yılı Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisinde Enflasyon Muhasebesi uygulanacak mı?

    Enflasyon düzeltmesi yapacaklar kapsamına giren tüm gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükellefleri 31.12.2024 tarihli bilançoları için enflasyon düzeltmesi yapmalıdır. Enflasyon düzeltmesi sonucu oluşan düzeltme karı veya zararı 2024 vergi matrahının hesabında dikkate alınacaktır. (2023 Sonundaki brüt satış geliri 50 Milyon TL’nin altında olan mükelleflerin enflasyon düzeltmesi yapmayacakları yönündeki düzenleme sadece 2024/. ve 3. geçici vergi dönemleri için getirilmişti.)

    30/4/2024 tarihli ve 32532 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 560) ile 31/8/2024 tarihli ve 32648 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 563)’nde yer alan düzenlemelere göre 2024 hesap döneminin geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmamış olan mükellefler dahil olmak üzere kapsama giren tüm mükelleflerce 2024 hesap dönemi sonuna ait bilançolarda (213 sayılı Kanunun 174 üncü maddesi kapsamında kendilerine özel hesap dönemi tayin edilenlerde 2025 takvim yılı içinde sona eren hesap dönemi sonuna ait bilançolarda) enflasyon düzeltmesi yapılacaktır.


    2) 2025 Yılı Geçici Vergi Dönemlerinde Enflasyon Muhasebesi uygulanacak mı?

    T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 582) ile 2025 yılının birinci, ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılmayacağı duyuruldu.

    Buna göre 2025 Yılı geçici vergi dönemlerinde gelir ver kurumlar vergisi mükellefleri enflasyon düzeltmesi yapmayacaktır.


    3) 2024 Yılı Dönem Kar/Zararı İçin Enflasyon Düzeltmesi Yapılacak mı?

    31.12.2024 Tarihli bilançolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulurken. Geçmiş dönem kar veya zararı enflasyon düzeltmesine tabi tutulacaktır. 2024 sonu dönem kar-zararı için enflasyon düzeltmesi yapılmayacaktır.


    4) 2024 Yılı içinde kapanan ve bilanço esasına tabi olan şahıs işletmeleri için 2024 yılı için enflasyon muhasebesi yapılacak mıdır?

    2024 Yıl içindeki herhangi bir tarihte veya 31.12.2024 tarihine kadar (bu tarih dahil) kapanan firmalar için enflasyon düzeltmesi yapılmayacaktır.


    5) 2024 Yılında kiraların mal sahibi yerine oğlunun veya kızının banka hesabına alınması halinde kira beyannamesini kimin adına verilmelidir?

    Kira mülk sahibi/tapu sahibi adına verilmelidir.


    6) Danışmanlık yapan kişinin vergi mükellefiyet türü ne olmalıdır?

    Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesinde; “Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır. Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işleri işverene tabi olmaksızın, şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.”  şeklinde açıklanmıştır. Buna göre Danışmanlık hizmetinin mükellefiyet türü serbest meslek olmalıdır. 

    Danışmanlık hizmeti veren bir kişi, serbest meslek makbuzu kesebilmesi gerçek usulde gelir vergisi mükellefiyeti açması ve DBS’den serbest meslek kazanç defteri tutması gerekmektedir. Elde edilecek gelirleri için de e-smm düzenlenmesi gerekmektedir.



    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSerbest Meslek Kazancında Personel Tedavi Harcamaları Gider Olarak Gösterilebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz